Домашна майонеза

Лесната домашна майонеза е свежа и здравословна за приготвяне у дома. Само с няколко съставки можете да направите този универсален сос, който да използвате за сандвичи или в дипове!

Купените от магазина сосове могат да имат много добавки за удължаване на срока на годност. Всички обичаме да използваме майонеза, за да правим собствени сосове у дома, защото можем да контролираме какви продукти се съдържат в рецептата.

Рецепта за домашна майонеза

Почти всички хора обичат майонеза. Нейната плътна и кремообразна текстура я прави задължителен сос за толкова много неща! Това е основна храна в дома ни. Майонезата може да се използва за намазване на сандвичи, хамбургери и какво ли още не!

Майонезата е не само сос, тя се използва и като основа за много дресинги. Тя перфектно съчетава вкусове от всякакъв вид, за да създаде вкусни кремообразни текстури. Обичаме да използваме домашна майонеза в домашните си дресинги  и го правим все по-често.

Домашна майонеза

Какви съставки има в домашната майонеза?

Нужни са ви само няколко съставки, за да направите домашна майонеза. Най-вероятно имате всички съставки под ръка, за да направите тази рецепта, така че не забравяйте да проверите списъка с продукти в тази публикация, преди да отидете до магазина.

Как се прави домашна майонеза?

Домашна майонеза

1-ва рецепта

Необходими продукти за майонеза у дома:

  • Голямо яйце: Тази рецепта изисква само едно яйце (използвайте цялото яйце, а не само жълтъка). Уверете се, че е било на стайна температура!
  • Пресен лимонов сок: Това ще стабилизира майонезата и ще добави вкусен вкус.
  • Сол: Щипка сол помага за подправяне на вкусовете и балансиране на киселинноста на лимона.
  • Масло от рапица (олио): Маслото помага за свързването на съставките. Можете също така да използвате масло от авокадо, растително масло или екстра върджин зехтин, ако предпочитате.

Приготвянето на домашна майонеза е цяла наука в кухнята! Емулгиращите мазнини в яйцето е това, което създава гъстата и кремообразна смес. Не искате пресечена майонеза (където съставките не се емулгират правилно), така че следвайте стриктно тези лесни инструкции, за да направите перфектна домашна майонеза.

Стъпка 1:  В буркан или купа добавете яйцето, лимоновия сок и солта.

Стъпка 2: Смесете всичко. Поставете вашия блендер на дъното на буркана и започнете да бъркате сместа, докато бавно добавяте маслото.

Стъпка 3: Сгъстяване: Продължете да бъркате, докато сместта се сгъсти и се смесят добре подправките.

Стъпка 4: След като вашата майонеза е вече готова съхранявайте в херметически затворен буркан в хладилника до една седмица.

2-ра рецепта

Домашна майонеза

Съставки

  • 2 големи яйца, на стайна температура;
  • 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок (или оцет);
    1 чаша олио с неутрален вкус (като лек зехтин, масло от гроздови семки, орехово или сладко бадемово масло);
  • Щипка качествена фина морска сол.

Начин на прикотвяне:

  1. Отделете белтъците от жълтъците. Отделете белтъците за друга цел (като приготвяне на меренг) и поставете жълтъците в купата.
  2. Изсипете пресния лимонов сок в купата с жълтъците и ги разбийте добре.
  3. Бавно, не наведнъж, налейте маслото в купата, като бъркате непрекъснато. След като майонезата започне да се сгъстява, налейте олиото на бавна и постоянна струя. Ако маслото изобщо започне да се натрупва, спрете да наливате и разбийте майонезата бързо, докато маслото се поеме.
  4. Ако майонезата започне да изглежда твърде гъста, добавете достатъчно вода, за да я разредите до желаната консистенция. Добавете около една чаена лъжичка вода наведнъж.
  5. След като цялото масло е смесено, майонезата трябва да е гъста и пухкава, като бъркалката ви оформя ленти през сместа. Овкусете внимателно с фина морска сол. Добавете малко вода, ако искате по-рядка майонеза.
  6. Съхранявайте домашната си майонеза в хладилник в затворен съд за три дни.

3-та рецепта

Домашна майонеза

Необходими продукти:

  • 1 голям жълтък
  • 1 чаена лъжичка дижонска горчица
  • 1 чаена лъжичка пресен лимонов сок
  • едра сол
  • бял пипер
  • 1 чаша масло от гроздови семки, слънчогледово или шафраново масло

Стъпка 1:

На ръка:

  1. Поставете яйчен жълтък, горчица, лимонов сок, 1/4 чаена лъжичка сол и щипка черен пипер в купа и разбийте заедно, докато сместа стане гладка и напълно смесена.
  2. Добавете маслото: Започнете с една капка наведнъж и разбърквайте непрекъснато, докато сместа започне да се сгъстява.
  3. Добавете останалата чаена лъжичка лимонов сок, след това налейте олиото на много бавна, постоянна струя и продължете да разбивате, докато маслото се включи и сосът стане гъст и емулгиран.
  4. Използвайте веднага или съхранявайте в хладилник в херметически затворен контейнер до 1 седмица.

Стъпка 2:

Метод с блендер:

  1. Смесете яйчен жълтък, горчица, лимонов сок, 1/4 чаена лъжичка сол и щипка черен пипер в буркана на блендер или в голяма стъклена мерителна чаша, ако използвате ръчен блендер.
  2. Пасирайте, докато стане гладка и добре смесена.
  3. Добавете масло, като започнете с една капка наведнъж и разбъркайте непрекъснато, докато сместа започне да се сгъстява.
  4. Добавете останалия лимонов сок, докато продължавате да смесвате, и налейте останалото масло на бавна и постоянна струя, докато маслото се включи и сместа стане гъста и емулгирана.

Какво е най-доброто олио за приготвяне на домашна майонеза?

Зехтинът е един от фаворитите за приготвяне на домашна майонеза, но се уверете, че НЕ е екстра върджин. Зехтинът екстра върджин става горчив, а вкусът така или иначе е твърде силен.

Ако търсите обикновен или „лек“ зехтин може да използвате масло от авокадо. Други обичайни избори са масло от канола и растително масло, но за предпочитане е по-здравословен вариант, а именно зехтин.

снимки: stock.adobe.com

Подобни статии

Последни статии

Други статии от категорията

Фаршировани яйца с пресен лук

Рацепта за фаршировани яйца с пресен лук Продукти: 8 яйца., пресен лук 5—6 стръка, краве масло 60 гр., галета 1 супена лъжица, оливия 100...