Кисело зеле в бидон – как се прави и съвет за бърза ферментация

Приготвянето на кисело зеле в бидон за зимата е не само традиционна практика в България, но и много полезна. Ето няколко причини, защо е добре да си направите кисело зеле за зимнина сами, вместо да купувате готово от магазините.

  • Подобрява имунната система: киселото зеле съдържа витамин С, който подпомага имунната система и помага на тялото да се справи с инфекции и заболявания, особено през зимата.
  • Запазва хранителните вещества – процесът на ферментация, използван при приготвянето на кисело зеле, помага да се запазят хранителните качества на зелето. Когато правите кисело зеле в бидон, то остава богато на витамини, минерали и ферменти, които са полезни за здравето.
  • Подобрява работата на черния дроб – киселото зеле е богато на пробиотични микроорганизми, които са полезни за здравето на черния дроб, като спомагат за неговото очистване от токсини и подпомагат усвояването на хранителните вещества.
  • Подпомага чревната флора: Пробиотичните микроорганизми в киселото зеле са свързани с подобряване на чревната флора. Те могат да помогнат при проблеми като излишък на газове, стомашни разстройства и запек.

Всички тези фактори правят домашното кисело зеле в бидон страхотна добавка към вашето зимно меню и здравословен начин на живот. Не само ще се наслаждавате на вкуса му, но и ще ви  помогне да поддържате добро здраве през студените месеци. Освен това, за къде сме без сарми сарми за Коледа или уникална разядка от кълцано кисело целе с черерн пипер.

Кисело зеле в бидон – рецепта с морска сол

Кисело зеле в бидон
CC0 Public Domain, pxhere.com

Тук нещата са малко относителни, тък като, ако приемем че зелето е 50кг., то след като го изчистим от външните листа, със сигурност ще даде няколко килограма фира.  Бидон от 120 литра, като цяло е достатъчен за това количество, но ако ви дойде голям, ползвайте 100л. В общи линии  пропорциите са следните:

Количества зеле и сол за 1 голям бидон от 120л.

  • 50кг. зеле (къосе);
  • 1 лилава зелка (за цвят);
  • 2 кг. сол;
  • вода.

Как се прави кисело зеле в бидон

Как се прави кисело зеле в бидон
Nikola Smolenski, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Изчистваме зелето от външните листа и от кочана, ако е прекалено голям. Правим кръст с нож на мястото, където е кочана, с размери около 7 на 7 см.

Как се прави кисело зеле в бидон
Nikola Smolenski, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Подреждаме зелето в подходящ бидон, като най-отдолу на бидона задължително слагаме дървена или пластмасова скара.

Натискаме зелето в бидона, за да се намести добре, като постепенно добавяте слоеве, докато стигнем на четири пръста от горното ниво. Слагаме и червената зелка, която е само за цвят (разбира се това е по желание).

Кисело зеле в бидон
Nikola Smolenski, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

След това разтваряме едрата морска сол във вода в съоптношение 20-30гр сол за литър и заливаме зелето с нея. Притискаме горните зелки с нещо тежко (ако нямате нищо под ръка, една или две ПВЦ бутилки от 2л пълни с вода вършат чудесна работа). Накрая покриваме бидона с капака, но не го затваряме плътно. Вашето кисело зеле в бидон трябва да може да диша.

Трябва да претакате зелето всеки ден. Източвате по няколко кофи от саламурата, докато се стане пълен обмен на течността.

Сами ще разберете кога е готово, на пипане трябва да е меко, но не кашкаво, а на вкус – просто го опитайте. Ако се доближава до това, което харесвате като вкус за кисело зеле, значи е готово.

Бърза ферментация на кисело зеле в бидон с този трик

За да ускорите процеса нс ферментация, може да добавите малко суроватка. За да започне по-скоро ферментацията и ако не ви се чака дълго, добавете към саламурата суроватка от кисело мляко. Ако се чудите от къде да я вземете, просто съберете течността от повърхността на киселото мляко. В нея се съдържат  полезни бактерии и е ферментационните процеси ще се ускорят значително.

Съвет: нещо много важно за тази зимнина, когато зелето е готово, за да го пресечете и да спрете ферментацията, разтворете натриев бензоат (купува се от аптеката) в кофа с източена саламура от киселото зеле, разбъркайте добре и върнете обратно в бидона.

Бон апети!

Вече знаете как се први кисело зеле в бидон, но ако този метод не ви допада поради размерите на бидона, претакането и т.н. вижте тази рецепта за кисело зеле в буркан.

Ако се съмнявате относно количестовоо сол за литър вода, вижте точните пропорции в тази статия: Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле.

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Ловджийска салата: Рецепта и начин на приготвяне

Туршията Ловджийска салата е вид зимнина, популярна в у нас и е известна със своя богат вкус и разнообразие от зеленчуци. Тази салата често...