Колко сол се слага на кисело зеле? Тайната се крие в златния стандарт по БДС, а именно 4% соленост на саламурата (разтвора). Поне така е описано в Български институт за стандартизация за кисело зеле от датата му на публикуване през 01.01.1978 г. по все още действащ български стандарт – БДС 813:1978.
„Стандартът се отнася за кисело зеле, приготвено от пресни, узрели и стегнати зелки от ранни, средноранни и късни сортове, залети със солен разтвор или осолени с готварска сол и подложени на млечно-кисела ферментация – нестерилизирано или стерилизирано.“
Въпреки това, на много хора, 4%-ов разтвор им идва малко по-солен, така че всичко в диапазона от 2 до 4% е нормално. Все пак направете си го така, че на вас да ви допада. Трябва да вметнем набързо, че ако е твърде слаба солеността на саламурата е много вероятно зелето да не втаса.
Колко сол се слага на кисело зеле
Сезона за направата на зимнина от кисело зеле наближава, така че не е излишно да припомним набързо някои важни моменти.
Обичайната пропорция за добавяне на сол спрямо количество вода е около 20-40 грама сол на литър вода. Ако сложите повече, то би станало прекалено солено. По-малко количество.
Тази пропорция може да варира в зависимост от предпочитанията и очакваната соленост на киселото зеле
След приготвянето на саламурата от сол и вода, заливаме зелето, като го оставяме да ферментира и е задължително, да не е твърде студено, за да може да протече ферментацията и да се получат хубави кисели зелки за сарми, салата и т.н.
Съвети при правене на кисело зеле с морска сол
- Използвайте здрави, пресни зелки. Киселото зеле най-добре се получава, ако ползвате кьосе.
- За по-бърза ферментация, може да прибавите заквасена сметана. За да започне по-бързо ферментацията, може да добавите към разтвора и малко суроватка от кисело мляко. Това е суроватката, която се издига на повърхността на киселото млякото. В нея се съдържат най-много полезни бактерии.
- Съхранявайте киселото зеле на студено, след като е готово, за да го запазите свежо и вкусно за повече време.
- Изпробвайте различни техники и методи, за да разнообразите вкуса на вашето кисело зеле.
Саламура за киселото зеле
Приготвянето на кисело зеле върви ръка за ръка с пралино направената саламура,за да се осигури своевременна ферментация. Следвайки препоръчителните съотношения от 2 до 40% сол соленост на разтвора или иначе казано 20 – 40 гр. на литър вода, за да можете да направите вкусна и питателна зимнина от кисело зеле. Не забравяйте да проверявате премахвате пяната, която се събира на върха. След приключването на ферментацията, можете да опитате своето домашно кисело зеле за да разберете дали се е получило.
Вече знаете колко сол се слага на кисело зеле, ако ви предстои да приготвяте тази зимнина. Най-често се ползва едра морска сол, когато приготвяте зелето в бидони, а когато го правите кълцано в буркани, може да замените със сол.
И претакайте редовно!
И понеже е рано за зелето, междувременно не пропускайте да направите една страхотна царска туршия без варене, по уникално вкусна рецепта.
Пробвайте още: Пукани люти чушки в буркан, а ако не сте направили кисели краставички, ето и тази рецепта.
А за тези които обичат да похапват по-солено, не забравяйте че намаляването на количестовото приета сол е важно за общото здраве, тъй като бъбреците, няма да могат да филтрират всичко при повишен прием. Консумацията на твърде много сол повишава кръвното налягане и ви излага на риск.
Вижте таблица с референтни стойности на нормалното кръвно налягане за мъже, жени, деца и възрастни хора.