Въпросът относно резитба на череша често става предмет на дискусия сред много градинари. Начинаещите в света на градинарството не рискуват често да подрязват черешата сами, защото се страхуват, че ако направят нещо нередно, ще намалят количеството на реколтата. По-опитните, напротив, смятат, че това е вредно за самото дърво, тъй като отнема значителна част от силата му.
Какво да знаете при резитба на череша
Доста често можете да видите много грешки, допускани от градинарите при резитбата на черешите. В тази връзка мнозинството просто не искат да се включват в този процес и предпочитат да не подрязват дървото, докато не даде плод.
Но трябва да се отбележи, че редовните изменения и формирането на черешовата корона са само от полза. Това се отразява в следното:
- реколтата от череши при правилна резитба се увеличава, понякога дори няколко пъти;
- черешовото дърво и неговата корона се подлагат на по-правилно формиране;
- благодарение на това дървото се подмладява и впоследствие не старее толкова много;
- чрез премахване на стари клони, черешовото дърво има повече сили да развива и защитава младите, което определя имунитета му срещу вредители;
- плодовете стават по-големи и по-вкусни.
На първо място, за начинаещите в градинарството е необходимо задълбочено да проучат структурата на черешовото дърво, всички процеси, които се случват в него (растеж, цъфтеж, болести по черешата) и едва след това да разберат как правилно се прави резитба на череша, така че да донесе само ползи.
Като начало трябва ясно да можете да разграничите различните видовете клони, които впоследствие ще трябва да бъдат подрязани:
- основни скелетни клони;
- клони от които се развиват нови издънки и с течение на времето се образуват нови разклонения (леторасли);
- клони, които дават гроздове от череши;
- характерни издънки, които се появяват ежегодно от пъпки на върха на дървото.
При черешово дърво, което се отглежда под формата на храст всяка година се образуват нови плододаващи клони, докато миналогодишните изсъхват и вече не се използват, докато при дървовидно растение тези издънки дават плод няколко години.
Резитба на череша – основни положения
Черешите се подрязват от ранна възраст, и това се прави ежегодно. Тъй като дърветата от този тип растат доста бързо, те трябва да бъдат внимателно подрязани, в противен случай те ще се сгъстят твърде много, което ще се отрази неблагоприятно на развитието и впоследствие на количеството реколта.
Подрязването на череши през пролетта се извършва стриктно преди появата на пъпки на дървото, това се прави, така че да има време да стане достатъчно силно, преди да започне активната фаза на цъфтеж.
При разсада веднага след засаждането се извършва резитба, като се оставят няколко от най-развитите клонки, а останалите се отстраняват, чак до ствола, без да остават чепове и пънове. След подрязване на черешата, отрязаните места се третират със специален градински разтвор, за да се изолира от по-нататъшно развитие и растеж на нов клон на това място и съответно изразходването на силата на дървото.
Пролетно засаждане на овошки, дейности по пръскане и резитба
Основни правила при резитба на череша
Има няколко основни правила, които трябва да се спазват през целия процес на обработка:
- при дървесен вид на резитба подлежат горните клони, това спомага за оформяне на външния вид и не позволява превишаване на необходимия растеж;
- при храстовидни растения се отстраняват издънки с дължина над 50 сантиметра;
- необходимо е всяка година да се отрязват отчупени или изсъхнали черешови клони.
- по време на растежа ще се появят нови клони, някои от които трябва да бъдат премахнати, докато други, напротив, трябва да бъдат оставени и растежът да се поддържа. В крайна сметка, за нормалното формиране трябва да останат 12-15 клона;
- започвайки от втората година, основната цел е не само формирането на върха, но и предотвратяването на прекомерно удебеляване. Това се прави чрез премахване на издънки, растящи вътре в короната, както и резитба на черешови издънки през лятото.
Най-важното е да се отнасяте към процеса по резитба на череша възможно най-отговорно в началния етап, т.е. през първата година, тъй като тя определя по-нататъшната посока на растеж и развитие на растението.
Не пропускайте: Пролетна резитба на овошки