Зимата няма да е същата зима, без мешана туршия в бидон, тази популярна зимнина, която се прави все по-малко, но пък не е изгубила и капка популярност. А относно вкусовите й качества е ненадмината. За разлика от другите Тази туршии, туршията от смесени зеленчуци, приготвена в бидон изпъква със своя ненадминат вкус и аромат.
В бонус идват и целите зеленчуци, които не са рязани за разлика от царската туршия и може да се вадят от качето, един по един и по избор, разбира се.
Мешана туршия в бидон
Днес ще ви предложим една рецепта за мешана туршия в бидон от цели зеленчуци, която можете лесно да приготвите в домашни условия. Хората, дори я правят по подобен начин, в големи 3 литрови буркани, не винаги стъклото е вариант.
Необходими продукти за туршията от цели зеленчуци
За тази рецепта сме подбрали малко бидонче от 10л, като вие може да пригодите общото количество на зеленчуците и саламурата, според размера на вашия съд.
Зеленчука, който предварително ще натъпчем плътно в бидона (качето) е около 6 кг, затова и рецептата е за съответното количество зеленчуци.
- 1 кг. зелени домати;
- 1.5 кг. моркови;
- 1.5 кг. камби;
- 1.5 кг. цветно зеле;
- 0.5 кг. чушки;
- целина (1 връзка );
- магданоз.
Съставки за нашата мешана туршия в бидон
- 6 л. вода;
- 400 мл оцет;
- 360 гр морска сол.
Приготвяне на зеленчука и нареждане
Зеленчуците се подбират зрели и то не твърде меки. За морковите е по-добре да бъдат среден размер. Подбираме зелени, твърди домати (не моного твърди), може и леко порозовели. Червени и зелени чушки, цветно зеле и целина. Може да ползвате и магданоз.
Подреждате на дъното на бидона измития зеленчук, като между всеки ред или през два слагате магданоз и целина.
Камбите и чушките е добре да прободете с вилица в основата до дръжката на няколко места, за да може да навлезе саламурата по-лесно.
За саламурата на мешана туршия в бидон
Саламурата се подготвя от вода, сол и оцет в по-горните съотношения. Загрявате вода, след което изсипвате оцета и солта, след което ги кипвате. Бъркате до пълно разтваряне и оставяте настрани да се охлади.
Когато се е охладила, изливате саламурата в бидончето, уверявате се, че въздуха е излязъл, като притискате зеленчука отгоре с лозови клечки, или други дъсчици и затваряте леко с капака.
За най-добри резултати осигурете температури от 15 до 21 градуса за средно 21 дни за да протече правилно ферментацията, след което слагате на хладно място, за препоръчване под 15 градуса.
Така приготвена, тази мешана туршия в бидон е вкусна и здравословна разядка, преди основно хранене, за мезе или за каквото ви дойде наум. Целите моркови са идеални за руска салата. Цветното зеле е обичано от всичко, а доматите, камбите и чушките стават превъзходни. Домашно е, здравословно е и чудесна зимнина.
Успех!
Други рецепти за туршия
Ако пък нямате нужните условия за съхранение и за приготвяне на този вид туршия, то ви предлагаме изпитана рецепта за царска туршия, директно от тефтера, на баба Стойка 🙂 И нея сме правили и няма да сгрешите.
Ако търсите нещо екзотично, то ви предлагаме да направите кимчи – корейска туршия, по тази рецепта.
Идва време и на киселото зеле, така че си запишете още една рецепта, за кисело зеле в бидон, или пък за рязане зеле в буркан.