Приготвянето на кисело зеле в бидон за зимата е не само традиционна практика в България, но и много полезна. Ето няколко причини, защо е добре да си направите кисело зеле за зимнина сами, вместо да купувате готово от магазините.
- Подобрява имунната система: киселото зеле съдържа витамин С, който подпомага имунната система и помага на тялото да се справи с инфекции и заболявания, особено през зимата.
- Запазва хранителните вещества – процесът на ферментация, използван при приготвянето на кисело зеле, помага да се запазят хранителните качества на зелето. Когато правите кисело зеле в бидон, то остава богато на витамини, минерали и ферменти, които са полезни за здравето.
- Подобрява работата на черния дроб – киселото зеле е богато на пробиотични микроорганизми, които са полезни за здравето на черния дроб, като спомагат за неговото очистване от токсини и подпомагат усвояването на хранителните вещества.
- Подпомага чревната флора: Пробиотичните микроорганизми в киселото зеле са свързани с подобряване на чревната флора. Те могат да помогнат при проблеми като излишък на газове, стомашни разстройства и запек.
Всички тези фактори правят домашното кисело зеле в бидон страхотна добавка към вашето зимно меню и здравословен начин на живот. Не само ще се наслаждавате на вкуса му, но и ще ви помогне да поддържате добро здраве през студените месеци. Освен това, за къде сме без сарми сарми за Коледа или уникална разядка от кълцано кисело целе с черерн пипер.
Кисело зеле в бидон – рецепта с морска сол
Тук нещата са малко относителни, тък като, ако приемем че зелето е 50кг., то след като го изчистим от външните листа, със сигурност ще даде няколко килограма фира. Бидон от 120 литра, като цяло е достатъчен за това количество, но ако ви дойде голям, ползвайте 100л. В общи линии пропорциите са следните:
Количества зеле и сол за 1 голям бидон от 120л.
- 50кг. зеле (къосе);
- 1 лилава зелка (за цвят);
- 2 кг. сол;
- вода.
Как се прави кисело зеле в бидон
Изчистваме зелето от външните листа и от кочана, ако е прекалено голям. Правим кръст с нож на мястото, където е кочана, с размери около 7 на 7 см.
Подреждаме зелето в подходящ бидон, като най-отдолу на бидона задължително слагаме дървена или пластмасова скара.
Натискаме зелето в бидона, за да се намести добре, като постепенно добавяте слоеве, докато стигнем на четири пръста от горното ниво. Слагаме и червената зелка, която е само за цвят (разбира се това е по желание).
След това разтваряме едрата морска сол във вода в съоптношение 20-30гр сол за литър и заливаме зелето с нея. Притискаме горните зелки с нещо тежко (ако нямате нищо под ръка, една или две ПВЦ бутилки от 2л пълни с вода вършат чудесна работа). Накрая покриваме бидона с капака, но не го затваряме плътно. Вашето кисело зеле в бидон трябва да може да диша.
Трябва да претакате зелето всеки ден. Източвате по няколко кофи от саламурата, докато се стане пълен обмен на течността.
Сами ще разберете кога е готово, на пипане трябва да е меко, но не кашкаво, а на вкус – просто го опитайте. Ако се доближава до това, което харесвате като вкус за кисело зеле, значи е готово.
Бърза ферментация на кисело зеле в бидон с този трик
За да ускорите процеса нс ферментация, може да добавите малко суроватка. За да започне по-скоро ферментацията и ако не ви се чака дълго, добавете към саламурата суроватка от кисело мляко. Ако се чудите от къде да я вземете, просто съберете течността от повърхността на киселото мляко. В нея се съдържат полезни бактерии и е ферментационните процеси ще се ускорят значително.
Съвет: нещо много важно за тази зимнина, когато зелето е готово, за да го пресечете и да спрете ферментацията, разтворете натриев бензоат (купува се от аптеката) в кофа с източена саламура от киселото зеле, разбъркайте добре и върнете обратно в бидона.
Бон апети!
Вече знаете как се први кисело зеле в бидон, но ако този метод не ви допада поради размерите на бидона, претакането и т.н. вижте тази рецепта за кисело зеле в буркан.
Ако се съмнявате относно количестовоо сол за литър вода, вижте точните пропорции в тази статия: Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле.