С приближаването на пролетта, започват дейности по засаждане и пръскане на овошки, лозя, резитба и какво ли още не.
Почти всеки, който има малко дворно място е пробвал да засади и отгледа дръвче, а това неминуемо довежда до някои възможни проблеми. От болести по овошките, до вредители, ялови дръчвета или занижена продукция.
Затова днес ще се опитаме да направим малък разчет на дейностите по засаждане и отглеждане на овощни дръвчета, за тези които тепърва се захващат с това.
Съдържание:
Засаждане на овошки през ранна пролет
Както повечето знаят, засаждането на овошките е добре да се случва или през есента или напролет, като препоръчително е това да стане наесен за да презимува, макар че и напролет е удачен вариант.
Времето за засаждане е относително според климатичната обстановка, но се препоръчва това да стане преди да започне вегетацията при овошките. Един вид това се случва преди да са се появили пъпките на дръвчето, тъй като вегетационния период е малко общо понятие и за различните растения се разминава.
За нашата географска ширина, ако времето е меко, засаждането може да стане и в началото или средата на месец Март.
Избор на овошки
Ако вече сте се спрели на някакъв вид овощно дръвче, може да прескочите тази секция, но за тези които все още търсят ще споделим, някои основни положения с видовете овошки, техните капризи и предпочитания.
Например едни от най-непретенциозните дръвчета, които са като че ли и по-лесни за отглеждане са ябълката, сливата и черешата. И въпреки, че тези дръвчета не са самоплодни за разлика от кайсията, прасковата или смокинята например, те са едни от най-разпространените и оплождането им се получава по-лесно, тъй като почти винаги се намира в близост още някое такова дръвче.
Така че, освен ако не сте на някое твърде излолирано място, едва ли има нужда да се притеснявате, че няма да се опраши. В противен случай е добре да засадите двойка от тях.
Какво дръвче да изберем?
Няма да се опитваме да ви препоръчваме какво дърво да засадите, но малко повече информация винаги е добре дошла. Например прасковата е капризна, изисква повече топъл климат и слънце. Ябълката не е толкова придричива, черешета също, но не обича сянка и течение. Сливата както знаем вирее навсякъде, макар че различните сортове имат своите осбенности. Като цяло препоръките са повече в обгрижването на дръвчето и предварителното определяне на мястото на засаждане. Нашия климат все още е умерен и плодни дръвчета от различни сортове се срещат във всички краища на България, макар на едно място да виреят по-добре отколкото на друго.
Някои хора, които отглеждат пчели засяват и овошки, като се надяват, че те на сто процента ще се опрашат. Логично е наистина и шансовете са по-големи, но ако времето е студено, пчелите няма да излетят и съответно да опрашат овошките. Следователно вятърът или друг вид насекоми трябва да свършат цялата работа при тези дръвчета, които не са самоплодни (самофертилни).
Затова е винаги добре да има наблизо още някое друго дръчве от вида, който сте засяли. Това ще увеличи шансовете за оплождане при овошки, които разчитат на кръстосано оплождане.
Интересно е да споменем и малко инфомация за това на коя година средно, различните овошки дават плод (изключения винаги има, според сортоветре и килмата). В крайна сметка всички ще чакат именно този момент.
Ето и кога започват да дават плод някои от овокиште:
- череша – обикновенно това става на 3-та или 4-та година след засаждане;
- ябълка – повечето сортове дават още след 2-3 година;
- слива – между 3ти и 6та година от засаждането;
- круша – след 5та – 6та година;
- праскова – 2ра- 4та година;
- кайсия – около 3-тата година след засаждане;
- смокиня – 3-4 година;
- бадем – 3-7ма година след вкореняване;
- орех – от 4-тата понякога дори до 10та година след засаждане.
Важно: При покупка на младо дръвче (фиданка), гледайте коренището, колкото е по-развито, толкова по-добре ще се захване. Височината на фиданката практически няма никакво значение, тъй като тя така или иначе ще се подреже. Също така знайте, че колкото по-младо е дръвчето толкова по-лесно ще се прихване.
Изкопаване на дупка и подготовка на почвата
Като цяло, ямата за дръвчето трябва да е толкова голяма, че да побира коренището и това е основния критерий. Съответно, ако имате по-голямо коренище, трябва да направите дупката достатъчно широка, че да ги побере свободно, без да се пречупват или нагъват много корените.
Обикновенно е добре ямата да се изкопае няколко дни преди засаждането, като може да добавите на дъното естествена тор. По желание се слага за допълнително подсилване понякога и пепел, фосфатни и калиеви соли. Все пак всичко зависи от това какво дръвче ще засаждате и какви почви са за предпочитане за него.
Съвет: Не засаждайте прекалено надълбото фиданката, това няма да й помогне да се вкорени по-бързо. Прекалено плиткото засаждане пък може да оголи горните корени. Затова свършете тази работа както трябва.
Засаждане и последващи грижи
- Преди за започнете със засаждането, се уверете че фиданката е имала достатъчно влага за корените. По преценка може да я потопите за половин ден във вода.
- Ако дръвчето е било в саксия, полейте го предварително обилно за да може да извадите всичко на едно за да не изпадне почвата.
- Изкопайте дупката в конусовидна форма, с достатъчно дълбочина за да поеме корените на дръвчето;
- Подрежете по-дебелите корени, така че дръвчето да заеме правилно мястото в ямата, без да се подгъват много коренищата му;
- Положете фиданката, като гледате мястото където е направена присадката да е на средно 5см над почвата;
- Запълнете добре с пръст и отъпчете мястото, след което полейте обилно. За препоръчване е да ориентирате присадката на югоизток.
Съвет: След като засадите фиданката е добре тя да има стабилизираща опора за да не се изкриви при растежа. Най-добре това става (виж снимката по-горе), като забиете няколко кола или друг вид пръчки и я фиксирате към тях в първите години на растежа.
Очаквайте: Пръскане на овошки и резитба