Сладко от сини сливи на фурна с оцет е страшно добра и лесна рецепта, която не само запазва естествените аромати и вкусове на плодовете, но и придава на сладкото плътна и богата текстура. Ето една лесна рецепта за приготвяне на това сладко.
Рецепта за Сладко от сини сливи на фурна
Ето и необходимите продукти:
- 3 кг добре узрели сини сливи
- 1,5 кг захар
- 150 мл вода
- 3-4 с.л. оцет
- 2 стръка индрише (по желание)
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете сливите, като отстраните костилките им. След това ги подредете в дълбока тава за печене на фурна.
Посипете сливите със захарта и оставете да престоят 5-6 часа, за да пуснат сока си. На следващия ден добавете вода, оцет и индрише.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, като периодично разбърквате, за да не загори. Печенето продължава, докато сливите омекнат и сиропът се сгъсти.
Готовото сладко се насипва горещо в чисти и сухи буркани. Затворете добре бурканите и ги обърнете с капачките надолу, докато изстинат напълно. Това помага за вакуумирането им и по-дългото съхранение.
Полезни съвети:
Оцетът в рецептата спомага за по-добро запазване на сладкото, без да влияе на вкуса.
Индришето придава лек аромат и свежест, но може да бъде пропуснато, ако не предпочитате този аромат.
За по-богат вкус, някои хора добавят малко ванилия или лимонена киселина накрая.
Приготвено по този начин сладко от сини сливи на фурна е чудесно допълнение към всяка трапеза и може да се консумира както като десерт, така и като гарнитура към палачинки, кексове или дори на препечен хляб.
Виж още: