Тази оригинална рецепта за лютеница е популярна и традиционна българска намазка с червени чушки, домати и патладжани. Пълна от вкусове, тя се прибавя към месо, колбаси, сирена или намазана върху хляб. Този възхитителен дип е основна храна в повечето домакинства и макар да е синоним на България, той е популярен и на Балканите. Запознайте се с тази вълнуваща и ароматна българска лютеница.
Какво представлява лютеницата?
Лютеницата е вкусна пикантно-сладка намазка.
Приготвя се с печени червени чушки, моркови, лук, домати, патладжан и подправки. Въпреки това има много начини за приготвяне на този вкусен дип или ястие и всяко семейство има своя собствена тайна рецепта.
Името лютеница идва от българската дума „лют“. Ще намерите някои версии, които са пикантни, а други меки въз основа на използваните чушки и подправки.
Освен това има разлики в консистенцията на лютеницата, вариращи от гладък сос до груб с малки парченца зеленчуци.
Тази оригинална рецепта за лютеница не е сложна и е лесна за приготвяне в домашни условия. Вкусът е сензационен, а богатата намазка от печени зеленчуци ще се превърне в нов фаворит у дома.
История на лютеницата и оригинална рецепта за лютеница
Домашната лютеница е традиционна българско солено лакомство и кулинарен символ на българската кухня. Подготовката и традицията за оригинална рецепта за лютеница се предават от поколенията и често се свързват с края на лятото.
Историята на българската лютеница е доста мътна. Една история приписва произхода му на 30-те години на миналия век, когато България започва интензивно производство на домати и червени чушки за вътрешна консумация и износ.
Ако предпочитате да гледате докато готвите, направо си пуснете видеото по-долу за оригинална рецепта за лютеница.
През Втората световна война лютеницата се произвежда в големи количества и бързо набира популярност. През 50-те години лютеницата се произвежда масово и българското правителство определя стандартизирана рецепта.
Било предвидено лютеницата да се прави само с доматено пюре и чушки, лук, сол, захар и олио.
По-късно, след падането на Желязната завеса, много варианти на лютеница наводнили пазара. Добавените съставки като моркови и патладжани са популярни добавки към рецептата за лютеница.
Днес ще намерите далечни братовчеди като Ajvar, Pindjur или Zacuscă в други балкански страни.
Тази проста българска рецепта за лютеница комбинира червени чушки, домати, моркови, патладжан, лук и чесън с малко захар, сол и черен пипер.
Оригинална рецепта за лютеница
Приготвянето на лютеница у дома всъщност е съвсем просто. Въпреки че рецептата не е трудна за изпълнение, отнема време за готвене и обелване на зеленчуците.
След като всички съставки са готови, просто смесете всичко заедно. Използвайте кухненски робот или електрически блендер, за да си направите своя собствена рецепта за лютеница. След като вашата вкусна лютеница е готова, напълнете буркани за съхранение. Не забравяйте да подготвите добре стерилизирани буркани за по-дълъг рафт.
- 16 средно големи червени чушки
- 8-9 средно зрели домати
- 1 голям патладжан
- 1 голяма глава лук
- 2 моркова
- Растително масло
- Захар
- Сол
Инструкции за оригинална рецепта за лютеница:
- Предварително измийте всички зеленчуци.
- Подредете червените чушки по дължина в тава.
- Загрейте фурната до 200°C и изпечете чушките, като ги обръщате всеки път, когато върху всяка червена чушка се образуват големи кафяви мехури.
- Чушките се пекат около 1 час.
Червените чушки се изваждат от фурната и се оставят настрана. Докато са още топли, покрийте с найлоново фолио, за да се отстрани по-лесно кожата. Оставете червените чушки да престоят 24 часа. - С малко остро ножче направете малък кръстосан разрез на върха на всеки домат и ги подредете в тава за печене. Така по-късно ще обелите доматите по-лесно.
- Направете тънък разрез от всяка страна на патладжана и го поставете върху доматите. Поставете тавата за печене във фурната и печете 200°C за около 1 час. Оставя се да изстине.
- Обелете чушките и отстранете дръжките. Използвайте пръстите си, за да обелите доматите и патладжана.
- В средно голяма до голяма тенджера сварете морковите и целите глави лук за около 20 минути. Отцедете водата.
- Поставете всички червени чушки в блендер и разбийте до гладкост. Прехвърлете в голяма тенджера.
- Комбинирайте морковите, лука и патладжана заедно и разбъркайте добре в блендер. Прехвърлете сместа в голямата тенджера със сместа от червени чушки.
- Смесете всички домати заедно и добавете доматите в големия съд.
- На средно слаб огън разбъркайте сместа с дървена лъжица. Добавете олиото и подправките и гответе без капак за около 2 часа. Разбърквайте често, за да избегнете залепване или изгаряне.
- За да проверите готовността на лютеницата, използвайте дървена лъжица и остържете дъното на тавата и раздвижете лютеницата от едната страна на другата. Ако е малко по-дебело и не се стича назад, значи е готово.
- Изсипете сместа в чисти и стерилизирани буркани и поставете плътно капака.
Съхранявайте лютеницата в хладилника за 2 седмици и ако бурканите са добре стерилизирани, лютеницата може да се съхранява няколко месеца.