Ядливи растения, които всеки може да отглежда

В тази статия от Хоум Дизайн: Ядливи растения, които да потърсите в природата или да засеете!

Днешният силно урбанизиран свят често ни лишава от простите удоволствия да се занимаваме с природата и да се свързваме отново с нашите източници на храна чрез търсене на храна. Ако сте готови да излезете от зоната си на комфорт и да опитате да включите по-достъпни, на пръв поглед нетрадиционни ядливи растения в диетата си, прочетете, за да разберете кои често пренебрегвани растения са не само годни за консумация, но притежават огромен кулинарен потенциал. От алиуми до питателни корени на репей, нежни връхчета от смърч, зеленина от глухарче и ароматни цветове от бъз, тези ядливи растения са пълни с витамини и минерали и могат да направят вашата храна питателна и разнообразна.

Ядливи растения

Преди да тръгнете в дивата природа за ядливи растения, е важно да запомните да събирате реколтата отговорно, като взимате само това, от което се нуждаете, и позволявате на природата да се възстанови. Освен това е изключително важно да се консултирате с опитни събирачи, преди да събирате и консумирате диви растения без надзор. Погрешното идентифициране може да доведе до сериозни последствия, така че е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. Въпреки това, с правилните знания и насоки, търсенето на храна може да бъде безопасен и приятен начин за разкриване на скритите съкровища, които майката природа предлага.

1. Див чесън

От края на януари до юни ще намерите това скъпоценно растение, образуващо тучен зелен килим във влажни, богати на хумус гори в цяла Европа.

Широките листа с форма на копие, белите цветове с шест венчелистчета, незрелите семенни шушулки и подземните луковици са годни за консумация. Бъдете внимателни обаче, тъй като е лесно да объркате дивия чесън с отровни двойници като момина сълза и есенен минзухар.

Професионален съвет: Разтрийте листата, за да освободите безпогрешния аромат на алиум, който се намира в истинския чесън. Токсичните двойници няма да миришат на чесън.

2. Растението Тученица може да се яде

Ядливи растения тученица

Portulaca oleracea, по-известна като тученица, е питателна и универсална трева, която трябва може да ядете . Този сукулент процъфтява през най-горещите месеци, от юни нататък, и образува гъсти зелени рогозки, украсени с дебели, лопатковидни листа, гладки контрастиращи стъбла и малки жълти цветя.

С уникален сладко-кисел и леко пикантен вкус, напомнящ на рукола, това напълно годно за консумация растение е фантастично сурово или приготвено в ястия, където бихте искали листни зеленчуци. Освен това е хранително, пълно с омега-3 мастни киселини и витамини и съперничещи или дори надминаващи спанака по хранителна стойност.

3. Бяла куча лобода

ядливи растения
Wikimedia

Това универсално растение някога е било основно в домашните градини и кухни и е служило като надежден източник на храна по време на недостиг. То може да расте почти навсякъде, дори в задния ви двор, което го прави лесен избор. Ще го намерите в природата от пролетта до есента, като основният сезон е през май и юни.

4. Коприва – ядливи растения

Тя расте навсякъде, лесно се разпознава и е универсална в кухнята (Urtica dioica). Единствената уловка е да защитите ръцете си, когато я берете. След като сте въоръжени с правилната екипировка, изберете млади, нежни листа, които се отличават с най-добрия вкус и текстура.

Добра  причина да добавите коприва към диетата си е нейният впечатляващ хранителен профил, за който се смята, че влияе положително върху метаболизма, нивата на кръвната захар и мускулните болки. След прибиране на реколтата не забравяйте внимателно да я измиете, задушите, сотирате или дехидратирате листата, за да неутрализирате прословутото жило на растението и да отключите свят от кулинарен потенциал. От хрупкав чипс до вкусни супи и успокояващи чайове до успокояващо картофено пюре, скромната коприва може да направи всичко.

5. Горска ягода

(Fragaria vesca) е очарователно диво растение, често наричано горска или алпийска ягода.  Обича много слънчева светлина, поради което най-вероятно ще го намерите в горски поляни по ръба на туристически пътеки през лятото. Въпреки че някои видове може да са безвкусни, те са ядливи. С бели цветя и отличителен аромат на ягода ще ви помогнат да идентифицирате истинския десерт.

Въпреки че можете да използвате тези ароматни плодове във всяка рецепта за сладкиши, те се консумират най-добре сурови, направо от стъблото, а листата могат да се попарят в чай.

6. Глухарчета – полезни ядливи растения

глухарчето е ядливо растение

Въпреки че се считат за обикновен плевел, глухарчетата (Taraxacum officinale) предлагат бомба от кулинарни изкушения. Всички части освен стъблото на растението  са годни за консумация и са достъпни през цялата година. Въпреки това, най-доброто време за събиране на листата е в началото на пролетта, преди да започне цъфтежът, а цветовете трябва да се откъснат веднага след това, тъй като тяхното слънчево разположение е краткотрайно. Корените са най-добри през есента и зимата.

Не се колебайте да сготвите и ядете глухарчета след прибиране на реколтата. Богатите на хранителни вещества, нежни млади зеленчуци могат просто да се задушат с чесън и зехтин или да се приготвят с други подправки, за да се прикрие техният земен, горчив вкус. Неузрелите цветни пъпки могат да се мариноват като каперси, а цветовете могат да се консумират пресни. И накрая, корените могат да бъдат изпечени и смлени, за да се направи заместител на кафе без кофеин.

7. Жълъдите стават за консумация

Скромните ядки на дъбовите дървета, ботанически класифицирани като Quercus, дават обилна есенна реколта в горите и парковете. Събирането на тези недооценени скъпоценни камъни от бяl дъб е удоволствие за любителите на дивата храна, тъй като те са лесно разпознаваеми с техните отличителни шапки и гладки, кръгли форми. Тези богати на хранителни вещества ядки са били част от човешката диета от древността и може би това е основателна причина да оставите съмненията си настрана и да започнете да ядете жълъди.

Въпреки че събирането на жълъди е лесно, подготовката им за консумация изисква търпение, тъй като трябва да премахнете танините, отговорни за горчивината. Това става като накиснете обелените ядки в студена или гореща вода. Първият метод е най-добър, ако възнамерявате да ги смелите на фино брашно, като направите отлична богата на протеини основа за полента, печени изделия или дори „кафе“ с фин, земен вкус.

8. Млечница – друг вариант за ядливи растения

Обикновената млечка (Asclepias syriaca) е ценена храна и може да се намери през пролетните и летните месеци. Най-добре е, ако опитен събирач на храна ви помогне да я идентифицирате и да внимавате за нейния леко токсичен, невероятно горчив двойник.

От нежни млади издънки и листа, те са идеални за готвене на пара или сотиране. Ароматните цветя могат да се използват за овкусяване на напитки и оцет, а шушулките са алтернатива на бамята.

9. Широколистен живовляк

Този „плевел“ може да се похвали както с лечебни, така и с кулинарни свойства. Процъфтява от април до септември, това растение е известно в народната медицина, осигурявайки облекчение при заболявания като ухапвания от насекоми, рани и храносмилателни проблеми.

Младите листа придават мек, леко горчив вкус на салатите, докато зрелите листа могат да се варят или сотират като култивирани листни зеленчуци. Тъй като семената на растението са богат източник на разтворими фибри, те могат да бъдат смлени в храна или поръсени върху салати.

10. Цвят от бъз – чудесно ядливо растение

Ще намерите бъзови дървета в пълен разцвет през късните пролетни и ранните летни месеци. За да ги идентифицирате, потърсете цветни глави с плосък връх с форма на чадър, съставени от малки кремаво бели цветчета с пет венчелистчета с опияняващо сладък аромат. Докато търсите цветя от бъз, внимавайте с потенциално опасни подобни на растения.

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Реализиран 3D проект – ремонт на апартамент от 210 кв.м.

Преди време, бяхме показали на този линк 3D визуализация на интериорен проект за ремонт на апартамент  от едно успешно студио за интериорен дизайн -...

Какво е арабеска в дизайна?

Арабеска е вид декоративен...