Вероятно всеки, който има афинитет към този популярен плод и вината някога се е чудил, кой бял винен сорт грозде да вземе или да засадите. Интересно е, че има стотици различни видове бяло грозде, както за директна консумация, така и специално предназначени за производство на вино.
Днес ще рагледаме няколко сорта бяло грозде, популярни с техния произход, вкусове, аромати.
По-популярни видове бял винен сорт грозде
Шардоне
Шардонето е най-популярният бял винен сорт грозде в света. Има прекрасен вкус, смесен с умерена киселинност, което го прави универсален и за директна консумация и за производство на вино.
Има малко градче на име Макон в южния подрегион на Бургундия, по-рано известно като Макон Шардоне, което се счита за родина на сорта Пардоне.
Бургундия определено е най-известният регион, но много други страни също произвеждат този превъзходен бял винен сорт грозде.
Различно, за различните региони, гроздето започва да узрява в края на август. Характеризира се с усилен растеж и висок добив. Подходящи почви са, предимнов варовити почви, намиращи се в подножието на хълмовете. Относително издръжлив на засушавяне, но е чувствителен на гниене.
Зрънцата на грозда с цилиндрични или конични. Месото е сочно, с приятен вкус, има тънка но жилава кожа.
Виното от Шардоне е подходящо за консумация с храни като пилешко месо, морски дарове, риба и меки сирена.
Совиньон блан
Совиньон блан е бял винен сорт грозде, произхождащ от френските региони Бордо и долината на Лоара. След преработката на това грозде се получават свежи и сухи видове вина. Гроздето от този сорт узрява през втората седмица на септември. Предпочита хълмисти и проветриви терени. Според някои, този сорт грозде произхожда от Франция, макар това да не е потвърдено. Вероятно първоначално е див сорт грозде, който в последствие е бил облагороден.
Характеристики на виното Совиньон Блан:
- Аромат: има различни аромати на различните подвидове, като някои от тях имат аромат на прясно окосена трева, маракуя, цариградско грозде и листа от касис;
- Вкус: има вкус на тропически плодове, бъз и др;
- Цвят: характерен за него е жълтия лимонов цвят
Подходящ за консумация с:
- Суши;
- Леки ястия с пиле;
- Морски дарове като стриди и бас в азиатски стил.
Изтересен вид лоза: Отглеждане на Нефритена Лоза
Мускат
Сортът Мускат е едно от най-старите сортове грозде във Франция. Произходът му датира от древен Рим и Гърция, а лозята са били засадени за първи път по крайбрежието на Средиземно море близо до рибарското пристанище Сет.
Това бяло грозде има около 200 разновидности, но най-вече три този бял винен сорт грозде се използват за производството на сладко и пенливо вино в световен мащаб:
- Александрийски Мускат;
- Мускат бианко (тамянка);
- Мускат Отонел.
В България, дали поради историческите особености или просто като синоним по-често се казва на този сорт грозде мискет, вместо мускат. Трябва да се отбележи, че те са по-скоро синоними на един и същ главен вид грозде, макар и у нас да има създадени собствени под-сортове, като Кайлъшки, Варненски, Сандански мискет и други. Главното, което трябва да се знае, е че те са разновидности на сорта Мускат.
Характеристики на сортовете Мускат:
- Аромат: Силен плодов аромат с нотки на портокалов цвят и листенца от роза
- Вкус: Свежи билки, нотка на круша, праскова и кайсия
- Цвят: Жълт, розов
Подходящ за консумация с:
- Сушени меса;
- Средно твърди сирена;
- Пикантни храни;
Има още много видове бял винен сорт грозде, които може да използвате за директна консумация или за направата на вино.
Някои от по-разпространените в България са:
- Димят
- Тамянка
- Сандански мускат (мискет)
- Керацуда
- и др.
Виж още: Пролетно засаждане на овошки