НачалоКулинарни рецептиТуршии / зимнинаКога се слага хрян в киселото зеле и по колко?

Кога се слага хрян в киселото зеле и по колко?

Сложили сте зелките в бидон или друг съд и може би се питата кога се слага хрян в киселото зеле и в какво количество, ако сте намислили да го овкусите с нещо.

Киселото зеле е една от най-важнте зимнини и традиционно се прави точно сега, между Димитровден по старому и новому. Този вкусен консервиран зеленчук се получава след приключване на млечнокисела ферментация и съдържа полезни витамини и минерали. Една от подправките, които хората понякога добавят към киселото зеле е именно хрян, или по-точни корен от хрян.

И тъй като все още има хора, които тепърва псе сблъскват с приготвянето на зимнина от бяло главесто зеле, то днес ще припомним, кога да сложите хрян в киселото зеле и какво количество на килограм (литър).

Кога се слага хрян в киселото зеле

Хрянът е ядливо растение, а корена му се използвакато подправка в кулинарията и не само.  Има добри качества с превъзходен аромат и стимулиращ апетита вкус. При приготвянето на зеле в бидон, хрянът може да се използва като подправка, която ще повлияе положително за крайния вкус на киселото зеле.

Хрян може да се добавите почти по всяко време, но най-удачно е да го сложите още в началото, като го настържете или ситно нарязан, за да може да пусне необходимите си полезни елементи.

Към зелето, още преди да го залеете с вода или саламура, в зависимост от това как го приготвяте (някои слагат сол в тензух, други заливат с предварително приготвена саламура) може да прибавите от 3 до 5 грама корен от хрян за всеки килограм зеле. Тоест ако сте приготвили съд с 50кг очистено зеле, спокойно може да добавите 200 -250 гр. хрян.

Въпреки че е добро предложение, трябва да отбележим, че не всеки харесва вкуса му, така че ще е по-добре реално да сте опитали кисело зеле подправено с хрян, преди да го добавите към вашето.

След като сложите хряна, заливате зелето с вода / саламура и чакате 🙂

Вече знаете, кога се слага хрян в киселото зеле, за да го подправите. Хрянът е важен компонент при приготвянето на кисело зеле в бидон, за тези които харесват качествата на този зеленчук и подправка.

Ако се колебаете дали да добавите хрян, то може да пробвате  кисело зеле по класическа рецепта или пък ако ще слагате хрян, ето и тази рецепта за кисело зеле с хрян и царевица.

Не пропускайте:

Пресичане на зеле с калиев сорбат и защо да изберете калиев сорбат вместо с натриев бензоат.

Подобни статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията