НачалоКулинарни рецептиПечива и тестени изделияМързеливи мекици без втасване (бързи и лесни за приготвяне)

Мързеливи мекици без втасване (бързи и лесни за приготвяне)

Тези бързи мекици са наречени мързеливи, точно защото няма нужда да чакате тестото да втаса. Лесни са за приготвяне и стават пухкави и дебели – идеални за започване на деня, когато трябва да закусим набързо с нещо преди да излезем.

Мързеливи мекици без втасване

В тази рецепта за бързи мекици ползваме суха мая и топло прясно мляко. Разчитаме именно на топлото мляко, да активира маята преди да оформим и изпържим мекиците.

Необходими продукти

В рецептата няма заложено сирене, но едва ли е нужно да споменаваме, че винаги може да сложите в тях нещо, по ваш вкус.

мързеливи мекици с кисело мляко и мая
необходими продукти за бързи мекици
  • 500 г брашно;
  • 240 мл. прясно мляко (затоплено);
  • 2 бр. яйца (на стайна температура за 30 минути, ако са от хладилник);
  • 9 г суха мая;
  • 50 мл. растително олио;
  • 1 ч.л. захар;
  • 1 ч.л. сол.

Как да направите мързеливи мекици

В подходяща купа разтваряте суха мая и половината от брашноито. Прибавяте една ч.л. сол, след което разбървате много добре, за да се смесят съставките. Правите кладенче и добавяте предварително затопленото мляко, олиото и двете яйца.

Яйцата е добре да бъдат на стайна температура за 30 минути, може да ги извадите от хладилника преди да си легнете предната вечер, ако ще правите мекиците за закуска.

мързеливи мекици

Идеята е да няма студени съставки, за да може докато ги смесвате, маята да сеактивизира по-бързо от топлото мляко и да удвои в последствие обема на тестото, докато оформяте мекиците.

Изглежда, това е всичко, просто не забравяйте всички продукти да са на стайна  температура, а мляко да бъде затоплено (но не горещо).

Набрашнявате плота или мястото, където ще правите мекиците, премествте сместта от купата и замесвате, докато получите хубаво еластично тесто.

Докато месите тестото за мекици, загрявате олио в подходящ съд (трябва да е сгорещено). Следва да оформите мекиците по ваш вкус и да ги изпържите. По бързи мекици, има само на магазина 🙂

Може да ползвате кухненска хартия на съда, в който ще слагат изпържените мекици за да попие ненужната мазнина останала по тях.

мързеливи мекици

Разгледайте и другото ни предложение за мекици, които винаги са подходящи за започване на деня, стига да сте любител на тестените закуски.

Пухкави мекици с кисело мляко.

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Вкусна баница с праз лук по стара бабина рецепта

Баница с праз лук - класика по време на зимните празници! Ако са ви дошли в повече еднотипните баници с яйца, масло, сирене и...