НачалоКулинарни рецептиТуршии / зимнинаХрупкави кисели краставички в буркан по класическа рецепта

Хрупкави кисели краставички в буркан по класическа рецепта

Тази стара рецепта за хрупкави кисели краставички е класическа и се приготвя много лесно. Няма аспирин, стерилизира се с варене за много кратко и времето за цялостната подготовка до приключване е около час и половина. За по-добър резултат, може да премахнете краищата на корнишона, ще станат по-сочни, но отново ще запазят онази хрупкавина.

Хрупкави кисели краставички

Съставките са повече от достъпни и сега, когато август месец краставички заливат пазарите е идеалното време да приготвим тази зимнина. И тъй като все още е доста горещо, не забравяйте че след консервиране, задължително местите бурканите с кисели краставички на хладно и тъмно местенце, за да се се развалят или да помътнеят.

Необходими продукти за буркан краставички

  • млади и не много дебели краставички;
  • 1 с.л. захар;
  • 1 едра сол равна;
  • 30-40 мл. оцет на буркан;
  • шайба лук;
  • един брой дафинов (по желание);
  • 3 зърна бахар;
  • 3-4 зърна черен пипер;
  • стръкчета копър;
  • преварена или изворна вода.

Как се правят

Хрупкави кисели краставички

Съвет: за да станат хрупкави краставичките, трябва да ги стерилизирате за не повече от 5 до 8 минути, след което задължително местите на хладко място.

Подбирате си от пазара млади и здрави краставички, не много едри и да не са омекнали. Измивате ги добре и ги накисвате за 10-тина минути в голям съд, след което изплаквате и премахвате горната и долната част. Може и да ги ползвате цели.

Хрупкави кисели краставички

В бурканите измити и прегледани за дефекти, особено на гърлото добавяте първо 43 или  с.л. оцет около 30-40 мл, зрънца бахар и черен пипер, едрата сол (може да ползвате и ситна и е резен от глава лук.

Нареждате плътно краставичките една до друга, като помежду им слагате копър и отгоре завършвате отново копър.

Хрупкави кисели краставички

Заливате ги с преварена вода или трапезна и затваряте плътно бурканите с капачки. Прегледайте капачките за дефекти, защото бомбажа не е приятен никога.

След кратка стерилизация за пет, шест минути ги изваждате и обръщате с капачките надолу. И тъй като времето е все още горещо, обезателно ги премествате на възможно най-хладното място, което имате у дома.

По тази класическа рецепта, киселите краставички се получават много хрупкави и вкусни, а зимнината е гарантирана стига да спазите условията по съхраняването им.

Успех!

Виж още: 

Мариновани краставички

Царска туршия без варене

Мешана туршия в бидон

предишна статия
следваща статия
ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Рязано кисело зеле в буркан

За разлика от киселото зеле в бидон, рязано кисело зеле в буркан може да приготвите по всяко време на годината. Разбира се най-добре и...