Фагри на фурна

Фагри на фурна, вкусно и здравословно. Това е популярна средиземноморска риба с деликатно бяло месо и богат аромат, която е предпочитана в средиземноморската кухня заради мекия си вкус и сочност.

В България тя се среща често в магазините и ресторантите и е идеална за печене на фурна. С тази рецепта ще ви предложим как да приготвите фагри на фурна с ароматни подправки и зеленчуци, така че да запазите всички вкусови качества на рибата.

Необходими продукти за фагри на фурна

  • 1-2 риби фагри (около 1 кг всяка)
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 лимон (нарязан на кръгчета)
  • 1 глава лук, нарязана на тънки кръгчета
  • 1 чаша чери домати, разполовени
  • Пресен копър или магданоз, нарязан на ситно
  • 100 мл зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресни подправки по избор: мащерка, розмарин, босилек
  • 150 мл сухо бяло вино (по желание)

Измийте добре рибите под течаща вода и ги подсушете с кухненска хартия. Ако рибата не е предварително почистена, внимателно отстранете вътрешностите и люспите.

Направете няколко плитки прореза от двете страни на рибата, за да може маринатата и подправките да проникнат по-добре в месото.

Поставете малко сол и черен пипер в коремната кухина на рибата. Добавете скилидка чесън и парче лимон вътре за допълнителен аромат.

В купа смесете зехтина, ситно нарязания копър, малко сол и черен пипер. По желание можете да добавите сухо бяло вино, което ще придаде свеж аромат на рибата при печене.

Ето как да си направите вкусно фагри на фурна

С помощта на четка нанесете маринатата равномерно върху рибата, като се уверите, че прониква в прорезите и отвътре в коремната кухина. Оставете рибата да престои за 20-30 минути, за да поеме ароматите.

Вземете дълбока тава за печене и разпределете на дъното кръгчета лук и чери доматите. Тази основа от зеленчуци ще попие сока от рибата и ще добави допълнителен вкус.

Поръсете с пресни клонки мащерка или розмарин върху зеленчуците и около рибата за допълнителен аромат. Поставете няколко резена лимон и върху самата риба.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете рибата около 25-30 минути. Проверете дали месото лесно се отделя с вилица и дали е добре сготвено.

Фагрито трябва да е златисто и хрупкаво отвън, а месото да е нежно и крехко отвътре.

Поднесете рибата върху подложка от печените зеленчуци и поръсете с малко пресен магданоз или копър. За гарнитура са подходящи варени картофи, салата от пресни зеленчуци или просто резен лимон за допълнителна свежест.

Поддържайте умерена температура, за да не се изсуши месото на рибата. Пресните подправки като розмарин и мащерка добавят дълбочина на аромата, особено при печене на риба. Оставянето на рибата в маринатата дори за кратко време помага на подправките и лимона да проникнат в месото, придавайки на ястието изискан вкус.

Фагри на фурна е изискано и леко ястие, което улавя всички нотки на средиземноморската кухня. Тази рецепта ви дава възможност да се насладите на свежестта на рибата, допълнена от ароматни подправки и зеленчуци.

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Свински винен кебап – есенно-зимна манджа за ценители

Винен кебап - една уникално вкусна рецепта за класически вин кебап и ориз за гарнитура. Виненият кебап e безспорно едно любимо ястие по нашите...

Мусака по румънски

Има традиционна гръцка, българска,...

Яйца на очи върху шунка

Необходими продукти за яйца...

Мусака от патладжани с ориз

Традиционно в гръцката кухня,...