Сега е времето за направа на зимнина, така че не пропускайте да приготвите лозови листа в буркан, ако обичате сарми, които традиционно се правят с зелеви или озови листа. Когато листата на лозата са все още крехки и млади е точния момент да откъснем лозови листа, които да стерилизираме в буркани.
Лозови листа в буркан
За съхраняването им се избират избират млади лозови листа, желателно преди пръскане с бордолезов разтвори или други химикали. Може да консервирате и стари, цели и здрави листа, но те на са толкоша крехки колкото младите.
Почистваме и ги измиваме добре, след което ги слагаме в осолена кипнала вода за 1-2 минути. Нагъваме ги веднага, докато са още топли по 10-20 листа на руло.
Нареждаме в буркани и ги заливаме с вряла осолена вода. Съотношението на сол към вода е приблизително 2-3% или 20-30 гр сол за литър вода.
Зопечатайте добре вашите лозови листа в буркан с капачки и стерилизирайте за 15-тина минути,
Друга зимнина в буркан
Малките люти и нелюти чушки като „рибки“ са все още свежи по пазарите и ш градината, така за ви предлагаме рецепта за пукани люти чушки в буркан.
Царската туршия в буркан е класическа зимнина и ако не сте направили все още, ето и тази уникално вкусна рецепта.