Всеки ден ползваме прибори за хранене, но не винаги се замисляме как точно се подреждат на масата.
Снимка: Africa Studio / stock.adobe.com
Ето защо в статията ще ви обясним как да аранжирате своята маса за хранене и къде да сложите нужните прибори за хранене.
Аранжиране на маса и прибори за хранене
Обикновено хората се грижат за подредбата на масата само на празници. Но пък винаги красиво подредената маса ще донесе радост на всички членове на семейството всеки ден. Не са нужни много усилия, за да се насладите на храната на свежо аранжирана маса. Достатъчно е да знаете няколко правила за сервиране на ястия и мястото на всички прибори за хранене.
Снимка: Katy / stock.adobe.com
Аранжиране на маса – подредба на прибори за хранене
- В съответствие с установените стандарти, трябва да поставите чинии от няколко разновидности за всеки член на семейството и гост. Отдолу винаги е голяма и равна чиния. След това трябва да поставите малка плоска чиния. После отгоре следва да има купа за супа или за бульон.
- Чинийка за хляб / питка, която обикновено се поставя от лявата страна, но може да се пропусне при ежедневното сервиране.
- Лъжицата за първото ястие се поставя хоризонтално над чинията, а приборите за десерт се поставят отделно.
- И запомнете – нож се поставя към дясната ръка, като го завъртите с острието към чинията, а отляво – вилица със зъбците нагоре. Ако менюто е многостепенно, може да сложите повече от 1 нож и 1 вилица.
- Чашите се подреждат отдясно по височина. Първо е най-високата и обемна чаша за вино. Последна се слага чашата за уиски или коняк. Ако планирате да сервирате няколко напитки, чашите са на два реда от високи към ниски.
- Красивата покривка е задължителна, както и салфетките от плат, които трябва да се връзват с ползваната посуда.
Пълна схема с аранжировка на прибори за хранене и посуда
Снимка: Africa Studio / stock.adobe.com
Пояснителна таблица с обозначение и местоположение на всички прибори за хранене и посуда.
- Салфетка
- Вилижа за салата
- Вилица за риба
- Основна вилица
- Сервиз за хранене
- Чиния за салата
- Купичка за супа
- Нож за месо
- Нож за риба
- Лъжиц за супа
- Нож за салата
- Лъжица за чай
- Чаша за кафе / чай
- Чиния за хляб
- Нож за масло
- Вилица за десерт
- Лъжица за десерт
- Нож за десерт
- Чаша за вода
- Чаша за шампанско
- Чаша за червено вино
- Чаша за бяло вино
- Чаша за алкохол / ликьор
Ето и три основни аранжировки на прибори за хранене, посуда и чаши и салфетки според случая.
Ежедневна аранжировка на маса
Снимка: Pixel-Shot / stock.adobe.com
Ежедневната аранжировка на маса е идеална за семейна вечеря през седмицата или за непринудено хранене у дома с членове на семейството или приятели.
Неофициална подредба на маса
Снимка: Lightfield studios / stock.adobe.com
Ако търсите малко по-специална обстановка на масата за вечеря, която е нещо повече от ежедневната, то този тип подредба би бил подходящ.
Снимка: Africa Studio / stock.adobe.com
Официална аранжировка
Снимка: fotosr52 / stock.adobe.com
Специалните случаи изискват нещо малко по-елегантно от небрежната и ежедневна аранжировка на масата за вечеря. Създайте пищна официална маса за вечеря, снабдена с повече прибори за хранене и посуда за толкова ястия, колкото желаете, и вечеряйте със стил с вашите гости.
Снимка: jelena / stock.adobe.com
Трикове за красива маса всеки ден
За добро настроение е достатъчен един малък детайл: например порцеланов чайник, оригинален свещник, красиви чаши, всякаква посуда с оригинален орнамент. Няма значение дали закусвате сами или вечеряте със семейството си – не отлагайте подреждането на масата. Украсете масата с букет цветя, дори и да няма празничен повод за това.
Снимка: arymsakov-com / stock.adobe.com
Красивите и скъпи сервизи за хранене няма нужда да се крият и оставят покрити с прах до следващия празник. В ежедневието е необходимо да се използват чинии и чаши, които радват всички от семейството.
Снимка: Александра Вишнева / stock.adobe.com