В палачинките с кисело мляко или прясно, без значение по кой начин ще ги направите, трябва да има и яйца, така че днешната рецепта е точно за палачинки с яйца.
Необходими продукти:
- яйца 2 бр.,
- прясно мляко 1/2 л,
- захар 2 супени лъжици,
- брашно 100 гр.,
- сода бикарбонат 1/2 чаена лъжичка,
- щипка сол,
- оливия 150 гр.,
- сладко от вишни,
- череши, ягоди и др. 500 гр.
Рецепта за палачинки с яйца
- Яйцата се разбиват със захарта.
- Добавя се свареното и охладено прясно мляко.
- Изсипва се по малко от брашното при непрекъснато бъркане.
- Добавят се содата бикарбонат и щипка сол.
- Трябва да се получи смес като рядка каша.
- В средно голям тиган се загряват 3—4 супени лъжици олио.
- В сгорещената мазнина се излива по малко от сместа — около 5—6 супени лъжици.
- Тиганът се разклаща така, че сместа да покрие равномерно цялото дъно. След като се зачерви леко от долната страна, палачинката се обръща и се изпържва от другата страна.
- Изважда се в средна плоска чиния и се намазва с 1 супена лъжица сладко.
При желание вместо сладко може да се използва мед или мармалад. Така приготвените палачинки с прясно мляко се завиват на руло и се подрежда в чинията за сервиране. По същия начин се приготвят и останалите палачинки.