Ядливи цветя

В тази статия: Ето кои са често срещаните ядливи цветя, кои са отново ядливи, но не толкова известни и кои никога не трябва да употребявате в кулинарията.

Цветята са част от нашата диета от хиляди години. Китайските готвачи са експериментирали с ядливи цветя още през 3000 г. пр.н.е., а римляните са използвали теменужки и рози в храната си, както и лавандула в сосовете. Практиката все още е силна днес, като много ресторанти използват венчелистчета, за да добавят уникален вкус и външен вид.

Но не само готвачите в ресторанти могат да използват цветята в готвенето. Ще се изненадате колко ядливи сортове можете да намерите в собствената си градина. Ето някои от най-популярните ядливи цветя и идеи как да ги използвате.

Употреба на ядливи цветя

Ядливите цветя винаги са най-добри, когато са набрани прясно от градината. Те ще имат още по-добър вкус, ако можете да ги наберете рано сутрин. Но ако това не е възможно, не се притеснявайте. Поставете ги направо в хладилника (в пластмасов съд) и се опитайте да ги използвате в рамките на няколко дни.

Измийте ги и ги подсушете внимателно, като ги потопите в купа с вода и леко ги разклатите. Това също трябва да помогне за отстраняването на всякакви насекоми, които може да са се скрили в венчелистчетата.

Говорейки за венчелистчетата – това са най-добрите части на много видове ядливи цветя. Така че отстранете петата в основата на венчелистчето (тя обикновено е горчива), както и тичинките, плодника и чашката на по-големите цветя. Някои, като теменужките, обаче, можете да ядете цели.

Ако се съмнявате дали едно цвете става за ядене или не – не го яжте. Това е просто правило, но ефективно. Освен това, ако имате алергии към цветен прашец, може да избягвате изобщо да ядете ядливи цветя.

Ядливи цветя

Ето още няколко важни съвета:

  • Не берете избледнели, прашни, стари или обезцветени цветя във вашата градина, които са близо до път или зона, която животните използват.
  • Не третирайте годните за консумация цветя с пестициди. Вместо това, ако имате проблеми с вредители, отрежете цветето и насърчете повторното му израстване.

И така, имайки предвид това, ето няколко ядливи цветя, които може би вече отглеждате или изберете да засадите в собствения си двор, плюс няколко, които трябва да избягвате!

Често срещани ядливи цветя

  • Метличина – сладко-пикантен вкус, подобен на карамфил.
  • Далия – Вкусовете варират от кестен и пикантна ябълка до морков.
  • Хибискус – Страхотна добавка към плодови салати или за приготвяне на чай с цитрусов вкус.
  • Орлови нокти – Насладете се на пресен нектар или използвайте венчелистчета, за да си приготвите сироп, пудинг или чай.
  • Магнолия – Младите цветове могат да се мариноват или да се използват пресни в салати.
  • Латинка / Настурция – с пиперлив вкус, като кресон, те правят прекрасно допълнение към салата.
  • Теменуга – меки и свежи на вкус, страхотни са в зелена салата или като гарнитура.
  • Роза – Прекрасна в напитки, плодови ястия, конфитюри и желета благодарение на деликатния си аромат.
  • Ароматен здравец – Ароматите варират от цитрусови до нотка на индийско орехче.
  • Жасмин – Изключително ароматни, те са идеални за ецване, консервиране и печене.

Необичайни ядливи цветя

  • Незабравка – Вкусна като лека закуска или като гарнитура.
  • Слънчоглед – мекият орехов вкус прави венчелистчетата добри в салати или пържени картофи.
  • Алцея – Отстранете централната тичинка (напр. цветен прашец) преди ядене.
  • Люляк – Насладете се смесен с крема сирене или кисело мляко като дип или намазка.
  • Камелия – използва се прясна като гарнитура или изсушена и след това се използва в азиатската кухня.
  • Фуксия – Подобрете вкуса, като премахнете всички зелени и кафяви парчета и тичинката.
  • Фрезия – Страхотно се влива в тизан с лимонов сок и кора.
  • Гладиоли – Мек на вкус (подобен на маруля), добри са в сладки или солени ястия.
  • Божур – Венчелистчетата имат прекрасен вкус пресни в салати или леко сварени и подсладени.

10 отровни цветя, които никога не трябва да ядете

Нарцис – Яденето на която и да е част от нарцис ще причини дистрес поради токсина, ликорин.
Мак – всички видове са отровни.
Напръстник – Те съдържат естествено срещащи се отрови, които засягат сърцето.
Олеандър – Цялото растение е силно токсично – всъщност едно от най-токсичните градински растения.
Клематис – Лек, но токсичен, контакт с клематис (уста или кожа) може да причини дразнене.
Камбанка – Всички части на камбанка съдържат токсични гликозиди.
Рододендрон – Неговите токсини могат да повлияят на сърдечния ритъм и кръвното налягане.
Чучулига – Неговите токсични алкалоиди са бързодействащи и потенциално животозастрашаващи.
Хортензия – малкото количество цианид в хортензията ги прави опасни.
Момина сълза – Красиви, но съдържат конвалатоксин, който не трябва да се поглъща.

Таблица с ядливи цветя и предупреждения при консумация (пълен списък)

Често срещано име Ботаническо име Съвет за консумация Предупреждение за ядене
Achillea millefolium Листата на белия равнец могат да се използват варени или сурови. Те имат горчив вкус, но са добри в смесени салати и се използват най-добре, когато са млади. Те могат да се използват и като консервант или ароматизатор за бира. От цветовете и листата може да се направи ароматен чай.
Агастаче Agastache anisata, Agastache foeniculum И цветята, и листата имат деликатен, ароматен вкус. Те са идеални за добавяне към сладкиши за нотка на аромат на анасон или за добавяне на листата и цветята към разбитата сметана за кремообразен аромат на сладник. Ако сте бременна, не забравяйте да проучите възможните противопоказания за употребата на тези ядливи цветя.
Албиция julibrissin От листата и цветовете може да се приготви чай, могат да се приготвят на пара и да се консумират като зеленчуци, цветовете също могат да се кристализират. Внимание – НЕ ЯЖТЕ СЕМЕНАТА, те са отровни.
алисум Lobularia maritima Листата и цветята на сладкия алисум имат остър вкус, подобен на зеле. Опитайте да ги добавите към салати, студени супи или дори омлети.
Амарантус Листата са много питателни, подобни на спанака, а семената могат да се третират като зърно, брашното от амарант е често срещано. Листата също правят хубава зелена салата
Антиринум Тези красиви цветя могат да се използват като гарнитури или дресинги, но могат да имат скучен или понякога горчив вкус.
Ябълка/Ябълка от рак Malus domestica, Malus x robusta, Malus x zumi Ябълковият цвят има леко флорален вкус, а венчелистчетата са прекрасни в салати. Влейте венчелистчета в бита сметана или сладолед, за да подхождате на ябълков тарт. Цветовете изглеждат привлекателни, когато се носят в плодов пунш.
босилек Босилек босилек, малък босилек, x citriodorum босилек Цветовете могат да се използват като заместител на листата във всяко ястие, изискващо босилек. Цветята трябва да се използват по-пестеливо поради много интензивния им вкус. Вкусно се добавя към салати, супи или паста.
Бегония Begonia x tuberhybrida Ярко оцветените цветя имат прекрасен лек, лимонов вкус и хрупкава текстура. Използвайте нарязани листенца като гарнитура в салати и сандвичи или потопете цели листенца в ароматизирано кисело мляко и сервирайте като предястие. Само венчелистчетата на грудкова бегония са годни за консумация. Венчелистчетата съдържат оксалова киселина и затова трябва да се консумират само в умерени количества и не трябва да се консумират от хора, страдащи от подагра, камъни в бъбреците или ревматизъм.
Байдънс Цветчетата обикновено се използват в салати, но също така запазват вкуса си, след като са сварени и могат да се добавят към различни ястия
Двугодишно клари Salvia sclarea Цветята имат много ароматен вкус и пастелни нюанси правят прекрасен контраст, когато се добавят към салати.
Пореч Пореч officinalis Смесете цветя в зеленчукови и плодови салати или използвайте за гарниране на супи или за украса на десерти. Отличен избор за замразяване в кубчета лед и плуване върху студен чай. Венчелистчетата имат вкус на краставица, а тичинките добавят нотка на сладост. Бременните и кърмещите жени трябва да избягват цветята на пореча, тъй като повече от осем до десет цвята могат да предизвикат изтичане на мляко. Те могат да имат и диуретичен ефект, така че не трябва да се консумират в големи количества.
Заета Лизи Impatiens walleriana Цветята се предлагат в много цветове и изглеждат привлекателни, използвани като гарнитура в салати или плуващи в студени напитки.
Пеперуден грах Clitoria ternatea В Бирма цветята на синия сорт се потапят в тесто и се пържат. Стават и добри гарнитури за салати. Сиропирана напитка шербет също може да се направи от сините цветя и чай или тизан, който е с наситен син цвят.
Нос Жасмин Gardenia jasminoides Тези изключително ароматни цветове могат да се използват за приготвяне на кисели краставички, консерви и конфитюри или да се настържат и да се добавят като ароматизатор към сладкиши.
Dianthus/ Карамфил/ Розови Dianthus amurensis, Dianthus barbatus, Dianthus caryophyllus, Dianthus chinensis, Dianthus deltoides, Dianthus plumarius, Dianthus superbus Повечето диантуси имат приятен пикантен, флорален, карамфилов вкус, особено по-ароматните сортове, и са идеални за украса или добавяне към сладкиши. Те също ще направят цветна гарнитура към супи, салати и купа за пунш. Венчелистчетата на Sweet Williams ще добавят жар към сладолед, сорбета, салати, плодова салата, десертни сосове, морски дарове и пържени картофи. Препоръчително е да премахнете бялата пета в основата на венчелистчето, тъй като тя има горчив вкус.
калифорнийски мак Ешшолция Пресни или изсушени листа могат да се използват за приготвяне на билков чай, който е известен като успокояващ и релаксиращ.
Каликантус Получава ядлива и вкусна подправка. Откъснете клонките и ги оставете да изсъхнат на слънце или на слаба фурна, след това натрошете кората и ги използвайте като канела
Камелия Това са ядливи цветя и цветовете могат да се използват като гарнитура, но също така се сушат и след това се готвят в азиатската кухня.
Кампанула Листата и цветята могат да се използват в салати, цветята особено за добавяне на необичайни сини нотки
Candytuft Иберис Както листата, така и цветовете на candytuft могат да се консумират сурови и имат вкус, подобен на този на сладко броколи.
Тръстика Коренищата на лилията могат да се консумират сурови и имат вкус, подобен на водния кестен, макар и понякога горчив. Те също могат да бъдат варени и печени, като картофите и имат подобна текстура и вкус.
Котешка мента Непета Катария Малките цветя имат ароматен, силен вкус на мента/подправка, така че трябва да се използват пестеливо при готвене. Идеален за добавяне на хапка към ястия с паста или ориз и всички видове зеленчуци. Също така прави вкусно допълнение към месни ястия като агнешко. Непета не се препоръчва да се яде по време на бременност
Канадски кръгове Цветовете имат значително по-високо съдържание на витамини от повечето обикновени плодове и зеленчуци, включително портокали. Свежите пъпки имат неприятна кисела хапка и могат да бъдат мариновани за по-късна употреба например с пролетни зеленчуци.
Цикория, Радичио Cichorium intybus Свежите цветя имат мек аромат на маруля и са декоративна добавка към салати, а цветните пъпки могат да се мариноват. Набраните цветове изглеждат привлекателни, замразени в кубчета лед и добавени към напитки. Контактът с всички части на това растение може да раздразни кожата или да влоши кожните алергии
див лук/ китайски лук Allium schoenoprasum, Allium tuberosum, Цветовете на лука имат мек вкус на лук и са изненадващо хрупкави. Те се използват широко, хвърлени в салати, паста, омлети и бъркани яйца. Или можете да добавите няколко към ястия с бяла риба или към сос от сирене, за да придадете тази допълнителна хапка. Колкото и изкушаващо да е да пъхнете цялото цвете в устата си, въздържайте се да го правите, тъй като лютивостта в това количество може да бъде поразителна. За гарниране и готвене цветът се нарязва на отделни цветчета.
Цитрусови дървета Цитрусови портокали, Citrus limon, Citrus x latifolia Цитрусовите цветя са с невероятен аромат и вкус и вървят много добре с много различни храни от пържени картофи до пудинги. Те също са идеални за кристализиране и декориране на торти или десерти.
Clary Sage Salvia sclarea Много ароматен вкус, който е идеален за добавяне към салати за весел цветен контраст. Градински чай не се препоръчва да се яде по време на бременност
кориандър кориандър Цветовете са толкова адаптивни, колкото и листата в различни ястия. Разпръснете върху карфиола, добавете към края на пърженето или добавете към крема сиренето. Разпръснете няколко цветя върху портокалова плодова салата, тъй като ароматът на цветята ще бъде
метличина Centaurea cyanus Тези привлекателни цветя нямат аромат, но имат сладко-пикантен вкус, подобен на карамфил. Те са идеални за смесване с други цветя, за да направят атрактивни конфети за поръсване върху салати, омлети и ястия с паста. Или могат да се използват самостоятелно като цветна гарнитура.
Cosmos sulphureus Цветовете ще добавят жар към вашата храна, като добавят ярки цветни пръски, докато младите листа могат да се добавят към салати или да се консумират направо. Моля, имайте предвид, че само cosmos sulphureus са годни за консумация.
тиквичка Тиквен пай Всички цветя на тиква имат леко сладникав вкус на „нектар“. Те могат да бъдат пълнени със сирена и други пълнежи, очукани и дълбоко пържени или сотирани и добавени към паста. Тънко нарязани цветове могат да се добавят към супи, омлети, бъркани яйца или да се използват за оцветяване на салати.
Крокосмия От цветовете се получава жълто багрило, което след това се използва като заместител на шафрана за оцветяване на храни.
Праскова циклама Листата на това растение се използват в средиземноморската и източната кухня, често се пълнят с ориз и месо по подобен начин на гръцките долмадес. Моля, имайте предвид, че само листата на циклама персикум могат да се ядат, корените на всички циклами са вредни, ако се ядат.
Далия Всички цветя и грудки на далии са годни за консумация. Ароматите и текстурите могат да варират значително в зависимост от почвата и условията, в които са отгледани. Вкусовете варират от воден кестен до пикантна ябълка или дори морков.
Дейзи Вечни войни Раздърпайте цветята, за да получите множество малки листенца от пера, идеални за създаване на цветна гарнитура към десерти или супи, в салати или към солени ястия. Направете и полезни декорации за торти, бисквити, мусове и пастети. Ако имате сенна хрема, астма или тежки алергии, трябва да избягвате да ядете цветя от семейство маргаритки, защото те могат да предизвикат алергична реакция.
лилейник Hemerocallis Венчелистчетата от лилия са чудесни в салати, топли и студени супи, варени и сервирани като зеленчук или нарязани и добавени към пържени картофи. Опитайте да задушите пъпките или цветята, които след това могат да бъдат пълнени с почти всякакъв пълнеж. Може да се яде само hemerocallis, „Еднодневната лилия“. Не яжте други видове лилии (Lillium), тъй като те са отровни.
Копър Anethum graveolens Добавете цветя към рибни ястия, омлети или поръсете върху варени зеленчуци. Добавете цели цветове към мариновани корнишони, краставици или червено цвекло за по-мек вкус от копъровото семе.
Бъз Черна Красавица Цветните глави обикновено се използват в инфузии, което прави много често срещана напитка и може да се направи на сироп или сърдечно. Те също могат да се потопят в леко тесто и след това да се изпържат, за да се направят пържени цветя от бъз. Както от цветя, така и от плодове може да се направи вино от бъз.
Вечерна иглика, Ozark Sundrops Oenothera macrocarpa, Oenothera odorata, Oenothera versicolor, Oenothera speciosa, Oenothera missouriensis Цветовете имат подобен вкус на марулята, така че ще бъдат чудесно допълнение към всяка зелена салата, като същевременно добавят малко цвят.
Фейхоа селовиана Венчелистчетата на цветето имат вкус, който често се описва като подобен на този на бонбона. Венчелистчетата са идеални за добавяне към плодова салата, смути, млечен шейк или ледена напитка. Плодовете могат да се използват и в лютеници и салати от тропически плодове.
резене Обикновен копър Лекият аромат на анасон/женско биле се комбинира добре с рибни, месни и зеленчукови ястия. Вкусно се добавя към супа от краставици или картофи. Направете масло от копър и го използвайте за намазване на свински пържоли на барбекю.
Filipendula ulmaria Сладко ухаещите цветове могат да се консумират в салати или да се добавят към домашно вино.
Не ме забравяй Миозотис Яжте цветята като лека закуска или ги използвайте за украса на кексчета, хвърлете ги в салата или ги използвайте като гарнитура
Форзиция Цветовете са годни за консумация сурови, въпреки че могат да бъдат леко горчиви. Ще придадат цвят на салатите и са весела гарнитура.
Фуксия Зашеметяващите цветове и изящната форма на фуксиите ги правят идеални като гарнитура за зелена или плодова салата. Изглеждат много декоративни, ако се кристализират или вмъкнат в желе. Плодовете също са годни за консумация и полезни за приготвяне на конфитюри. Преди да ядете цветето, отстранете всички зелени и кафяви частици и внимателно отстранете тичинковите плодници, тъй като това със сигурност ще подобри вкуса на венчелистчетата.
фрезия Влива се в тизан с лимонов сок и кора. Пиперливият аромат и смелият цвят са перфектен избор за мен.
Гирлянд Хризантема Хризантема коронарна Венчелистчетата е най-добре бързо и леко да се запържат в растително масло, преди да се добавят към супи, салати и пържени картофи. Използвайте силно пикантните ароматизирани цветя умерено в салати или когато правите супа от японски хризантеми. Трябва да се яде само коронарна хризантема; не е препоръчително да ядете други видове хризантеми.
Гладиоли Вкусът на цветята е подобен на марулята и е прекрасен съд за сладки или солени мазани или мусове. Можете също така да хвърлите отделни листенца в салати за цвят. Най-добре е задължително да премахнете прашниците, да извадите средата на цвета преди ядене/използване.
Гипсофила Дъхът на бебето (Gypsophila sp.) има бели или розови цветя, които имат мек, леко сладък вкус, идеален за гарнитура на десерти.
Хойхера Листата могат да се добавят към други зеленчуци за смесена салата, обикновено твърде горчиви, за да се консумират сами, те ще добавят остър вкус към иначе скучната салата.
Хибискус Запарете цветята, за да направите популярен чай с лек цитрусов вкус. Добавете ленти от живи цветни листенца към плодови салати. Най-добре е да използвате листенца от цветните глави. Ако ги използвате цели, пазете се от прашеца.
Холибок Алцея розова Цветовете могат да се кристализират и да се използват за украса на торти, мусове и рулади или да се опитате да ги смесите с листа от салата за зашеметяващо ястие. Цветята могат да се използват и за приготвяне на фино ароматизиран сироп за добавяне към различни пудинги. Преди ядене отстранете централната тичинка и всички зелени парченца.
Орлови нокти Lonicera Пропарените листа се използват като зеленчук, а цветовете могат да се смучат за техния сладък нектар, да се използват като зеленчук или да се правят на сироп и пудинг. От листата, пъпките и цветовете може да се приготви и чай.
Хоста Най-добрата част за използване е „хостънът“, навитото листо, което излиза през пролетта. Готвенето зависи от размера на хостоните, малките могат да се пържат за няколко минути, като се вписват добре в пържени картофи. По-дебелите са по-добре сварени и използвани като зеленчук.
Houttuynia Листата имат портокалова миризма и придават прекрасен аромат на аладите.
Исоп Хисоп официналис Идеален за добавяне към супи или салати или може да се запари за приготвяне на освежаващ чай. Исопът също е идеално допълнение към рибни и месни ястия.
японски босилек Перила храстовидна Цялото цвете може да се яде, добавяйки пикантен вкус към пържени картофи, пилешки или рибни ястия.
Жасмин Jasmine officinale Цветовете са силно ароматни и традиционно се използват за ароматизиране на чай, но могат да се добавят и към ястия с миди. Само Jasmine officinale е годен за консумация. Фалшивият жасмин (Gelsemium sempervirens) е напълно различен род и се смята за твърде отровен за консумация от човека.
Лавандула Lavandula multifida, Lavandula stoechas, Lavandula angustifolia Има много начини да използвате лавандулов цвят, както в сладки, така и в солени ястия. Направете вкусна лавандулова захар и добавете към бисквити, сорбета, конфитюри или желета. Добавете цветя към зеленчуковия бульон и създайте вкусен сос за ястия с патешко, пилешко или агнешко. Лавандуловото масло може да е отровно. Вътрешно се приемат не повече от две неразредени капки.
Лимонов балсам Melissa officinalis Цветовете са малки, така че са идеални за добавяне към дресинги за салати или супи. Могат да се добавят и към плънка за ястия с птиче месо.
Люляк Обща спринцовка Смесете пресните ароматни ядливи цветя с малко крема сирене и сервирайте върху бисквити или разбъркайте цветя в кисело мляко, за да добавите нотка на лимон. Също така полезен като гарнитура за торти, кифлички или сладкиши.
Магнолия Младите цветове, след като бъдат отделени, могат да се мариноват и след това да се използват самостоятелно като лакомство или в салати.
Махония Зрелите плодове са твърде кисели, за да се консумират сурови, но могат да се задушат със захар или други плодове и да се направят на желе или пайове. Те се използват за по-мек вкус на някои плодове или за приготвяне на напитка, подобна на лимонада. Младите листа се запарват във вода и се консумират като закуска.
Невен Tagetes patula, Tagetes tenuifolia, Tagetes patula x изправен Цветовете и листата имат цитрусов вкус, което ги прави идеални за добавяне към салати, сандвичи, ястия с морски дарове или горещи десерти. Невенът може да бъде вреден в големи количества. Те трябва да се ядат само от време на време и в умерени количества.
костен мозък Тиквен пай Всички цветове на тиквата имат леко сладък вкус на нектар. Те могат да бъдат пълнени със сирена и други пълнежи, очукани и дълбоко пържени или сотирани и добавени към паста. Тънко нарязани цветове могат да се добавят към супи, омлети, бъркани яйца или да се добави цвят към салати.
Мезембриантема Листата могат да се консумират сурови, като се използват главно като заместител на спанак.
Мимулус Листата на маймунското цвете могат да се консумират сурови или варени. Имат леко горчив вкус и се добавят предимно към салати. Листата могат да се използват и като заместител на маруля.
Като Mentha x pepperita, Mentha pulegium, Mentha suaveolens, Mentha x slender, Mentha spicata Тези малки цветя носят истинска сила и добавят нещо допълнително към зелени салати, плодови салати, пресни ягоди, шоколадов мус или шоколадова торта. Може да се използва и за украса и овкусяване на ястия с агнешко.
Монетен двор Pennyroyal Mentha x pepperita, Mentha pulegium, Mentha suaveolens, Mentha x slender, Mentha spicata Тези малки цветя носят истинска сила и добавят нещо допълнително към зелени салати, плодови салати, пресни ягоди, шоколадов мус или шоколадова торта. Може да се използва и за украса и овкусяване на ястия с агнешко. Pennyroyal Mint не се препоръчва да се яде по време на бременност
Монарда / Бергамот Monarda citriodora subsp. Astromontana, Monarda didyma Освен че са цветни, венчелистчетата имат сладък, пикантен вкус и ще подобрят салати, желета и пълнежи, ориз и тестени ястия. Пресни или изсушени листа могат да се използват за приготвяне на вкусен чай от бергамот. Преди да използвате цветята, изплакнете ги минимално с вода, за да не намалите аромата.
Мол Репички Репички sativa Вкусът на цветя от репички е по-мека версия на пикантния корен, което го прави идеален за добавяне на цвят към горната част на салата или за поръсване върху варени зеленчуци, за да добавите малко подправка.
Мускари Цветята могат да се поръсят върху десерти, за да се придаде деликатен ароматен вкус.
Настурция Tropaeolus по-голям, Tropaeolus по-малък Свежите листа и цветове имат пиперлив вкус, подобен на кресон. Цветовете ще придадат пикантен щрих на салатите, а зелените семена могат да бъдат нарязани и използвани с магданоз като гарнитура или направени на каперси. Опитайте ги в комбинация с крема сирене или масло в канапета или в сандвич със сирене и домати. Цветята могат да се използват и за гарниране на пържоли или гювечи.
Нигела Семената имат силен аромат и пикантен вкус, могат да се използват като подправка или подправка за овкусяване на сладкиши, хляб и къри.
Лук (уелски/пролетен) Чесън на тръба Цветовете на лукът са ядливи цветя и предлагат вкус на лук, без хапката на луковицата. Те са идеални за хвърляне в салата или за смесване със зеленчуци.
риган Риган вулгарис Чудесно се добавя към ястия с домати, пица и при приготвяне на собствен хляб. Цветята също могат да се добавят към маслото за вкус.
Декоративно зеле Brassica oleracea (група Acephala) Листата могат да се берат още млади и ще бъдат вкусна и цветна добавка към салати.
Остеоспермум Ярко оцветените цветя могат да се използват като гарнитура или в кубчета лед, за да придадат допълнително измерение на летните напитки.
Панси Виола х Витрокиана Цветята имат вкус, подобен на маруля, и са декоративно допълнение към зелена салата или за гарниране на пастет или десерт. Могат да се кристализират и да се използват за украса на торти, бисквити или кремообразни десерти.
Пасифлора Плодовете на пасифлората са годни за консумация, макар и малко незабележителни на вкус. Могат да се използват в консерви и десерти. P. edulis, отглеждан под стъкло, ще даде най-добрите плодове за ядене.
Може би Растението грах Цветята са леко сладки и, изненадващо, имат вкус на млад грах. Вкусно се добавя към салати. Използвайте захаросани цветя за украса на рибни ястия или сладкиши. Издънките и лозовите кичури също са годни за консумация и имат същия деликатен, подобен на грах вкус. Могат да се ядат само цветя от зеленчуков грах, а не цветя от сладък грах, които са токсични.
Божур Венчелистчетата могат да се добавят към салати или да се сварят леко и да се подсладят за лакомство. Веднъж водата от божури също някога се е считала за деликатес и цветовете могат да се носят в удари.
Многогодишен флокс Phlox paniculata Тези цветя имат леко пикантен вкус. Чудесно се добавя към плодови салати и цветно допълнение към всяка флорална салата. Тъй като цветята са малки и цветни, те са превъзходни, когато кристализират и се добавят като декорация към торти или десерти. Само този многогодишен флокс, а не едногодишният или нискорастящият (пълзящ) флокс е годен за консумация.
Полиантес тубероза Цветовете могат да се консумират варени и често се добавят към супи или се използват за овкусяване на соеви сосове в ориенталската кухня.
Полиантус, Брус, Иглика, Иглика Обикновена иглика, Пролетна иглика, Хибридна иглика Популярен като гарнитура към салати. Отстранете дръжките, така че да стоят отворени върху маруля, кресон и др. Кристализирайте или използвайте в палачинки или сладкиши. Поръсете пресен цвят от полиантус в салати, добавяйки нотка цвят и сладък вкус. Цветята могат да се кристализират и да се използват като декорации, което ги прави идеални за специални торти и десерти, например в Неделята на майката или на Великден.
Мак Сънлив мак, Paeoniflorum poppy Всички макове са отровни, но семената, които се произвеждат от тези видове мак, могат да се консумират като ядливи цветя. Всички макове са отровни. Въпреки това семената, произведени от Papaver somniferum и Papaver paeoniflorum, могат да се консумират. Семената на други видове не са годни за консумация.
Саксия Невен Невен официналис Невенът има леко пиперлив вкус и ще добави лек, остър вкус към хляба и супите, както и нотка на цвят. Те ще направят ярко и вкусно допълнение към хвърлена салата. Можете да използвате пресни или сушени венчелистчета като икономичен заместител на шафрана за добавяне на цвят към ориз или масло. Свежите млади листа също могат да се използват пестеливо в салати.
Прунела Младите листа и стъбла могат да се консумират сурови в салати, растението цяло може да се свари и да се яде като билка.
белодробна Листата могат да се консумират сурови или варени и да се добавят към салати или да се използват като билка. Растението е съставка на напитката Вермут.
тиква Най-голямата тиква, най-голямата тиква Всички цветове на тиквата имат леко сладък вкус на нектар. Те могат да бъдат пълнени със сирена и други пълнежи, очукани и дълбоко пържени или сотирани и добавени към паста. Тънко нарязани цветове могат да се добавят към супи, омлети, бъркани яйца или да се добави цвят към салати.
Живи зелени/микрозелени/лилави репички Репички sativa Вкусът на цветовете на репичките е по-мека версия на пикантния корен, което го прави идеален за добавяне на цвят към горната част на салата или за поръсване върху варени зеленчуци, за да добавите малко подправка.
Робиния Цветовете имат приятен ароматен аромат и могат да се използват в конфитюри или десерти като палачинки. Те също могат да бъдат вливани в напитка.
Ракета Eruca vesicaria, Diplotaxis muralis, Eruca vesicaria subsp. сатива Цветовете и листата имат пикантен, пиперлив вкус и са вкусни, добавени към салата, ориз или поръсени върху варен боб. Добавете цели цветове към тарамасалата и сервирайте с кафяв тост.
Роза Роза Като общо правило, ако една роза мирише добре, тя ще има добър вкус, следователно се числи към ядливи цветя. Венчелистчетата имат деликатен вкус, който ще подобри охлаждащите напитки и плодовите ястия, а защо не опитате сладко от розови листенца? И шипките, и листенцата могат да се използват в желета. Ако цветята са кристализирани, ще станат атрактивни украси за торта. Най-добре е да премахнете бялата пета от основата на венчелистчетата преди ядене.
Розмарин Розмарин officinalis Цветовете и листата на розмарин могат да се използват с птиче или свинско месо – опитайте да добавите няколко цвята към бисквитено тесто, за да добавите вкус.
Runner Bean Phaseolus coccineus Цветята могат да се консумират сурови в салати, добавяйки мек вкус на боб с нотка на нектар, или да се добавят към варени бобови ястия за украса. За ядене се препоръчва само аленоцветният боб.
градински чай Sage officinalis Вкусът на цветовете е подобен на листата и допринасят за салати и пастети, горчици и винегрети.
Salsify Tragopogon porrifolius Обикновено се отглежда заради корените си с орехов вкус, но младите листа са вкусни в салати, добавяйки мек орехов вкус. Цветните пъпки трябва да се берат точно преди да се отворят с около три инча прикрепено стъбло. Могат да се задушат леко и след това да се консумират охладени в салати или като гарнитура.
Сантолина Ароматните листа могат да се използват като подправка за овкусяване на супи и бульони.
Ароматни пеларгонии Geranium chlorinda, Geranium fragrans, Geranium graveolens, Geranium quercifolia, Geranium tomentosum Листата имат силен цитрусов аромат и ще придадат вкус на торти и меренг рулади. Цветовете имат слаб цитрусов аромат, подобен на листата и са идеални кристализирани и разпръснати върху десерти.
скуош Cucurbita muscatata, Cucurbita pepo, Cucurbita maxima Всички цветове на тиквата имат леко сладък вкус на нектар. Те могат да бъдат пълнени със сирена и други пълнежи, очукани и дълбоко пържени или сотирани и добавени към паста. Тънко нарязани цветове могат да се добавят към супи, омлети, бъркани яйца или да се добави цвят към салати.
Запаси Цветята обикновено се добавят към салати или като гарнитура към десерти, могат и да се захаросат. Ароматът им е парфюмиран.
Ягода Fragaria x ananassa, Fragaria vesca Цветовете запазват аромата си на ягода, както и по-мекия вкус на ягода. Потопете листенца в напитки, добавете към салати или бонбони и добавете към десерти за украса.
Слънчоглед Helianthus annuus Пъпките, венчелистчетата и семената са годни за консумация. Добавете венчелистчетата към зелена салата за цветен контраст и мек орехов вкус. Зелените пъпки могат да бъдат бланширани, след това хвърлени в чесново масло; те са подобни на вкус на ерусалимски артишок. Ядките вътре в семената могат да се консумират сурови или препечени като лека закуска.
Сладка Сесили С аромат на смирна Сладките цветя с аромат на анасон се добавят прекрасно към тарти с ябълки, сливи или ревен.
Сладък боздуган Tagetes lucid Използвайте цветовете на това привлекателно растение в салати, а листата му в супи и яхнии подобно на френския естрагон.
Сладка майорана Риган майоран Комбинира се добре с всички пилешки ястия и много рибни рецепти. Може да се направи и на вкусен горещ чай.
Сладка ракета Матрона Хесперис Това се комбинира добре с всички пилешки ястия и много рибни рецепти. Може да се направи и на вкусен горещ чай.
Лале огън Венчелистчетата на лалетата имат сладък, подобен на грах вкус и нежна хрупкава текстура. Опитайте да напълните цели цветя със скариди или пилешка салата. Добавете ивици венчелистчета към салати или сандвичи за този допълнителен цвят. Внимателно отстранете прашеца и близалцата от основата на цветето, преди да го напълните. Някои хора са имали силни алергични реакции към лалета. Ако докосването им причини обрив, изтръпване и др. – Не ги яжте! НИКОГА не яжте луковиците. Ако имате някакви съмнения, не яжте цветето.
Wallflower Много много Нежните млади филизи могат да се готвят и консумират като зеленчук.
Виола Viola cornuta, Viola hybrida, Viola tricolor, Viola x williamsiana, Viola odorata Цветята имат вкус, подобен на маруля, и са декоративно допълнение към зелена салата или за гарниране на пастет или десерт. Могат да се кристализират и да се използват за сладкиши, бисквити или кремообразни десерти.
Водна лилия Нимфея Младите листа и неразтворените цветни пъпки могат да се сварят и сервират като зеленчук. Семената, с високо съдържание на нишесте и протеини, могат да бъдат извадени, изпържени или смлени на брашно.
Глициния Цветовете са единствената ядлива част от растението и могат да се направят на ароматно вино. Всички останали части на глициния са отровни
Юка Венчелистчетата от бял цвят на юка имат хрупкав, леко сладък вкус с нотка на аромат на артишок. Вкусно се добавя към салати или се използва като гарнитура.

 

снимки: stock.adobe.com

Подобни статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

12 пролетни цветя, които да засадите сега за красива градина през пролетта

Нищо не е толкова красиво след като зимата вече е към края си, колкото градинските пролетни цветя. Преди да започнете работа в градината, прегледайте...

Отглеждане на Нефритена Лоза на закрито

Известно също като изумрудено...

Как да отгледаме восъчно цвете?

Така нареченото восъчно цвете...

Как да отгледате Лоницера?

Разберете как да отгледате...