Как да направите пресичане на зеле с натриев бензоат и дозировка на точното количество. Най-удобния момент да пресечете зелето е когато втаса и е хрупкаво на вкус, с добра киселинност и приятно на сол.
Но въпросът, какво количество е нужно за пресичане на кисело зеле с натриев бензоат, дозировка за да не го направим прекалено горчиво все още е актуален и се търси информация по темата.
За това, днес нито ще измисляме „аспирина“, нито ще „откриваме топлата вода“, а просто ще прехвърлим важна информация за пресичането на зеле с консерванта Е211, именно натриев бензоат.
Пресичане на кисело зеле с натриев бензоат и дозировка
Натриевия бензоат е вид консервант, често ползван в хранителната промишленост и не само, познат под добавката Е211, и главно се използва за подтискане на развитието на микроорганизми, като поддържа продуктите свежи и без промени във вкусовете при прилагане на правилната дозировка. Когато става въпрос за кисело зеле, пресичането с натриев бензоат финалния процес около суетнята със зелето, след неговото втасване.
Кога се прави пресичане на кисело зеле с натриев бензоат
След процеса на ферментация, или когато зелето втаса, както му казваме най-често е точния момент за добавянето на натриев бензоат, за да може да запази вкусовите си качества за по-дълго време.
Дозировката натриев бензоат може да варира в зависимост от рецептата и обема на приготвеното зеле. Обикновено се използва от 0,1% до 0,2% Е211 за целия обем на зимнината. Това съответства на около 1 до 2 грама на всеки килограм изчистено и заложено зеле. Натриевия бензоат се разтваря в малко количество вода или саламура, разбърква се добре и се добавя равномерно към зелето, като е добре да преточите една две кофи разтвор за да се разпредели еднакво концентрацията му.
Ако прекалите, рискувате зелето и саламурата да нагарчат. Лично ние слагаме 1 грам за килограм зеленчук, пресича се пак въпреки минимума от дозировката и не нагарча.
Ако не желаете да използвате химикали за пресичане на киселото зеле, може да го пресечете и с аспирин (вид киселина) или със салицилова киселина, които грубо погледната са сходни съединения. Всъщност при процеса на естерификация на салициловата киселина плюс оцетна киселина се получава именно ацетилсалицилова киселина, тоест добрия стар аспирин.
Ако ви е любопитно, то прочетете още за това, кога се слага хрян в кисело зеле и една изпитана рецепта за приготвяне на кисело зеле в бидон с хрян и царевица. А тази рецепта за зеле в бидон е чиста класика.
Виж още: защо да пресечем зелето с калиев сорбат вместо с натриев бензоат.