Обикновена содена питка са от четири съставки. Традиционните ястия изпълват кухнята с приближаването на Бъдни вечер и всеки от нас търси нещо специално, което да добави чар и уют към този празничен ден. Представяме Ви една семпла рецепта за содена за Бъдни вечер, приготвена само от брашно, сол, сода и вода.
Тази рецепта е идеален избор за всички, които ценят традициите и обичаите и не само за тях разбира се. Съчетани от продукти, а които почти всяко домакинство разполага, содената питка ще ви завладее със своята текстура и семплота за направата j.
Содена питка за Бъдни вечер
А ако решите, може да пробвате и сладкия вариант, като му добавите захар, стафиди, ядки, семена и каквото още желаете, и да го направите по ваш вкус. Вариантът, който сме ви приготвили днес включва бяло и пълнозърнесто брашно.
Необходими продукти за питката
- 200 гр. пълнозърнесто брашно*;
- 200 гр. бяло брашно;
- 1 ч.л. сода бикарбонат;
- 2 ч.л. сол;
- 300 мл. вода (или колкото да замесите тестото).
* за содената питка може да ползвате и само обикновено брашно, но за да се доближите до рецептите от по-старо време, прибавете и известно количество пълнозърнесто брашно в съотношение по ваш избор.
Как се прави содена питка?
Загрейте фурната на 200 градуса. Пресейте брашното, солта и содата. Добавете постепенно водата и разбъркайте с шпатула до хомогенизиране на сместа. Може да не се наложи да използвате цялата вода, целта е да се… прочети цялата статия в tami.bg
&&&
Други предложения за Бъдни вечер: постни сарми със зелеви листа и постни сарми с лозови листа.