НачалоКулинарни рецептиТуршии / зимнинаЛовджийска салата: Рецепта и начин на приготвяне

Ловджийска салата: Рецепта и начин на приготвяне

Туршията Ловджийска салата е вид зимнина, популярна в у нас и е известна със своя богат вкус и разнообразие от зеленчуци. Тази салата често се нарича още „Дунавска салата“ в някои региони на страната.

Съставките включват различни зеленчуци като камби, моркови, целина, зеле и други, които заедно създават хрупкава и ароматна зимнина, подходяща за всяка трапеза през студените месеци. Ето как да я приготвите и какво ще ви е нужно:

Основни съставки за ловджийска салата

Необходимите продукти и подправки за Ловджийска туршия

  • 2 кг чушки (или камби)
  • 2 кг моркови
  • 4 кг зеле
  • 1 глава целина с листата
  • 1 кг корнишони (по желание)
  • 2 кг зелени домати
  • 1 връцка магданоз
  • 2 глави чесън(по желание)

За марината:

  • 700 до 800мл оцет
  • 1 и половина ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/2 ч. ч. сол

Начин на приготвяне на Ловджийска салата

Измийте всички зеленчуци добре. Зелето се нарязва на тънки ивици, морковите се рендосват, а чушките и зелените домати се нарязват на ивици или кръгчета. Ако добавяте корнишони, нарежете ги на малки парчета, за да се овкусят равномерно.

В голям съд смесете всички зеленчуци и ги разбъркайте добре. Добавете нарязаната целина (листа и корени) и магданоза. По желание, можете да добавите скилидки чесън, които ще придадат допълнителен аромат на туршията.

Приготвяне на марината

Смесете всички съставки за маринатата в тенджера и я загрейте на среден огън, докато захарта и солта се разтворят напълно. Оставете сместа да заври за няколко минути, след което я свалете от огъня.

Оставете маринатата да се охлади леко и след това залейте с нея зеленчуците в съда. Разбъркайте добре, така че маринатата да се разпредели равномерно по всички слоеве. Оставете сместа да престои около 2-3 часа, за да се овкусят зеленчуците.

Напълнете бурканите плътно със зеленчуковата смес, залейте ги с останалата марината, така че да бъдат напълно покрити и затворете с капачки.

За да се запази по-дълго туршията, бурканите могат да бъдат стерилизират/изваря за 10 минути след възвиране на водата. След като бурканите изстинат напълно, съхранете на халдно място.

Така приготвена, тази ловджийска салата може да се консумира след 2-3 седмици, когато зеленчуците са се овкусили нацяло  са придобили хрупкава текстура т и аромат.

Полезни съвети и тънкости при правене на ловджийска туршия

  • Важен е правилният баланс на сол, захар и оцет, за да се постигне отличен вкус и текстура.
  • Използвайте пресни и качествени зеленчуци, за да получите вкусна и хрупкава туршия.
  • Макар че не е задължителна, стерилизацията/варенето ще удължи срока на годност на салатата и ще запази качеството на зеленчуците за по-дълго време.

Ловджийската салата е класическа смесена туршия, която може да се приготви по различни начини, в зависимост от предпочитанията Ви. Независимо дали я наричате Дунавска или Ловджийска, тази туршия е идеално допълнение към всяко зимно ястие.

Виж още: Туршия от зелени домати

снимка: Adobe

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Пресичане на кисело зеле с натриев бензоат, дозировка

Как да направите пресичане на зеле с натриев бензоат и дозировка на точното количество. Най-удобния момент да пресечете зелето е когато втаса и е...