НачалоКулинарни рецептиЯстия с месоКак да приготвите Kоледна пълнена пуйка като шеф готвач?

Как да приготвите Kоледна пълнена пуйка като шеф готвач?

Дни преди Бъдни вечер ще споделим, как майсторите готвачи приготвят Пълнена пуйка, за да може да направите същото ако сте се спрели на това основно ястие за Коледа. Ще споделим съвети от професионалисти, които да ви помогнат в приготовленията и суетнята около Коледния ден.

Как да сготвите пълнена пуйка като мастър шеф

Истината е, че по време на приготвянето на всяко едно ястие се изисква познания в кулинарията и познания за храната, която се приготвя. Но когато вече знаете някои тънкости от професионалисти, е напълно възможно да направите една чудесна и вкусна пълнена пуйка за Коледа без да се притеснявате, че ще я съсипете. Просто следвайте препоръките по-долу.

Продукти и съставки за коледната пуйка

Няма да се лъжем, за да приготвите тази рецепта, ще трябва да се бръкнете не само в джоба, но и дълбоко в килера или в да претършувате магазина за някои по-специфини съставки и продукти.

За плънката:

  • 2 супени лъжици растителна мазнина;
  • 1 малка глава лук, обелена и нарязана на ситно;
  • 10-20 зърна бахар;
  • 2 скилидки чесън, обелени и нарязани;
  • 500 г добра и проверена наденица;
  • 6 с.л. галета;
  • 1 цяло средно голямо яйце;
  • 150 г сушени боровинки;
  • прясно смлян черен пипер;
  • сол на вкус.

Продукти за пълнена пуйка

  • около 4-5 килограмова пуйка, с вътрешностите и отстранена кост по желание;
  • 6 стръка целина;
  • 2 големи моркова;
  • 2 големи глави лук;
  • 1 праз;
  • 2 бр. дафинови листа;
  • 300мл бяло ухо вино;
  • 50 г разтопено масло;
  • 2 кубчета пилешки бульон (по желание)
  • сол на вкус;
  • черен пипер;
  • 2 супени лъжици царевично брашно;
  • 4-6 супени лъжици студена вода;

Как да направите пълнена пуйка

Приготвяне на плънката

Загрейте олиото в тенджера, добавете лука, бахара и чесъна и гответе за няколко минути, докато омекнат и станат полупрозрачни.

Добавете нарязаното месо от наденицата и разбъркайте добре. След това добавете трохи от хляб, за да се стегне сместа, но не забравяйте.

Разбъркайте едно цяло яйце и боровинките и разбийте добре цялата смес. Напълнете птицата, след като я подготвите по описания начин по-долу.

Пълнене и печене на коледната пуйка

Загрейте фурната на 180 °C Вентилатор. Първата работа по птицата е да премахнете вътрешностите. Овкусете я добре отвътре и отвън със сол и черен пипер и поставете плънката в кухината на тялото. Зашийте с конец, така че плънката да се задържи вътре в пуйката.

Нарежете всички зеленчуци на големи парчета и ги поставете на дъното на голяма тава за печене, поставете пуйката отгоре, тавата трябва да е достатъчно голяма, така че пуйката да има поне 5 см празнина навсякъде. Залейте с бялото вино, студената вода и кубчета пилешки бульон и сложете цялата тава на котлона.

Оставете да заври и покрийте плътно с два слоя фолио и сложете в предварително загрята фурна. Гответе птицата за около 2 часа или до готовност. За да проверите дали птицата е изпечена, извадете внимателно от фурната и разрежете там, където бедрото се прикрепя към тялото. Ако сокът, който изтече е бистър значи вашата пълнена пуйка е готова. Ако не, покрийте отново с фолио и гответе още за около 20 минути.

Когато птицата е изпечена, извадете от фурната, превключете я на 210 градуса с вентилатор. Намажете птицата добре с разтопено масло и върнете във фурната да се зачерви красиво.

След като придобие красив златисто-кафяв цвят, извадете пуйката от фурната и увийте в двоен слой фолио и в чисти кърпи. Така трябва да остане за час, преди сервиране.

Този метод за приготвяне на пълнена пуйка е малко по-различен от традиционните методи, но има уникален набор от стъпки за подготовка и готвене. Ако следвате внимателно тези инструкции, ще получите перфектно приготвена сочна коледна пуйка само за няколко часа.

Какъв размер пуйка да вземете?

  • За 6-8 души: 4 кг;
  • За 10 души: 5 кг;
  • За 12 души: 6 кг;

Уверете се, че имате достатъчно голяма тава за печене и се уверете, че ще се поер във вашата фурна.

Трябва ли да си почине вашата пълнена пуйка след печене? 🙂

Със сигурност е нужно! Времето необходимо на вашата пълнена пуйка “да си вземе своя пай” позволява на месото да се отпусне, правейки го крехко и сочно и да приключи готвенето. Като цяло 1 час ще е достатъчен за това, пуйката ще се отпусне, но в същото време ще бъде сочна и все още топла.

Разгледайте и другите ни предложения за сполучливи рецепти за пълнена пуйка:

Пълнена пуйка с портокали

Пълнена коледна пуйка с гъби и ориз

Пълнена пуйка върху кисело зеле

А ако фокусът ви се е спрял върху традиционни сушени чушки, пълнени с кайма и ориз то разгледайте тази рецепта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

Мусака по румънски

Има традиционна гръцка, българска, молдовска мусака, но днес ще ви покажем муска по румънски. Рецептата в различните страни варира в зависимост от вида и...

Яйца на очи върху шунка

Необходими продукти за яйца...