Рецепта за спанак с ориз на фурна по класическа рецепта без заливка. Същата рецепта се получава еднакво добре и с лапад, стига да може да го намерите по това време. Едно от любимите ни ястия, поднесено с кисело мляко и чесън, по желание разбира се.
Спанак с ориз на фурна
Тази рецепта е съвсем обикновена и изчистена от странични аромати и продукти, които могат да заглушат вкусовите качества на спанака и без заливка. Въпреки това е изключително здравословна и ако добавите няколко лъжици кисело мляко, ястието е просто ненадминато по вкус, пише tami.bg.
Необходими продукти
- 500 гр. спанак;
- 200 гр. ориз;
- 5-6 стръка зелен лук;
- 1 глава кромид лук;
- пресен джоджен;
- сол;
- 100 мл. олио.
Рецепта за спанак с ориз на фурна
Нарежете на ситно двата вида лук и ги запържете в сгорещената мазнина за 5-6 минути. Прибавете измития, почистен и нарязан предварително спанак и задушавайте за още 5 минути. Прибавете изчистения и измит ориз и сипете вода, колкото да покрие ястието.
Подправете със ситно нарязан джоджен и сол. Гответе ястието на котлона, около 10-15 минути и доливайте вода ако има нужда. Прехвърлете го в тавичка и го сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Гответе ястието до готовност на ориза.
Сервирайте топло с кисело мляко и чесън (комбинацията е страхотна).
Да ви е сладко!