Тази рецепта за пиле с ориз на фурна се харесва на повече от половината свят. Известно ни е, че има хиляди разновидности и начини на приготвяне, но мислим че класиката си остава такава и именно поради това, ще изложим и нашия вариант.
Рецепта за пиле с ориз на фурна
Тази рецепта за пиле с ориз на фурна е бърза за приготвяне, а подготовката отнема едва 10 минути. Това е наистина малко време и затова е изключително подходяща, когато нямате много време, след дългия работен ден.
Пилето с ориз ще стане изключително вкусно… но звездата на тази рецепта е оризът с чесново масло!
Необходими продукти за пиле с ориз на фурна
Пилешките бутчета с кожа и кост са най-подходящи за тази рецепта, защото им отнема същото време за готвене във фурната като това ориза – общо 50 минути. Тази рецепта обаче е с премахната кожа, за да се избегне мазнината от кожата да капе в ориза, което го прави прекалено мазен. Лесно е и без усилия отнема по 10 секунди на бутче.
- Пилешки бутчета, може и цели
- ориз (1 или 2 чаши в зависимост от съда)
- масло
- 2 -3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- пилешки бульон
- вода
- червен пипер
- сол
- мащерка, риган
- чесън на прах
- готова подправка за пиле (по желание).
Ето как се прави пиле с ориз на фурна
Разтопете масло в голям тиган. Смесете подправките, червения пипер, сушената мащерка и чесъна на прах. С получената смес овкусете пилешките бутчета. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус от всички страни.
Нарежете лук и чесън и ги сложете в разтопеното масло. Бъркайте докато лукът омекне. Ако чесънът покафенее твърде бързо, намалете котлона.
Добавете бутчетата в тигана и запържете до златист цвят. Обръщайте ги от време на време докато придобият равномерен цвят.
След няколко минути, добавете и ориза за да се запържи и той. Така няма да се слепи, когато го печете във фурната и ще поеме от чесновото масло.
Объркайте всичко добре, и когато и оризът се запържи, добавете 2 големи чаши вода.
Оставете така всичко да къкри около 5-6 минути и отнемете от котлона.
Пресипете всичко в голяма тава и печете във фурна, която предварително сте загряли до 180 градуса. Печете около 30 минути или докато сметнете, че оризът е добре сготвен.
По желание може да подправите с риган и да гарнирате с пресен магданоз.
Надяваме се тази рецепта за пиле с ориз на фурна да ви се поолучи от първия път.
Да ви е сладко!