Бързо кисело зеле в тенджера – за бързак мераклии

Бързо кисело зеле в тенджера – бърза зимнина за спешни случаи. Не всички можем да си позволи да метнем бидона в мазата и да чакамe или претакаме до Коледа. Не всички имаме маза, изба или пък друго подходящо място.

Затова днес решихме да споделим и тази рецепта за бързо кисело зеле в тенджера, която за щастие може да приготвяте целогодишно, без да зависите от сезон и време, като трябва да спазите само някои изисквания.

Бързо кисело зеле в тенджера

За да направите кисело зеле в тенджера ще ви трябват стегнати и добре развити зелки, които може да приготвите по два начина.

Може да нарежете зелето на ивици (жулиени) или пък да сложите по-малки зелки, но пък цели, които да стават и за като листа за сарми, подобно на лозовите листа.

1-ви вариант за кисело зеле в тенджера

Ако ще правите рязано зеле, то след нарязването му, го слагате в тенджерата и го посолявате, като на килограм зеле слагате 25 гр. сол и го оставяте да си почине за няколко часа.

Сокът който се е отделил се прецежда и се смесва с винен оцет и захар, като на 1 литър сок добавят 150 мл. оцет и 100 гр. захар. Сварявате тази марината и оставяте да се охлади настрана.

Пълните тенджерата плътно с нарязаното зеле и заливате с вече с изстиналия разтвор. Най-отгоре може да притиснете с тензух и да сложите нещо тежко, или пък да си направите скара. Много често най-удачния вариант е да направите бърза решетка или кръстачка от лозови пръчки.

бързо кисело зеле в тенджера
снимка: личен архив

2-ри вариант за бързо кисело зеле в тенджера

Бързо кисело зеле в тенджера

Втория вариант се различава от първия, само по това, че ползвате за разтвор за заливане обикновена саламура от сол и вода, приготвена в съотношение 25гр сол на литър вода отново. Може да ползвате както едра морска сол, така и ситна готварска сол. Ако ползвате морска сол е желателно да прецедите саламурата.

Подбирате по-малки глави зеле (Кьосе 17 в най-добрия случай) и ги разрязвате на две. По този начин ще може да уплътните тенджерата по-добре. Ако все още има дупки за попълване, може да разрежете и на четвъртинки.

Подреждате зелето и заливате със предварително приготвената саламура по горе описания начин. Притискате с кръстачка, слагате капака на тенджерата и чакате обикновено около 2 седмици, докато зелето стане. Не се преточва.

Няма какво да сбъркате в тези рецепти. Работят безотказно и ще имате кисело зеле значително по-бързо от обикновения традиционен метод за зимнина от зеле в бидон.

Успех!

Не пропускайте да прегледате и следните рецепти за кисело зеле и съвети относно запазването и консервирането му. Не забравяйте да коментирате в секцията на страницата и да зададете въпроси, ако имате такива.

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Колко сол се слага на 1 литър вода за кисело зеле?

При приготвянето на кисело зеле, количеството сол е от съществено значение, тъй като то определя вкуса на зелето и подпомага правилното му по-нататъноп съхранение...