Защо горчат краставиците? Едва ли има човек, който се е занимавал с градинарство и да не му се е случвало да отгледа горчива краставица. Още по-малко да се чуди защо се е случило това. Малко неща са толкова отчайващи в градинските дейности, колкото да се грижите за краставиците през целия сезон, само за да ги приберете и да разберете, че краставиците горчат. И каква е ползата, ако имате изобилие от краставици, които не са вкусни?
Краставиците са нежен и вкусен зеленчук, често използван в салати и сандвичи, който притежава освежаващ вкус, специфичен за лятото. Въпреки че повечето хора ги асоциират със сладък вкус, може да се случи да забележите лека горчивина, особено когато ядете краставици, произведени в домашни условия или купени от местен пазар. Тази горчивина може да бъде изключително дразнеща за някои хора, но все пак защо краставиците горчат?
Защо горчат краставиците?
Краставиците са част от семейството на тиквичките, заедно с тиквата и пъпешите. Тези растения естествено произвеждат химикали, наречени кукурбитацини, които са много горчиви и в големи количества могат да разболеят човек. През повечето време тези химикали са ограничени до листата и стъблото на растението, но могат да си проправят път в плодовете на растението при определени условия, което води до горчиви краставици.
4 прични за това, защо краставиците горчат
Краставиците съдържат вещества, наречени кукурбитацини, които са гликозиди, отговорни за горчивия вкус. Когато консумираме краставица, тези съставки се разграждат от ензимите в устата ни, освобождавайки горчиви вкусове. Тази реакция е естествена за растения от семейството на тиквовите (Cucurbitaceae), където влизат и краставиците.
1. Ако е твърде горещо – възможна причина за горчиви краставици
Една от най-честите причини, поради които краставицата е горчива, се дължи на топлинен стрес. Ако растението е стресирано поради топлина, то може да започне да дава горчиви плодове.
Краставиците, отглеждани в определени условия, като висока температура, недостатъчно влага или по-ниска плътност на почвата, имат повече шансове да развият по-голямо количество кукурбитацини. Така че, ако краставиците са отглеждани в такива условия, горчивината им може да бъде по-изразена.
2. Неравномерното поливане често води до горчивина на плода
Друга възможност за това, което причинява кара краставиците да горчат, е ако краставицата преминава през редуващи се периоди на суша и преполиване. Стресът може да накара растението да произвежда горчиви плодове.
3. Температурни колебания – още една вероятна причина
Ако температурата варира драстично от една крайност до друга за по-продължителен период от време, растението може да започне да произвежда горчиви краставици.
Растенията, отглеждани в определени условия, като висока температура, недостатъчно влага или по-ниска плътност на почвата, имат шансове да развият по-голямо количество кукурбитацини. Така че, ако краставиците са отглеждани в такива условия, горчивината им може да бъде по-изразена.
4. Генетика на зеленчука (горчивина поради наследственост)
Може би най-разочароващата причина, поради която краставицата е горчива, е просто нейната генетика. Има наследствен признак, който може да кара растението да произвежда горчиви плодове още от самото начало. Можете да засадите семена от един и същи пакет и да ги третирате по един и същи начин, само за да откриете, че едно от растенията дава горчиви краставици.
Различните сортове краставици имат различни генетични особености. Някои сортове могат да бъдат по-склонни към производство на горчиви вкусове, докато други сортове са по-малко горчиви. Избирайки сортове с по-малко кукурбитацини, можем да намалим горчивината на краставиците.
Виж още: Отглеждане на краставици Тести Грийн (Tasty Green F1)
Какво e кукурбитацин – защо горчат краставиците?
Кукурбитацините са съединения, произведени от растенията като естествена защита срещу тревопасни животни и други вредители. Горчивият вкус, който съединението произвежда, обезсърчава животните да ги консумират. За съжаление, тази горчивина може да ги направи и неприятни за хората.
Съединението кукурбитацин има тенденция да се произвежда в най-големи количества, когато растението е подложено на стрес от липса на вода или прекомерна топлина. Съдържа се в листата, стъблата и корените на краставиците.
Какво да правите за да не горчат краставиците
За да предотвратите горчиви плодове, на първо място обърнете внимание на това, което причинява горчивината при вашите краставици. Винаги използвайте най-добрите практики, когато става въпрос за отглеждане на тази култура. Поддържайте краставиците при еднаква температура, което означава, че трябва да засадите краставицата така, че да получи точното количество слънце (на по-слънчеви места в хладен климат, слънце само сутрин и следобед в по-горещо време). Поливайте равномерно и редовно, особено по време на суша.
Как да разберете дали вашите краставици ще горчат?
Ако откъснете парче от мустаците на краставиците докато още растат, може да разберете дали вашия сорт е клонен към натрупване на горчивина.
Или още при млад разсад, ако вкусите първите листенца поникнали от семената на краставиците и те не горчат, тогава и вашата продукция няма да горчи по всяка вероятност.
Резюме
Горчивината на краставиците е резултат от наличието на кукурбитацини, които са естествени гликозиди, намиращи се в тиквови растения. Важно е да се има предвид, че фактори като сортове, условия на растеж и степен на зрялост на плодовете могат да влияят върху степента на горчивинат.
Можем да подобрим вкуса на краставиците, като избираме подходящи сортове и ги отглеждаме при подходящи условия за зеленчукова градина, за да се насладим на най-доброто тях. Все пак, краставиците са полезен и хранителен източник, богат на вода и ниски по калории, което ги прави идеални за хидратация през горещите летни дни.