Защо не приготвите нещо леко за вас и децата ви, да оставите организма ви да се отръска от тежките храни и да приготвите една картофена крем сума.
Пикантна, кремообразна и може би с добавен бекон, заквасена сметана и сирене супичка. Вече знаете, че ние ще ви представим точно това днес, нали? 😉
Премини към рецептата за картофена крем супа по-долу тук, или научи още няколко съвета при приготвянетоа на крем супа от картофи.
Съвети за перфектна кремообразна картофена супа
Лесна и вкусна рецепта за картофена крем супа, която може да се приготви само в една тенджера за по-малко от час! Това е любима и лека храна, която трябва да присъства веднъж седмично във всяко домакинство.
Нарежете картофите си на парчета, не по-големи от 2-3см, и се опитайте да ги запазите приблизително с еднакъв размер, така че да се сготвят по едно и също време.
За да направите тази супа хубава и кремообразна, препоръчвам да пюрирате около половината от нея или с помощта на потапящ се блендер, или като прехвърлите част от супата в блендер, пюрирате и след това разбъркате пасираната супа обратно в тенджерата.
Ако искате напълно гладка супа, можете да я пюрирате цялата.
Не връщайте бекона в тенджерата, докато не пасирате част от супата. Най-добре беконът да не се смесва 😉.
Как да направите картофена крем супа?
Съставки и необходими продукти за картофена крем супа:
▢ 6 ленти (суров) бекон, нарязан на малки парченца
▢ 3 супени лъжици масло безсолно или осолено ще свършат работа
▢ 1 среден жълт лук, нарязан (около 1,5 чаша/200 г)
▢ 3 големи скилидки чесън смлени
▢ ⅓ чаша универсално брашно (42 гр)
▢ 1кг, обелени и нарязани картофи на парчета
▢ 4 чаши пилешки бульон (945 мл)
▢ 2 чаши мляко (475 мл)
▢ ⅔ чаша тежка сметана (155 мл)
▢ 1 ½ чаена лъжичка сол
▢ 1 чаена лъжичка смлян пипер
▢ ¼ – ½ чаена лъжичка анчо чили на прах
▢ ⅔ чаша заквасена сметана (160гр)
▢ Настъргано сирене чедър, див лук и допълнителна заквасена сметана и бекон за гарниране по избор
Начин на приготвяне
- Поставете парчета бекон в голяма тенджера за супа на среден огън и гответе, докато беконът стане хрупкав и покафенял.
- Отстранете парчетата бекон и оставете настрана, оставяйки мазнината в тенджерата.
- Добавете маслото и нарязания лук и гответе на умерен огън, докато лукът омекне (3-5 минути).
- Добавете чесъна и гответе до аромат (около 30 секунди).
- Поръсете брашното върху съставките в тенджерата и разбъркайте до гладкост (използвайте бъркалка, ако е необходимо).
- Добавете нарязаните на кубчета картофи в тенджерата заедно с пилешкия бульон, млякото, сметаната, солта, черния пипер и чилито на прах (по избор). Разбъркайте добре.
- Оставете да заври и гответе, докато картофите омекнат, когато се надупчат с вилица (около 10 минути).
- Намалете котлона, за да къкри, и извадете приблизително половината от супата в блендер (внимавайте, ще бъде гореща!) и пюрирайте до гладкост (половината е около 5 чаши супа, но само като хвърлите на очи количеството ще е добре. Алтернативно можете да използвате потапящ се блендер.).
- Върнете пасираната супа в тенджерата и добавете заквасената сметана и заделените парченца бекон, разбъркайте добре.
- Оставете супата да къкри 15 минути преди сервиране. Отгоре поръсете с допълнителна заквасена сметана, бекон, сирене чедър или див лук. Насладете се!