Тази стара рецепта за хрупкави кисели краставички е класическа и се приготвя много лесно. Няма аспирин, стерилизира се с варене за много кратко и времето за цялостната подготовка до приключване е около час и половина. За по-добър резултат, може да премахнете краищата на корнишона, ще станат по-сочни, но отново ще запазят онази хрупкавина.
Хрупкави кисели краставички
Съставките са повече от достъпни и сега, когато август месец краставички заливат пазарите е идеалното време да приготвим тази зимнина. И тъй като все още е доста горещо, не забравяйте че след консервиране, задължително местите бурканите с кисели краставички на хладно и тъмно местенце, за да се се развалят или да помътнеят.
Необходими продукти за буркан краставички
- млади и не много дебели краставички;
- 1 с.л. захар;
- 1 едра сол равна;
- 30-40 мл. оцет на буркан;
- шайба лук;
- един брой дафинов (по желание);
- 3 зърна бахар;
- 3-4 зърна черен пипер;
- стръкчета копър;
- преварена или изворна вода.
Как се правят
Съвет: за да станат хрупкави краставичките, трябва да ги стерилизирате за не повече от 5 до 8 минути, след което задължително местите на хладко място.
Подбирате си от пазара млади и здрави краставички, не много едри и да не са омекнали. Измивате ги добре и ги накисвате за 10-тина минути в голям съд, след което изплаквате и премахвате горната и долната част. Може и да ги ползвате цели.
В бурканите измити и прегледани за дефекти, особено на гърлото добавяте първо 43 или с.л. оцет около 30-40 мл, зрънца бахар и черен пипер, едрата сол (може да ползвате и ситна и е резен от глава лук.
Нареждате плътно краставичките една до друга, като помежду им слагате копър и отгоре завършвате отново копър.
Заливате ги с преварена вода или трапезна и затваряте плътно бурканите с капачки. Прегледайте капачките за дефекти, защото бомбажа не е приятен никога.
След кратка стерилизация за пет, шест минути ги изваждате и обръщате с капачките надолу. И тъй като времето е все още горещо, обезателно ги премествате на възможно най-хладното място, което имате у дома.
По тази класическа рецепта, киселите краставички се получават много хрупкави и вкусни, а зимнината е гарантирана стига да спазите условията по съхраняването им.
Успех!
Виж още: