НачалоКулинарни рецептиТуршии / зимнинаМарината за царска туршия: количества и как сe прaви за 1л и...

Марината за царска туршия: количества и как сe прaви за 1л и 3л буркани

Как се прави марината за царска туршия, така че да е с приятна соленост, киселинност и наситен вкус.

Царската туршия е класическа зимнина, която е микс от хрупкави зеленчуци в ароматна марината.

Тя е любима зимнина през зимните месеци и може да бъде съхранявана за дълго време благодарение на специалната си марината.

Необходими продукти:

За да приготвите марината за царска туршия, ще ви трябват следните основни съставки:

За буркан от 800 мл:

  • 150 мл оцет
  • 150 мл вода
  • 30 мл олио (по желание)
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • дафинов лист
  • зърна черен пипер и бахар

За буркан от 3 литра:

  • 500 мл оцет
  • 500 мл вода
  • 100 мл олио (по желание)
  • 3 с.л. сол
  • 5 с.л. захар
  • 1-2 дафинови листа
  • зърна черен пипер и бахар

Начин на приготвяне:

Зеленчуците, които традиционно се използват за царска туршия са камби, моркови, карфиол, целина и евентуално чесън. Всички те трябва да бъдат добре измити и нарязани на подходящи парчета. Например, морковите могат да се нарежат на кръгчета, а карфиолът се разделя на малки розички.

Всички съставки за маринатата се събират в тенджера и се загряват на среден огън до кипване. Оцетът, водата, олиото (ако ще добавяте), солта и захарта се разбъркват добре, докато захарта и солта напълно се разтворят. След завиране на разтвора  добавете зърната черен пипер, бахара и дафиновите листа, и оставете маринатата да къкри за 5-10 минути, за да може подправките да придадат аромат на течността.

След като зеленчуците са добре приготвени и нарязани, те се подреждат плътно в чисти буркани. Залейте зеленчуците с горещата марината, като се уверите, че всички са покрити. Важно е да натискате зеленчуците леко, за да няма въздушни мехурчета.

Бурканите се затварят плътно и се поставят в тенджера с вода за стерилизация на буркланите (около 10 минути след кипване). Внимавайте да не превишите времето, тъй като това може да омекоти прекомерно зеленчуците. След стерилизацията бурканите се обръщат с капачките надолу и се оставят да изстинат.

Царската туршия е готова за консумация след няколко седмици, когато зеленчуците са поели добре от маринатата и са придобили уникалния вкус на този класически български зимен деликатес. Вече знаете как да направите марината за царска туршия, так че да е сполучлива всеки път.

Виж още: Царска туршия

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията