Пиле с ориз на фурна

Тази рецепта за пиле с ориз на фурна се харесва на повече от половината свят. Известно ни е, че има хиляди разновидности и начини на приготвяне, но мислим че класиката си остава такава и именно поради това, ще изложим и нашия вариант.

Рецепта за пиле с ориз на фурна

Тази рецепта за пиле с ориз на фурна е бърза за приготвяне, а подготовката отнема едва 10 минути. Това е наистина малко време и затова е изключително подходяща, когато нямате много време, след дългия работен ден.

Пилето с ориз ще стане изключително вкусно… но звездата на тази рецепта е оризът с чесново масло!

Необходими продукти за пиле с ориз на фурна

Пилешките бутчета с кожа и кост са най-подходящи за тази рецепта, защото им отнема същото време за готвене във фурната като това ориза – общо 50 минути. Тази рецепта обаче е с премахната кожа, за да се избегне мазнината от кожата да капе в ориза, което го прави прекалено мазен. Лесно е и без усилия  отнема по 10 секунди на бутче.

  • Пилешки бутчета, може и цели
  • ориз (1 или 2 чаши в зависимост от съда)
  • масло
  • 2 -3 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • пилешки бульон
  • вода
  • червен пипер
  • сол
  • мащерка, риган
  • чесън на прах
  • готова подправка за пиле (по желание).

Ето как се прави пиле с ориз на фурна

Разтопете масло в голям тиган. Смесете подправките, червения пипер, сушената мащерка и чесъна на прах. С получената смес овкусете пилешките бутчета. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус от всички страни.

Нарежете лук и чесън и ги сложете в разтопеното масло. Бъркайте докато лукът омекне. Ако чесънът покафенее твърде бързо, намалете котлона.

Добавете бутчетата в тигана и запържете до златист цвят. Обръщайте ги от време на време докато придобият равномерен цвят.

След няколко минути, добавете и ориза за да се запържи и той. Така няма да се  слепи, когато го печете във фурната и ще поеме от чесновото масло.

Объркайте всичко добре, и когато и оризът се запържи, добавете 2 големи чаши вода.

Оставете така всичко да къкри около 5-6 минути и отнемете от котлона.

Пресипете всичко в голяма тава и печете във фурна, която предварително сте загряли до 180 градуса. Печете около 30 минути или докато сметнете, че оризът е добре сготвен.

По желание може да подправите с риган и да гарнирате с пресен магданоз.

Надяваме се тази рецепта за пиле с ориз на фурна да ви се поолучи от първия път.

Да ви е сладко!

Виж още: Султан кебап – оригинална турска рецепта

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Руска салата с яйца

Продукти за руска салата с яйца (гъбки) Продукти:яйца 5 бр., 250 гр. руска салата, 120 гр майонеза , пет пресни малки домата, магданоз, ...

Фаршировани яйца с шунка

Рецепта за фaршировани яйца...

Как се прави лимонов пудинг?

Рецепта за лимонов пудинг Продукти:...

Най-добрата пилешка супа

Тази класическа пилешка супа...