Ядливи цветя

В тази статия: Ето кои са често срещаните ядливи цветя, кои са отново ядливи, но не толкова известни и кои никога не трябва да употребявате в кулинарията.

Цветята са част от нашата диета от хиляди години. Китайските готвачи са експериментирали с ядливи цветя още през 3000 г. пр.н.е., а римляните са използвали теменужки и рози в храната си, както и лавандула в сосовете. Практиката все още е силна днес, като много ресторанти използват венчелистчета, за да добавят уникален вкус и външен вид.

Но не само готвачите в ресторанти могат да използват цветята в готвенето. Ще се изненадате колко ядливи сортове можете да намерите в собствената си градина. Ето някои от най-популярните ядливи цветя и идеи как да ги използвате.

Употреба на ядливи цветя

Ядливите цветя винаги са най-добри, когато са набрани прясно от градината. Те ще имат още по-добър вкус, ако можете да ги наберете рано сутрин. Но ако това не е възможно, не се притеснявайте. Поставете ги направо в хладилника (в пластмасов съд) и се опитайте да ги използвате в рамките на няколко дни.

Измийте ги и ги подсушете внимателно, като ги потопите в купа с вода и леко ги разклатите. Това също трябва да помогне за отстраняването на всякакви насекоми, които може да са се скрили в венчелистчетата.

Говорейки за венчелистчетата – това са най-добрите части на много видове ядливи цветя. Така че отстранете петата в основата на венчелистчето (тя обикновено е горчива), както и тичинките, плодника и чашката на по-големите цветя. Някои, като теменужките, обаче, можете да ядете цели.

Ако се съмнявате дали едно цвете става за ядене или не – не го яжте. Това е просто правило, но ефективно. Освен това, ако имате алергии към цветен прашец, може да избягвате изобщо да ядете ядливи цветя.

Ядливи цветя

Ето още няколко важни съвета:

  • Не берете избледнели, прашни, стари или обезцветени цветя във вашата градина, които са близо до път или зона, която животните използват.
  • Не третирайте годните за консумация цветя с пестициди. Вместо това, ако имате проблеми с вредители, отрежете цветето и насърчете повторното му израстване.

И така, имайки предвид това, ето няколко ядливи цветя, които може би вече отглеждате или изберете да засадите в собствения си двор, плюс няколко, които трябва да избягвате!

Често срещани ядливи цветя

  • Метличина – сладко-пикантен вкус, подобен на карамфил.
  • Далия – Вкусовете варират от кестен и пикантна ябълка до морков.
  • Хибискус – Страхотна добавка към плодови салати или за приготвяне на чай с цитрусов вкус.
  • Орлови нокти – Насладете се на пресен нектар или използвайте венчелистчета, за да си приготвите сироп, пудинг или чай.
  • Магнолия – Младите цветове могат да се мариноват или да се използват пресни в салати.
  • Латинка / Настурция – с пиперлив вкус, като кресон, те правят прекрасно допълнение към салата.
  • Теменуга – меки и свежи на вкус, страхотни са в зелена салата или като гарнитура.
  • Роза – Прекрасна в напитки, плодови ястия, конфитюри и желета благодарение на деликатния си аромат.
  • Ароматен здравец – Ароматите варират от цитрусови до нотка на индийско орехче.
  • Жасмин – Изключително ароматни, те са идеални за ецване, консервиране и печене.

Необичайни ядливи цветя

  • Незабравка – Вкусна като лека закуска или като гарнитура.
  • Слънчоглед – мекият орехов вкус прави венчелистчетата добри в салати или пържени картофи.
  • Алцея – Отстранете централната тичинка (напр. цветен прашец) преди ядене.
  • Люляк – Насладете се смесен с крема сирене или кисело мляко като дип или намазка.
  • Камелия – използва се прясна като гарнитура или изсушена и след това се използва в азиатската кухня.
  • Фуксия – Подобрете вкуса, като премахнете всички зелени и кафяви парчета и тичинката.
  • Фрезия – Страхотно се влива в тизан с лимонов сок и кора.
  • Гладиоли – Мек на вкус (подобен на маруля), добри са в сладки или солени ястия.
  • Божур – Венчелистчетата имат прекрасен вкус пресни в салати или леко сварени и подсладени.

10 отровни цветя, които никога не трябва да ядете

Нарцис – Яденето на която и да е част от нарцис ще причини дистрес поради токсина, ликорин.
Мак – всички видове са отровни.
Напръстник – Те съдържат естествено срещащи се отрови, които засягат сърцето.
Олеандър – Цялото растение е силно токсично – всъщност едно от най-токсичните градински растения.
Клематис – Лек, но токсичен, контакт с клематис (уста или кожа) може да причини дразнене.
Камбанка – Всички части на камбанка съдържат токсични гликозиди.
Рододендрон – Неговите токсини могат да повлияят на сърдечния ритъм и кръвното налягане.
Чучулига – Неговите токсични алкалоиди са бързодействащи и потенциално животозастрашаващи.
Хортензия – малкото количество цианид в хортензията ги прави опасни.
Момина сълза – Красиви, но съдържат конвалатоксин, който не трябва да се поглъща.

Таблица с ядливи цветя и предупреждения при консумация (пълен списък)

Често срещано имеБотаническо имеСъвет за консумацияПредупреждение за ядене
Achillea millefoliumЛистата на белия равнец могат да се използват варени или сурови. Те имат горчив вкус, но са добри в смесени салати и се използват най-добре, когато са млади. Те могат да се използват и като консервант или ароматизатор за бира. От цветовете и листата може да се направи ароматен чай.
АгастачеAgastache anisata, Agastache foeniculumИ цветята, и листата имат деликатен, ароматен вкус. Те са идеални за добавяне към сладкиши за нотка на аромат на анасон или за добавяне на листата и цветята към разбитата сметана за кремообразен аромат на сладник. Ако сте бременна, не забравяйте да проучите възможните противопоказания за употребата на тези ядливи цветя.
Албиция julibrissinОт листата и цветовете може да се приготви чай, могат да се приготвят на пара и да се консумират като зеленчуци, цветовете също могат да се кристализират.Внимание – НЕ ЯЖТЕ СЕМЕНАТА, те са отровни.
алисумLobularia maritimaЛистата и цветята на сладкия алисум имат остър вкус, подобен на зеле. Опитайте да ги добавите към салати, студени супи или дори омлети.
АмарантусЛистата са много питателни, подобни на спанака, а семената могат да се третират като зърно, брашното от амарант е често срещано. Листата също правят хубава зелена салата
АнтиринумТези красиви цветя могат да се използват като гарнитури или дресинги, но могат да имат скучен или понякога горчив вкус.
Ябълка/Ябълка от ракMalus domestica, Malus x robusta, Malus x zumiЯбълковият цвят има леко флорален вкус, а венчелистчетата са прекрасни в салати. Влейте венчелистчета в бита сметана или сладолед, за да подхождате на ябълков тарт. Цветовете изглеждат привлекателни, когато се носят в плодов пунш.
босилекБосилек босилек, малък босилек, x citriodorum босилекЦветовете могат да се използват като заместител на листата във всяко ястие, изискващо босилек. Цветята трябва да се използват по-пестеливо поради много интензивния им вкус. Вкусно се добавя към салати, супи или паста.
БегонияBegonia x tuberhybridaЯрко оцветените цветя имат прекрасен лек, лимонов вкус и хрупкава текстура. Използвайте нарязани листенца като гарнитура в салати и сандвичи или потопете цели листенца в ароматизирано кисело мляко и сервирайте като предястие.Само венчелистчетата на грудкова бегония са годни за консумация. Венчелистчетата съдържат оксалова киселина и затова трябва да се консумират само в умерени количества и не трябва да се консумират от хора, страдащи от подагра, камъни в бъбреците или ревматизъм.
БайдънсЦветчетата обикновено се използват в салати, но също така запазват вкуса си, след като са сварени и могат да се добавят към различни ястия
Двугодишно клариSalvia sclareaЦветята имат много ароматен вкус и пастелни нюанси правят прекрасен контраст, когато се добавят към салати.
ПоречПореч officinalisСмесете цветя в зеленчукови и плодови салати или използвайте за гарниране на супи или за украса на десерти. Отличен избор за замразяване в кубчета лед и плуване върху студен чай. Венчелистчетата имат вкус на краставица, а тичинките добавят нотка на сладост.Бременните и кърмещите жени трябва да избягват цветята на пореча, тъй като повече от осем до десет цвята могат да предизвикат изтичане на мляко. Те могат да имат и диуретичен ефект, така че не трябва да се консумират в големи количества.
Заета ЛизиImpatiens wallerianaЦветята се предлагат в много цветове и изглеждат привлекателни, използвани като гарнитура в салати или плуващи в студени напитки.
Пеперуден грахClitoria ternateaВ Бирма цветята на синия сорт се потапят в тесто и се пържат. Стават и добри гарнитури за салати. Сиропирана напитка шербет също може да се направи от сините цветя и чай или тизан, който е с наситен син цвят.
Нос ЖасминGardenia jasminoidesТези изключително ароматни цветове могат да се използват за приготвяне на кисели краставички, консерви и конфитюри или да се настържат и да се добавят като ароматизатор към сладкиши.
Dianthus/ Карамфил/ РозовиDianthus amurensis, Dianthus barbatus, Dianthus caryophyllus, Dianthus chinensis, Dianthus deltoides, Dianthus plumarius, Dianthus superbusПовечето диантуси имат приятен пикантен, флорален, карамфилов вкус, особено по-ароматните сортове, и са идеални за украса или добавяне към сладкиши. Те също ще направят цветна гарнитура към супи, салати и купа за пунш. Венчелистчетата на Sweet Williams ще добавят жар към сладолед, сорбета, салати, плодова салата, десертни сосове, морски дарове и пържени картофи. Препоръчително е да премахнете бялата пета в основата на венчелистчето, тъй като тя има горчив вкус.
калифорнийски макЕшшолцияПресни или изсушени листа могат да се използват за приготвяне на билков чай, който е известен като успокояващ и релаксиращ.
КаликантусПолучава ядлива и вкусна подправка. Откъснете клонките и ги оставете да изсъхнат на слънце или на слаба фурна, след това натрошете кората и ги използвайте като канела
КамелияТова са ядливи цветя и цветовете могат да се използват като гарнитура, но също така се сушат и след това се готвят в азиатската кухня.
КампанулаЛистата и цветята могат да се използват в салати, цветята особено за добавяне на необичайни сини нотки
CandytuftИберисКакто листата, така и цветовете на candytuft могат да се консумират сурови и имат вкус, подобен на този на сладко броколи.
ТръстикаКоренищата на лилията могат да се консумират сурови и имат вкус, подобен на водния кестен, макар и понякога горчив. Те също могат да бъдат варени и печени, като картофите и имат подобна текстура и вкус.
Котешка ментаНепета КатарияМалките цветя имат ароматен, силен вкус на мента/подправка, така че трябва да се използват пестеливо при готвене. Идеален за добавяне на хапка към ястия с паста или ориз и всички видове зеленчуци. Също така прави вкусно допълнение към месни ястия като агнешко.Непета не се препоръчва да се яде по време на бременност
Канадски кръговеЦветовете имат значително по-високо съдържание на витамини от повечето обикновени плодове и зеленчуци, включително портокали. Свежите пъпки имат неприятна кисела хапка и могат да бъдат мариновани за по-късна употреба например с пролетни зеленчуци.
Цикория, РадичиоCichorium intybusСвежите цветя имат мек аромат на маруля и са декоративна добавка към салати, а цветните пъпки могат да се мариноват. Набраните цветове изглеждат привлекателни, замразени в кубчета лед и добавени към напитки.Контактът с всички части на това растение може да раздразни кожата или да влоши кожните алергии
див лук/ китайски лукAllium schoenoprasum, Allium tuberosum,Цветовете на лука имат мек вкус на лук и са изненадващо хрупкави. Те се използват широко, хвърлени в салати, паста, омлети и бъркани яйца. Или можете да добавите няколко към ястия с бяла риба или към сос от сирене, за да придадете тази допълнителна хапка. Колкото и изкушаващо да е да пъхнете цялото цвете в устата си, въздържайте се да го правите, тъй като лютивостта в това количество може да бъде поразителна. За гарниране и готвене цветът се нарязва на отделни цветчета.
Цитрусови дърветаЦитрусови портокали, Citrus limon, Citrus x latifoliaЦитрусовите цветя са с невероятен аромат и вкус и вървят много добре с много различни храни от пържени картофи до пудинги. Те също са идеални за кристализиране и декориране на торти или десерти.
Clary SageSalvia sclareaМного ароматен вкус, който е идеален за добавяне към салати за весел цветен контраст.Градински чай не се препоръчва да се яде по време на бременност
кориандъркориандърЦветовете са толкова адаптивни, колкото и листата в различни ястия. Разпръснете върху карфиола, добавете към края на пърженето или добавете към крема сиренето. Разпръснете няколко цветя върху портокалова плодова салата, тъй като ароматът на цветята ще бъде
метличинаCentaurea cyanusТези привлекателни цветя нямат аромат, но имат сладко-пикантен вкус, подобен на карамфил. Те са идеални за смесване с други цветя, за да направят атрактивни конфети за поръсване върху салати, омлети и ястия с паста. Или могат да се използват самостоятелно като цветна гарнитура.
Cosmos sulphureusЦветовете ще добавят жар към вашата храна, като добавят ярки цветни пръски, докато младите листа могат да се добавят към салати или да се консумират направо. Моля, имайте предвид, че само cosmos sulphureus са годни за консумация.
тиквичкаТиквен пайВсички цветя на тиква имат леко сладникав вкус на „нектар“. Те могат да бъдат пълнени със сирена и други пълнежи, очукани и дълбоко пържени или сотирани и добавени към паста. Тънко нарязани цветове могат да се добавят към супи, омлети, бъркани яйца или да се използват за оцветяване на салати.
КрокосмияОт цветовете се получава жълто багрило, което след това се използва като заместител на шафрана за оцветяване на храни.
Праскова цикламаЛистата на това растение се използват в средиземноморската и източната кухня, често се пълнят с ориз и месо по подобен начин на гръцките долмадес.Моля, имайте предвид, че само листата на циклама персикум могат да се ядат, корените на всички циклами са вредни, ако се ядат.
ДалияВсички цветя и грудки на далии са годни за консумация. Ароматите и текстурите могат да варират значително в зависимост от почвата и условията, в които са отгледани. Вкусовете варират от воден кестен до пикантна ябълка или дори морков.
ДейзиВечни войниРаздърпайте цветята, за да получите множество малки листенца от пера, идеални за създаване на цветна гарнитура към десерти или супи, в салати или към солени ястия. Направете и полезни декорации за торти, бисквити, мусове и пастети.Ако имате сенна хрема, астма или тежки алергии, трябва да избягвате да ядете цветя от семейство маргаритки, защото те могат да предизвикат алергична реакция.
лилейникHemerocallisВенчелистчетата от лилия са чудесни в салати, топли и студени супи, варени и сервирани като зеленчук или нарязани и добавени към пържени картофи. Опитайте да задушите пъпките или цветята, които след това могат да бъдат пълнени с почти всякакъв пълнеж.Може да се яде само hemerocallis, „Еднодневната лилия“. Не яжте други видове лилии (Lillium), тъй като те са отровни.
КопърAnethum graveolensДобавете цветя към рибни ястия, омлети или поръсете върху варени зеленчуци. Добавете цели цветове към мариновани корнишони, краставици или червено цвекло за по-мек вкус от копъровото семе.
БъзЧерна КрасавицаЦветните глави обикновено се използват в инфузии, което прави много често срещана напитка и може да се направи на сироп или сърдечно. Те също могат да се потопят в леко тесто и след това да се изпържат, за да се направят пържени цветя от бъз. Както от цветя, така и от плодове може да се направи вино от бъз.
Вечерна иглика, Ozark SundropsOenothera macrocarpa, Oenothera odorata, Oenothera versicolor, Oenothera speciosa, Oenothera missouriensisЦветовете имат подобен вкус на марулята, така че ще бъдат чудесно допълнение към всяка зелена салата, като същевременно добавят малко цвят.
Фейхоа селовианаВенчелистчетата на цветето имат вкус, който често се описва като подобен на този на бонбона. Венчелистчетата са идеални за добавяне към плодова салата, смути, млечен шейк или ледена напитка. Плодовете могат да се използват и в лютеници и салати от тропически плодове.
резенеОбикновен копърЛекият аромат на анасон/женско биле се комбинира добре с рибни, месни и зеленчукови ястия. Вкусно се добавя към супа от краставици или картофи. Направете масло от копър и го използвайте за намазване на свински пържоли на барбекю.
Filipendula ulmariaСладко ухаещите цветове могат да се консумират в салати или да се добавят към домашно вино.
Не ме забравяйМиозотисЯжте цветята като лека закуска или ги използвайте за украса на кексчета, хвърлете ги в салата или ги използвайте като гарнитура
ФорзицияЦветовете са годни за консумация сурови, въпреки че могат да бъдат леко горчиви. Ще придадат цвят на салатите и са весела гарнитура.
ФуксияЗашеметяващите цветове и изящната форма на фуксиите ги правят идеални като гарнитура за зелена или плодова салата. Изглеждат много декоративни, ако се кристализират или вмъкнат в желе. Плодовете също са годни за консумация и полезни за приготвяне на конфитюри. Преди да ядете цветето, отстранете всички зелени и кафяви частици и внимателно отстранете тичинковите плодници, тъй като това със сигурност ще подобри вкуса на венчелистчетата.
фрезияВлива се в тизан с лимонов сок и кора. Пиперливият аромат и смелият цвят са перфектен избор за мен.
Гирлянд ХризантемаХризантема коронарнаВенчелистчетата е най-добре бързо и леко да се запържат в растително масло, преди да се добавят към супи, салати и пържени картофи. Използвайте силно пикантните ароматизирани цветя умерено в салати или когато правите супа от японски хризантеми.Трябва да се яде само коронарна хризантема; не е препоръчително да ядете други видове хризантеми.
ГладиолиВкусът на цветята е подобен на марулята и е прекрасен съд за сладки или солени мазани или мусове. Можете също така да хвърлите отделни листенца в салати за цвят. Най-добре е задължително да премахнете прашниците, да извадите средата на цвета преди ядене/използване.
ГипсофилаДъхът на бебето (Gypsophila sp.) има бели или розови цветя, които имат мек, леко сладък вкус, идеален за гарнитура на десерти.
ХойхераЛистата могат да се добавят към други зеленчуци за смесена салата, обикновено твърде горчиви, за да се консумират сами, те ще добавят остър вкус към иначе скучната салата.
ХибискусЗапарете цветята, за да направите популярен чай с лек цитрусов вкус. Добавете ленти от живи цветни листенца към плодови салати. Най-добре е да използвате листенца от цветните глави. Ако ги използвате цели, пазете се от прашеца.
ХолибокАлцея розоваЦветовете могат да се кристализират и да се използват за украса на торти, мусове и рулади или да се опитате да ги смесите с листа от салата за зашеметяващо ястие. Цветята могат да се използват и за приготвяне на фино ароматизиран сироп за добавяне към различни пудинги. Преди ядене отстранете централната тичинка и всички зелени парченца.
Орлови ноктиLoniceraПропарените листа се използват като зеленчук, а цветовете могат да се смучат за техния сладък нектар, да се използват като зеленчук или да се правят на сироп и пудинг. От листата, пъпките и цветовете може да се приготви и чай.
ХостаНай-добрата част за използване е „хостънът“, навитото листо, което излиза през пролетта. Готвенето зависи от размера на хостоните, малките могат да се пържат за няколко минути, като се вписват добре в пържени картофи. По-дебелите са по-добре сварени и използвани като зеленчук.
HouttuyniaЛистата имат портокалова миризма и придават прекрасен аромат на аладите.
ИсопХисоп официналисИдеален за добавяне към супи или салати или може да се запари за приготвяне на освежаващ чай. Исопът също е идеално допълнение към рибни и месни ястия.
японски босилекПерила храстовиднаЦялото цвете може да се яде, добавяйки пикантен вкус към пържени картофи, пилешки или рибни ястия.
ЖасминJasmine officinaleЦветовете са силно ароматни и традиционно се използват за ароматизиране на чай, но могат да се добавят и към ястия с миди.Само Jasmine officinale е годен за консумация. Фалшивият жасмин (Gelsemium sempervirens) е напълно различен род и се смята за твърде отровен за консумация от човека.
ЛавандулаLavandula multifida, Lavandula stoechas, Lavandula angustifoliaИма много начини да използвате лавандулов цвят, както в сладки, така и в солени ястия. Направете вкусна лавандулова захар и добавете към бисквити, сорбета, конфитюри или желета. Добавете цветя към зеленчуковия бульон и създайте вкусен сос за ястия с патешко, пилешко или агнешко.Лавандуловото масло може да е отровно. Вътрешно се приемат не повече от две неразредени капки.
Лимонов балсамMelissa officinalisЦветовете са малки, така че са идеални за добавяне към дресинги за салати или супи. Могат да се добавят и към плънка за ястия с птиче месо.
ЛюлякОбща спринцовкаСмесете пресните ароматни ядливи цветя с малко крема сирене и сервирайте върху бисквити или разбъркайте цветя в кисело мляко, за да добавите нотка на лимон. Също така полезен като гарнитура за торти, кифлички или сладкиши.
МагнолияМладите цветове, след като бъдат отделени, могат да се мариноват и след това да се използват самостоятелно като лакомство или в салати.
МахонияЗрелите плодове са твърде кисели, за да се консумират сурови, но могат да се задушат със захар или други плодове и да се направят на желе или пайове. Те се използват за по-мек вкус на някои плодове или за приготвяне на напитка, подобна на лимонада. Младите листа се запарват във вода и се консумират като закуска.
НевенTagetes patula, Tagetes tenuifolia, Tagetes patula x изправенЦветовете и листата имат цитрусов вкус, което ги прави идеални за добавяне към салати, сандвичи, ястия с морски дарове или горещи десерти.Невенът може да бъде вреден в големи количества. Те трябва да се ядат само от време на време и в умерени количества.
костен мозъкТиквен пайВсички цветове на тиквата имат леко сладък вкус на нектар. Те могат да бъдат пълнени със сирена и други пълнежи, очукани и дълбоко пържени или сотирани и добавени към паста. Тънко нарязани цветове могат да се добавят към супи, омлети, бъркани яйца или да се добави цвят към салати.
МезембриантемаЛистата могат да се консумират сурови, като се използват главно като заместител на спанак.
МимулусЛистата на маймунското цвете могат да се консумират сурови или варени. Имат леко горчив вкус и се добавят предимно към салати. Листата могат да се използват и като заместител на маруля.
КатоMentha x pepperita, Mentha pulegium, Mentha suaveolens, Mentha x slender, Mentha spicataТези малки цветя носят истинска сила и добавят нещо допълнително към зелени салати, плодови салати, пресни ягоди, шоколадов мус или шоколадова торта. Може да се използва и за украса и овкусяване на ястия с агнешко.
Монетен двор PennyroyalMentha x pepperita, Mentha pulegium, Mentha suaveolens, Mentha x slender, Mentha spicataТези малки цветя носят истинска сила и добавят нещо допълнително към зелени салати, плодови салати, пресни ягоди, шоколадов мус или шоколадова торта. Може да се използва и за украса и овкусяване на ястия с агнешко.Pennyroyal Mint не се препоръчва да се яде по време на бременност
Монарда / БергамотMonarda citriodora subsp. Astromontana, Monarda didymaОсвен че са цветни, венчелистчетата имат сладък, пикантен вкус и ще подобрят салати, желета и пълнежи, ориз и тестени ястия. Пресни или изсушени листа могат да се използват за приготвяне на вкусен чай от бергамот. Преди да използвате цветята, изплакнете ги минимално с вода, за да не намалите аромата.
Мол РепичкиРепички sativaВкусът на цветя от репички е по-мека версия на пикантния корен, което го прави идеален за добавяне на цвят към горната част на салата или за поръсване върху варени зеленчуци, за да добавите малко подправка.
МускариЦветята могат да се поръсят върху десерти, за да се придаде деликатен ароматен вкус.
НастурцияTropaeolus по-голям, Tropaeolus по-малъкСвежите листа и цветове имат пиперлив вкус, подобен на кресон. Цветовете ще придадат пикантен щрих на салатите, а зелените семена могат да бъдат нарязани и използвани с магданоз като гарнитура или направени на каперси. Опитайте ги в комбинация с крема сирене или масло в канапета или в сандвич със сирене и домати. Цветята могат да се използват и за гарниране на пържоли или гювечи.
НигелаСемената имат силен аромат и пикантен вкус, могат да се използват като подправка или подправка за овкусяване на сладкиши, хляб и къри.
Лук (уелски/пролетен)Чесън на тръбаЦветовете на лукът са ядливи цветя и предлагат вкус на лук, без хапката на луковицата. Те са идеални за хвърляне в салата или за смесване със зеленчуци.
риганРиган вулгарисЧудесно се добавя към ястия с домати, пица и при приготвяне на собствен хляб. Цветята също могат да се добавят към маслото за вкус.
Декоративно зелеBrassica oleracea (група Acephala)Листата могат да се берат още млади и ще бъдат вкусна и цветна добавка към салати.
ОстеоспермумЯрко оцветените цветя могат да се използват като гарнитура или в кубчета лед, за да придадат допълнително измерение на летните напитки.
ПансиВиола х ВитрокианаЦветята имат вкус, подобен на маруля, и са декоративно допълнение към зелена салата или за гарниране на пастет или десерт. Могат да се кристализират и да се използват за украса на торти, бисквити или кремообразни десерти.
ПасифлораПлодовете на пасифлората са годни за консумация, макар и малко незабележителни на вкус. Могат да се използват в консерви и десерти. P. edulis, отглеждан под стъкло, ще даде най-добрите плодове за ядене.
Може биРастението грахЦветята са леко сладки и, изненадващо, имат вкус на млад грах. Вкусно се добавя към салати. Използвайте захаросани цветя за украса на рибни ястия или сладкиши. Издънките и лозовите кичури също са годни за консумация и имат същия деликатен, подобен на грах вкус.Могат да се ядат само цветя от зеленчуков грах, а не цветя от сладък грах, които са токсични.
БожурВенчелистчетата могат да се добавят към салати или да се сварят леко и да се подсладят за лакомство. Веднъж водата от божури също някога се е считала за деликатес и цветовете могат да се носят в удари.
Многогодишен флоксPhlox paniculataТези цветя имат леко пикантен вкус. Чудесно се добавя към плодови салати и цветно допълнение към всяка флорална салата. Тъй като цветята са малки и цветни, те са превъзходни, когато кристализират и се добавят като декорация към торти или десерти.Само този многогодишен флокс, а не едногодишният или нискорастящият (пълзящ) флокс е годен за консумация.
Полиантес туберозаЦветовете могат да се консумират варени и често се добавят към супи или се използват за овкусяване на соеви сосове в ориенталската кухня.
Полиантус, Брус, Иглика, ИгликаОбикновена иглика, Пролетна иглика, Хибридна игликаПопулярен като гарнитура към салати. Отстранете дръжките, така че да стоят отворени върху маруля, кресон и др. Кристализирайте или използвайте в палачинки или сладкиши. Поръсете пресен цвят от полиантус в салати, добавяйки нотка цвят и сладък вкус. Цветята могат да се кристализират и да се използват като декорации, което ги прави идеални за специални торти и десерти, например в Неделята на майката или на Великден.
МакСънлив мак, Paeoniflorum poppyВсички макове са отровни, но семената, които се произвеждат от тези видове мак, могат да се консумират като ядливи цветя.Всички макове са отровни. Въпреки това семената, произведени от Papaver somniferum и Papaver paeoniflorum, могат да се консумират. Семената на други видове не са годни за консумация.
Саксия НевенНевен официналисНевенът има леко пиперлив вкус и ще добави лек, остър вкус към хляба и супите, както и нотка на цвят. Те ще направят ярко и вкусно допълнение към хвърлена салата. Можете да използвате пресни или сушени венчелистчета като икономичен заместител на шафрана за добавяне на цвят към ориз или масло. Свежите млади листа също могат да се използват пестеливо в салати.
ПрунелаМладите листа и стъбла могат да се консумират сурови в салати, растението цяло може да се свари и да се яде като билка.
белодробнаЛистата могат да се консумират сурови или варени и да се добавят към салати или да се използват като билка. Растението е съставка на напитката Вермут.
тикваНай-голямата тиква, най-голямата тикваВсички цветове на тиквата имат леко сладък вкус на нектар. Те могат да бъдат пълнени със сирена и други пълнежи, очукани и дълбоко пържени или сотирани и добавени към паста. Тънко нарязани цветове могат да се добавят към супи, омлети, бъркани яйца или да се добави цвят към салати.
Живи зелени/микрозелени/лилави репичкиРепички sativaВкусът на цветовете на репичките е по-мека версия на пикантния корен, което го прави идеален за добавяне на цвят към горната част на салата или за поръсване върху варени зеленчуци, за да добавите малко подправка.
РобинияЦветовете имат приятен ароматен аромат и могат да се използват в конфитюри или десерти като палачинки. Те също могат да бъдат вливани в напитка.
РакетаEruca vesicaria, Diplotaxis muralis, Eruca vesicaria subsp. сативаЦветовете и листата имат пикантен, пиперлив вкус и са вкусни, добавени към салата, ориз или поръсени върху варен боб. Добавете цели цветове към тарамасалата и сервирайте с кафяв тост.
РозаРозаКато общо правило, ако една роза мирише добре, тя ще има добър вкус, следователно се числи към ядливи цветя. Венчелистчетата имат деликатен вкус, който ще подобри охлаждащите напитки и плодовите ястия, а защо не опитате сладко от розови листенца? И шипките, и листенцата могат да се използват в желета. Ако цветята са кристализирани, ще станат атрактивни украси за торта. Най-добре е да премахнете бялата пета от основата на венчелистчетата преди ядене.
РозмаринРозмарин officinalisЦветовете и листата на розмарин могат да се използват с птиче или свинско месо – опитайте да добавите няколко цвята към бисквитено тесто, за да добавите вкус.
Runner BeanPhaseolus coccineusЦветята могат да се консумират сурови в салати, добавяйки мек вкус на боб с нотка на нектар, или да се добавят към варени бобови ястия за украса.За ядене се препоръчва само аленоцветният боб.
градински чайSage officinalisВкусът на цветовете е подобен на листата и допринасят за салати и пастети, горчици и винегрети.
SalsifyTragopogon porrifoliusОбикновено се отглежда заради корените си с орехов вкус, но младите листа са вкусни в салати, добавяйки мек орехов вкус. Цветните пъпки трябва да се берат точно преди да се отворят с около три инча прикрепено стъбло. Могат да се задушат леко и след това да се консумират охладени в салати или като гарнитура.
СантолинаАроматните листа могат да се използват като подправка за овкусяване на супи и бульони.
Ароматни пеларгонииGeranium chlorinda, Geranium fragrans, Geranium graveolens, Geranium quercifolia, Geranium tomentosumЛистата имат силен цитрусов аромат и ще придадат вкус на торти и меренг рулади. Цветовете имат слаб цитрусов аромат, подобен на листата и са идеални кристализирани и разпръснати върху десерти.
скуошCucurbita muscatata, Cucurbita pepo, Cucurbita maximaВсички цветове на тиквата имат леко сладък вкус на нектар. Те могат да бъдат пълнени със сирена и други пълнежи, очукани и дълбоко пържени или сотирани и добавени към паста. Тънко нарязани цветове могат да се добавят към супи, омлети, бъркани яйца или да се добави цвят към салати.
ЗапасиЦветята обикновено се добавят към салати или като гарнитура към десерти, могат и да се захаросат. Ароматът им е парфюмиран.
ЯгодаFragaria x ananassa, Fragaria vescaЦветовете запазват аромата си на ягода, както и по-мекия вкус на ягода. Потопете листенца в напитки, добавете към салати или бонбони и добавете към десерти за украса.
СлънчогледHelianthus annuusПъпките, венчелистчетата и семената са годни за консумация. Добавете венчелистчетата към зелена салата за цветен контраст и мек орехов вкус. Зелените пъпки могат да бъдат бланширани, след това хвърлени в чесново масло; те са подобни на вкус на ерусалимски артишок. Ядките вътре в семената могат да се консумират сурови или препечени като лека закуска.
Сладка СесилиС аромат на смирнаСладките цветя с аромат на анасон се добавят прекрасно към тарти с ябълки, сливи или ревен.
Сладък боздуганTagetes lucidИзползвайте цветовете на това привлекателно растение в салати, а листата му в супи и яхнии подобно на френския естрагон.
Сладка майоранаРиган майоранКомбинира се добре с всички пилешки ястия и много рибни рецепти. Може да се направи и на вкусен горещ чай.
Сладка ракетаМатрона ХесперисТова се комбинира добре с всички пилешки ястия и много рибни рецепти. Може да се направи и на вкусен горещ чай.
ЛалеогънВенчелистчетата на лалетата имат сладък, подобен на грах вкус и нежна хрупкава текстура. Опитайте да напълните цели цветя със скариди или пилешка салата. Добавете ивици венчелистчета към салати или сандвичи за този допълнителен цвят. Внимателно отстранете прашеца и близалцата от основата на цветето, преди да го напълните.Някои хора са имали силни алергични реакции към лалета. Ако докосването им причини обрив, изтръпване и др. – Не ги яжте! НИКОГА не яжте луковиците. Ако имате някакви съмнения, не яжте цветето.
WallflowerМного многоНежните млади филизи могат да се готвят и консумират като зеленчук.
ВиолаViola cornuta, Viola hybrida, Viola tricolor, Viola x williamsiana, Viola odorataЦветята имат вкус, подобен на маруля, и са декоративно допълнение към зелена салата или за гарниране на пастет или десерт. Могат да се кристализират и да се използват за сладкиши, бисквити или кремообразни десерти.
Водна лилияНимфеяМладите листа и неразтворените цветни пъпки могат да се сварят и сервират като зеленчук. Семената, с високо съдържание на нишесте и протеини, могат да бъдат извадени, изпържени или смлени на брашно.
ГлицинияЦветовете са единствената ядлива част от растението и могат да се направят на ароматно вино.Всички останали части на глициния са отровни
ЮкаВенчелистчетата от бял цвят на юка имат хрупкав, леко сладък вкус с нотка на аромат на артишок. Вкусно се добавя към салати или се използва като гарнитура.

 

снимки: stock.adobe.com

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

6 съвета за лесно пресаждане на любимите ви цветя

Ценни съвети за лесно пресаждане на цветя и растения - част I. Когато се грижите за вашите стайни растения, има очевидни аспекти на грижата,...

Роза Боника

Роза Боника (Bonica) е...

Будлея – летен люляк

Храстът Будлея, летен люляк...

Алпийско сакъзче (каскадно)

Ако имате алпийско сакъзче,...