Улични мекици е вид класическа закуска, известна със своя стрхоте вкус, ефирна сърцевина и хрупкава златиста коричка. Те се приготвят от обикновени продукти, но се получава страхотна и необикновена закуска, са любима на много хора заради простотата и страхотен вкус. Ето как можете да ги приготвите у дома:
Необходими продукти:
- 4 чаши брашно
- 1 чаена лъжичка сол
- 1-2 супени лъжици захар
- 1 пакетче суха мая (или около 20-30 г прясна мая)
- шипка сода бикарбонат
- 300-400 мл топла вода (количеството може да варира в зависимост от брашното)
- Олио за пържене
Начин на приготвяне на улични мекици
В голяма купа смесете брашното, маята, солта и захарта. Постепенно добавяйте топла вода, докато получите меко и еластично тесто. Омесете добре, докато тестото стане гладко и не лепне по ръцете. Ако използвате прясна мая, разтворете я в малко топла вода със захар, преди да я добавите към брашното.
Покрийте купата с тестото с кърпа или фолио и оставете на топло място за около 1-2 часа или докато тестото удвои обема си.
Когато тестото втаса, взимайте малки парчета от него с намазнени ръце и разтегляйте внимателно, за да оформите мекиците. Формата може да бъде кръгла или продълговата, в зависимост от предпочитанията.
Загрейте достатъчно количество олио в дълбок тиган или тенджера. Мекиците се пържат в маслена баня, докато станат златисти и хрупкави от двете страни. Изваждайте ги върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
Уличните мекици традиционно се сервират с пудра захар, сирене или мед. Можете да ги поднесете и със сладко или различни конфитюри по избор.
Поз тази рецепта за улични мекици ще получите хрупкави мекички отвън и пухкави отвътре, както си ги спомняте от детството. Опитайте и ще разберете колко лесно и бързо можеш да им се насладите отново!
Други рецепти за мекици и закуски:
Снимка: Pixabay
По рецепта от Tami.bg