Ето и една рецепта за ентусиасти, които искат да си приготвят домашна тахан халва. Рецептата е лесна за изпълнени, въпреки че ще трябва да посетите аптеката, за да се сдобиете с екстракт от чувен. От магазина ще ви е нужен слънчогледов или сусамов тахан, както и малко глюкоза. Но да пристъпим към рецептата.
Рецепта за домашна тахан халва
- около 400 гр слънчогледов тахан (може и сусамов);
- 60 мл глюкоза (2 супени лъжици);
- 350 г захар;
- малка щипка лимонтузу;
- 20 мл екстракт от чувен;
- вода.
Начин на приготвяне
Първо слагате около 1.5л литра вода в подходяща тенджера да кипне и добавяте 1 супена лъжица с връх корен от чувен. Именно поради този корен халвата ще стане на конци, когато е вече готова. Това нещо трябва да изври напълно (1-2 часа) докато остане приблизително 30-50 мл от всичката вода. Това е вашия екстракт за халвата.
В друга тенджера слагате да варите вода заедно със захарта и когато кипне добавяте и глюкозата. Всичко това варите около 100-15 минути, отнемате от котлона и добавяте щипка лимонтузу.
В тази смес с помощта на планетарен миксер или бавно бъркане с голямa лъжица, добавяте на тънка струйка екстракта от чувен и когато сложете и последната капка, започвате да бъркате по-бързо до получаване на пухкава бяла консистенция.
Прибавяте тахана и започвате да разбърквате, ще забележите че започват да се появяват нишки подобно на конци. Добавяте в купата с тахана и се разбърква, при което се образуват нишките.
В подходяща тавичка слагате хартия за печене и прехвърляте домашна тахан халва, като я оставяте на хладно да стегне.
Успех!
Виж още: Рецепта за домашна бяла халва за по-малко от час.
снимка: stock.adobe.com