Лесната домашна майонеза е свежа и здравословна за приготвяне у дома. Само с няколко съставки можете да направите този универсален сос, който да използвате за сандвичи или в дипове!
Купените от магазина сосове могат да имат много добавки за удължаване на срока на годност. Всички обичаме да използваме майонеза, за да правим собствени сосове у дома, защото можем да контролираме какви продукти се съдържат в рецептата.
Рецепта за домашна майонеза
Почти всички хора обичат майонеза. Нейната плътна и кремообразна текстура я прави задължителен сос за толкова много неща! Това е основна храна в дома ни. Майонезата може да се използва за намазване на сандвичи, хамбургери и какво ли още не!
Майонезата е не само сос, тя се използва и като основа за много дресинги. Тя перфектно съчетава вкусове от всякакъв вид, за да създаде вкусни кремообразни текстури. Обичаме да използваме домашна майонеза в домашните си дресинги и го правим все по-често.
Какви съставки има в домашната майонеза?
Нужни са ви само няколко съставки, за да направите домашна майонеза. Най-вероятно имате всички съставки под ръка, за да направите тази рецепта, така че не забравяйте да проверите списъка с продукти в тази публикация, преди да отидете до магазина.
Как се прави домашна майонеза?
1-ва рецепта
Необходими продукти за майонеза у дома:
- Голямо яйце: Тази рецепта изисква само едно яйце (използвайте цялото яйце, а не само жълтъка). Уверете се, че е било на стайна температура!
- Пресен лимонов сок: Това ще стабилизира майонезата и ще добави вкусен вкус.
- Сол: Щипка сол помага за подправяне на вкусовете и балансиране на киселинноста на лимона.
- Масло от рапица (олио): Маслото помага за свързването на съставките. Можете също така да използвате масло от авокадо, растително масло или екстра върджин зехтин, ако предпочитате.
Приготвянето на домашна майонеза е цяла наука в кухнята! Емулгиращите мазнини в яйцето е това, което създава гъстата и кремообразна смес. Не искате пресечена майонеза (където съставките не се емулгират правилно), така че следвайте стриктно тези лесни инструкции, за да направите перфектна домашна майонеза.
Стъпка 1: В буркан или купа добавете яйцето, лимоновия сок и солта.
Стъпка 2: Смесете всичко. Поставете вашия блендер на дъното на буркана и започнете да бъркате сместа, докато бавно добавяте маслото.
Стъпка 3: Сгъстяване: Продължете да бъркате, докато сместта се сгъсти и се смесят добре подправките.
Стъпка 4: След като вашата майонеза е вече готова съхранявайте в херметически затворен буркан в хладилника до една седмица.
2-ра рецепта
Съставки
- 2 големи яйца, на стайна температура;
- 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок (или оцет);
1 чаша олио с неутрален вкус (като лек зехтин, масло от гроздови семки, орехово или сладко бадемово масло); - Щипка качествена фина морска сол.
Начин на прикотвяне:
- Отделете белтъците от жълтъците. Отделете белтъците за друга цел (като приготвяне на меренг) и поставете жълтъците в купата.
- Изсипете пресния лимонов сок в купата с жълтъците и ги разбийте добре.
- Бавно, не наведнъж, налейте маслото в купата, като бъркате непрекъснато. След като майонезата започне да се сгъстява, налейте олиото на бавна и постоянна струя. Ако маслото изобщо започне да се натрупва, спрете да наливате и разбийте майонезата бързо, докато маслото се поеме.
- Ако майонезата започне да изглежда твърде гъста, добавете достатъчно вода, за да я разредите до желаната консистенция. Добавете около една чаена лъжичка вода наведнъж.
- След като цялото масло е смесено, майонезата трябва да е гъста и пухкава, като бъркалката ви оформя ленти през сместа. Овкусете внимателно с фина морска сол. Добавете малко вода, ако искате по-рядка майонеза.
- Съхранявайте домашната си майонеза в хладилник в затворен съд за три дни.
3-та рецепта
Необходими продукти:
- 1 голям жълтък
- 1 чаена лъжичка дижонска горчица
- 1 чаена лъжичка пресен лимонов сок
- едра сол
- бял пипер
- 1 чаша масло от гроздови семки, слънчогледово или шафраново масло
Стъпка 1:
На ръка:
- Поставете яйчен жълтък, горчица, лимонов сок, 1/4 чаена лъжичка сол и щипка черен пипер в купа и разбийте заедно, докато сместа стане гладка и напълно смесена.
- Добавете маслото: Започнете с една капка наведнъж и разбърквайте непрекъснато, докато сместа започне да се сгъстява.
- Добавете останалата чаена лъжичка лимонов сок, след това налейте олиото на много бавна, постоянна струя и продължете да разбивате, докато маслото се включи и сосът стане гъст и емулгиран.
- Използвайте веднага или съхранявайте в хладилник в херметически затворен контейнер до 1 седмица.
Стъпка 2:
Метод с блендер:
- Смесете яйчен жълтък, горчица, лимонов сок, 1/4 чаена лъжичка сол и щипка черен пипер в буркана на блендер или в голяма стъклена мерителна чаша, ако използвате ръчен блендер.
- Пасирайте, докато стане гладка и добре смесена.
- Добавете масло, като започнете с една капка наведнъж и разбъркайте непрекъснато, докато сместа започне да се сгъстява.
- Добавете останалия лимонов сок, докато продължавате да смесвате, и налейте останалото масло на бавна и постоянна струя, докато маслото се включи и сместа стане гъста и емулгирана.
Какво е най-доброто олио за приготвяне на домашна майонеза?
Зехтинът е един от фаворитите за приготвяне на домашна майонеза, но се уверете, че НЕ е екстра върджин. Зехтинът екстра върджин става горчив, а вкусът така или иначе е твърде силен.
Ако търсите обикновен или „лек“ зехтин може да използвате масло от авокадо. Други обичайни избори са масло от канола и растително масло, но за предпочитане е по-здравословен вариант, а именно зехтин.
снимки: stock.adobe.com