Обикновена содена питка – може да не стане най-вскусния хляб на света, но все пак е хляб, постен е, и е подходящ за Бъдни вечер, в дните на постите и за други подобни случаи. В тази рецепта може да се прибави и малко оцет, който леко да надигне питката, но рецепта е без оцет, затова и ще го опишем в скоби.
Обикновена содена питка
А ако решите, може да пробвате и сладкия вариант, като му добавите захар, стафиди, ядки, семена и каквото още желаете, и да го направите по ваш вкус. Вариантът, който сме ви приготвили днес включва бяло и пълнозърнесто брашно.
Продукти и съставки за питката
- 500 гр бяло брашно;
- 2 ч.л сол;
- 1 ч.л. сода бикарбонат;
- 300 мл. вода;
(по желание може да добавите 1 с.л. оцет.)
Как се прави обикновена содена питка
Загрявате фурната на 200 градуса. Междувременно пресявате брашното, солта и содата. Добавете лека-полека водата и разбърквате добре сместа.
Оформяте кръгла питка с върху, което може да бележите кръст, ако ще правите питката за навечерието на Коледа. Избирате си подходяща тава, на чието дъно може да сложите хартия за печене.
Във вече загрятата фурна печете 15 минути на 200 градуса, след което намалявате градусите ба 190 и печете още 20 минути или докато придобие златист цвят.
Да ви е сладко!
Разгледайте и другите ни предложения за постния ястие по-долу: