Необходими продукти за яйца със сос бешамел
Продукти:
- яйца 8 бр.,
- картофи 1/2 кг,
- щипка сол.
За сос бешамел:
- масло 1 супена лъжица,
- брашно 2 супени лъжици,
- сметана 2 чаени чаши,
- 2 сурови жълтъка.
Начин на приготвяне
След като се свалят от огъня, твърдо сварените яйца се потапят за момент в студена вода и се обелват от черупката.
- Сваряват се картофите.
- Още топли се нарязват на резенчета.
- Нарязват се на резенчета и яйцата.
- В огнеупорна салатиера се подреждат на пластове картофите и яйцата.
- Посоляват се и се заливат с горещ сос бешамел.
- Салатиерата се поставя за 2 мин. във фурната и се сервира още топла на масата.
Соса се приготвя по следния начин:
- Маслото се разтопява на огъня.
- Добавя се брашното.
- При непрекъснато бъркане се излива по малко от сметаната.
- Сместа се сваля от огъня, леко се охлажда и се добавят 2-та разбити жълтъка.