ЦАЦА за празника Никулден! Днес е Никулден, а някои хора, все още не са избрали каква риба да сложат на трапезата за празника. Най-често се търси традиционния шаран (според вярванията – слугата на Свети Николай) и други видове големи сладководни, морски и речни риби.
А дребната морска риба, пренебрегната и захвърлена в ъгъла, чака да бъдат оценена. Цацата най-често се свързва с морето и летните месеци, а през останалото време е почти забравена.
Цаца за Никулден
Истината обаче е съвсем друга. Майсторлъка е да направите дълбоко замразена цаца, по начин, че да стане вкусна и хрупкава, все едно сега е извадена от морето – малко хора знаят как да го постигнат. Сезонът на цацата далеч е отминал, но дори и замразена, може да направите вкусна пържена дребна риба, като европейския шпрот за Никулден, ако знаете правилната техника за приготвянето на тази пържена храна.
Все пак, не всички могат да си позволят средна цена от 8-10лв за килограм шаран. Затова пък цацата, колкото и да е пренебрегвана, е евтина, и е лишена от всякакви мазнини, трупани с царевичните шейкове, които поглъща шарана за закуска (макар и ние да го обичаме много).
И ако сте чували фразата от българския филм „Кит“ – една добра комедия с участието на Григор Вачков, Георги Парцалев Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова и други: „Цаца, ама риба. Риба, ама Цаца!“ нищо чудно, току що да си намерихте и забавен филм за гледане след вечеря. Откъс от филма с прословутата фраза вижте тук.
Как да напарашите шкусна цаца
За да направите нещо хубаво от нещо замръзнало, и то от дребна риба като цацата, се иска ресторантьорски дух и опит, който бе споделен с нас. Всъщност, не очаквайте нищо сложно или фокуси. Добрия шеф готвач ще ви каже: само прясна риба, но добрия ресторантьор ще я направи така, че все едно сега е уловена 🙂
Единственото нещо, което трябва да направите със замразената цаца, след като я размразите,… прочетете в tami.bg
Весел празник!
За табиетлиите които мезят на празника, предлагаме лесна салата от пушена риба с майонеза (а ценители на бавната ичкия).