Кой вид бял винен сорт грозде да изберем?

Вероятно всеки, който има афинитет към този популярен плод и вината някога се е чудил, кой бял винен сорт грозде да вземе или да засадите. Интересно е, че има стотици различни видове бяло грозде, както за директна консумация, така и  специално предназначени за производство на вино.

Днес ще рагледаме няколко сорта бяло грозде, популярни с техния произход, вкусове, аромати.

По-популярни видове бял винен сорт грозде

Шардоне

Шардонето е най-популярният бял винен сорт грозде в света. Има прекрасен вкус, смесен с умерена киселинност, което го прави универсален и за директна консумация и за производство на вино.

Има малко градче на име Макон в южния подрегион на Бургундия, по-рано известно като Макон Шардоне, което се счита за родина на сорта Пардоне.

Бургундия определено е най-известният регион, но много други страни също произвеждат този превъзходен бял винен сорт грозде.

бял винен сорт грозде шардоне

Различно, за различните региони, гроздето започва да узрява в края на август. Характеризира се с усилен растеж и висок добив. Подходящи почви са, предимнов варовити почви, намиращи се в подножието на хълмовете. Относително издръжлив на засушавяне, но е чувствителен на гниене.

Зрънцата на грозда с цилиндрични или конични. Месото е сочно, с  приятен вкус, има тънка но жилава кожа.

Виното от Шардоне е подходящо за консумация с храни като пилешко месо, морски дарове, риба и меки сирена.

Совиньон блан

Совиньон блан е бял винен сорт грозде, произхождащ от френските региони Бордо и долината на Лоара. След преработката на това грозде се получават свежи и сухи видове вина. Гроздето от този сорт узрява през втората седмица на септември. Предпочита хълмисти и проветриви терени. Според някои, този сорт грозде произхожда от Франция, макар това да не е потвърдено. Вероятно първоначално е див сорт грозде, който в последствие е бил облагороден.

Характеристики на виното Совиньон Блан:

  • Аромат: има различни аромати на различните подвидове, като някои от тях имат аромат на прясно окосена трева, маракуя, цариградско грозде и листа от касис;
  • Вкус:  има вкус на тропически плодове, бъз и др;
  • Цвят: характерен за него е жълтия лимонов цвят

Подходящ за консумация с:

  • Суши;
  • Леки ястия с пиле;
  • Морски дарове като стриди и бас в азиатски стил.

Изтересен вид лоза: Отглеждане на Нефритена Лоза

Мускат

Сортът Мускат е едно от най-старите сортове грозде във Франция. Произходът му датира от древен Рим и Гърция, а лозята са били засадени за първи път по крайбрежието на Средиземно море близо до рибарското пристанище Сет.

Това бяло грозде има около 200 разновидности, но най-вече три този бял винен сорт грозде се използват за производството на сладко и пенливо вино в световен мащаб:

  • Александрийски Мускат;
  • Мускат бианко (тамянка);
  • Мускат Отонел.

В България, дали поради историческите особености или просто като синоним по-често се казва на този сорт грозде мискет, вместо мускат. Трябва да се отбележи, че те са по-скоро синоними на един и същ главен вид грозде, макар и у нас да има създадени собствени под-сортове, като Кайлъшки, Варненски, Сандански мискет и други. Главното, което трябва да се знае, е че те са разновидности на сорта Мускат.

Характеристики на сортовете Мускат:

  • Аромат: Силен плодов аромат с нотки на портокалов цвят и листенца от роза
  • Вкус: Свежи билки, нотка на круша, праскова и кайсия
  • Цвят: Жълт, розов

Подходящ за консумация с:

  • Сушени меса;
  • Средно твърди сирена;
  • Пикантни храни;

Има още много видове бял винен сорт грозде, които може да използвате за директна консумация или за направата на вино.

Някои от по-разпространените в България са:

  • Димят
  • Тамянка
  • Сандански мускат (мискет)
  • Керацуда
  • и др.

Виж още: Пролетно засаждане на овошки

Подобни статии

Последни статии

Други статии от категорията