Вижте една бърза туршия / трушия 🙂 / от бабините рецепти, която става за по-малко от час.
Малко за процесите при правенето на бърза туршия
Мариноването е процес на запазване или удължаване на срока на годност на храната чрез анаеробна ферментация в саламура или потапяне в оцет. Процедурата за мариноване обикновено влияе върху текстурата и вкуса на храната. Получената храна се нарича туршия. Храните, които се мариноват, включват зеленчуци, плодове, месо, риба, млечни продукти и яйца.
Разтворите за ецване, които обикновено са силно киселинни, с pH 4,6 или по-нискои с високо съдържание на сол, предотвратяват работата на ензимите и размножаването на микроорганизмите. Мариноването може да запази нетрайните храни с месеци. Често се добавят антимикробни билки и подправки, като синапено семе, чесън, канела или карамфил.
Ако храната съдържа достатъчно влага, саламура за мариноване може да се приготви просто чрез добавяне на суха сол. Например, киселото зеле и корейското кимчи се произвеждат чрез осоляване на зеленчуците, за да се изтегли излишната вода. Естествената ферментация при стайна температура, от млечнокисели бактерии, произвежда необходимата киселинност.
Други туршии се правят, като зеленчуците се поставят в оцет. Подобно на процеса на консервиране, ецването (което включва ферментация) не изисква храната да бъде напълно стерилна, преди да бъде запечатана. Киселинността или солеността на разтвора, температурата на ферментация и изключването на кислород определят кои микроорганизми доминират и определят вкуса на крайния продукт.
Какво е бърза туршия?
Бърза туршия или както някои бъркат, когато бързат или не знаят, казвайки „трушия“, е мариноване на зеленчуци чрез заливане с топла марината. Обикновенно след изстиване и престояване в хладилника е готова за употреба след 24ч.
Съставки за мариновани зеленчуци за бърза туршия
Много от съставките за тези смесени туршии са подправки и други основни неща от килера. За тези бързи мариновани зеленчуци ще ви трябва:
- моркови
- карфиол
- зелен домат
- сладки чушки
- чесън
- пресен копър
- семена от кориандър
- черен пипер (по желание)
- захар и сол
- бял оцет
Как да си направим бърза туршия по бабина рецепта?
- Приготвянето на тези смесени зеленчуци не изисква никакво сложно оборудване. Ще ви трябват два буркана с размер литър за тази рецепта за туршия! Ето основните стъпки:
- Измийте добре бурканите и ги изсушете на въздух.
- Нарежете зеленчуците както желаете. Ние предпочитаме морковите и краставиците да са нарязани по дължина, но вие можете да ги направите във всякаква форма.
- Поставете смесените зеленчуци в буркани. Ще ви трябва малко мазнина, за да поставите всичко в бурканите.
- Направете саламура. В средна тенджера загрейте 2 супени лъжици захар, 3 супени лъжици сол, 1 ⅓ чаша бял оцет и 2 чаши вода.
- След като заври, изсипете саламурената смес в бурканите. Почукайте бурканите по плота, за да освободите всички въздушни мехурчета.
- Това е! Бързо маринованите зеленчуци ще трябва да престоят в хладилника поне 24 часа, преди да ги опитате. Може да им трябват още няколко дни, за да се мариноват правилно.
Насладете се на туршията! / туршията 🙂 /
Други видове туршии за които ще пишем по-късно са:
- царска туршия
- туршия от зелени домати
- сурова туршия
- туршия в бидон
- парена туршия
- класическа рецепта за царска туршия
- царска туршия с мед
- царска туршия с аспирин
- царска туршия без варене
- туршия от зелени домати и моркови
- бърза туршия от зелени домати
- сурова туршия в бидон
- сурова туршия от зелени домати