Баница с праз лук – класика по време на зимните празници! Ако са ви дошли в повече еднотипните баници с яйца, масло, сирене и кисело мляко (които пък иначе са много вкусни), и искате нещо по-различно то ви предлагаме да изпробвате тази рецепта, която намерихме в една стара бабина книжка. Изпробвахме я и резултата е повече от чудесен.
Баница с праз лук
Има нещо вълнуващо и магично да приготвите печиво по стара рецепта, за да се доближите до това, което са приготвяли хората по онова време.
Всичко, което ще ви бъде необходимо за баницата
Продукти за баница с праз
Ако спазите пропорциите по-долу, то би следвало да получите добив от 2.5 кг от тази вкусна баница с праз лук.
- 600 гр. брашно;
- 240 мл вода;
- 10гр сол;
- 250 гр мазнина.
За плънката
- 800 гр. праз лук;
- 2 яйца;
- 30гр брашно;
- 300 гр сирене;
Как се прави баница с праз лук
Празът се почиства, измива и нарязва на дребно заедно с листата. Изпържва се в масло до омекване, след което се снема от огъня и се смесва с половината сирене и яйцата. По вкус към плънката може да се прибави и черен пипер.
Ако ще правите домашни кори за баница, то използвайте съставките по горе за замесване на тесто и разточване 3 кори с дебелина 4 мм и три кори с дебелина около 2мм. Може да използвате да вида готови кори, печени на сач, едните по тънки, а другите по-дебели.
Тавата, в която ще печете вашата баница с праз лук се намазва добре с масло и се покрива с първата дебела кора така, че краищата й да излизат с около 10 см от ръба на тавата. Поръсвате с разтопено масло и слагате една тънка гора, без да излиза вън от тавата. Пак поръсвате с масло и върху нея вече слагате приготвената плънка, като внимавате да бъде на разстояние 7-8 см от ръба на съдината. Последната кора се намазва с масло и последователно се слагат останалите две тънки кори, като между всяка се слага отново масло.
В празното място, което останало около плънката, натрошавате сирене и завивате първата голяма кора, по начин че да се получи приличен борд (крайщник).
Вашата баница с праз лук е почти готова за печене, остава само да я надупчите на няколко места с вилица, да полеете отново обилно с масло и да изпечете на 180гр до златисто.
Не пропускайте да разгледате и другите ни рецепти за баница по-долу: