Памук погача – една от най-вкусните питки, които някога може да направите. Приготвена у дома по тази рецепта, питката става мека като памук, къса се на конци и е изключителна на вкус.
Подходяща е за всички празници, за кръщене, сватба, но също така много често се прави покрай Коледа и новогодишните празници.
Памук погача
И тъй като Бъдни вечер наближава, няма по-подходящ момент от това да приготвите на следващата сутрин една красива коледна памук погача.
За направата й не са нужни безкрай продукти, но за сметка на това, требва да се приготви с любов старание и най-вече търпение.
Необходими продукти за памук погача
- 600 гр. бяло брашно;
- 250 мл. прясно мляко;
- 3 яйца;
- 1 жълтък (от общата бройка за намазване);
- 100 мл. растителна мазнина (олио);
- 1 пакетче мая за хляб или 20 гр. прясна мая;
- мак, сусам;
- меко масло (за намазване на корите);
- захар и сол на вкус.
Начин на приготвяне на памук погача
Затопляте прясно мляко до степен, че когато пробвате с пръст температурата да бъде приятно топла, но не гореща. Прибавяте към млякото две ч.л. захар, маята и три с. л. брашно и разбърквате.
Покривате с кърпа и оставяте за 10-15 минути за да се активира маята. След това към нея прибавете солта, олиото яйцата и разбъркайте. Прибавяйте постепенно брашното и замесвате меко тесто.
Прехвърлете в купа предварително намазана в олио тестото, покрийте го с фолио и сложете една кърпа отгоре. Оставете за час да втаса и да удвои обема си. Когато се е надигнало достатъчно, премесвате тестото и го разделете на 4 равни части.
Всяка топка трябва да разточите на кора с дебелина около 4-5 мл. Намажете първата кора обилно с масло, като върху нея сложите другата. Отново я намажете и така с останалите, като най-горната не се маже.
Разточвате съвсем леко подредените една върху друга кори и нарязвате с помощта на нож за пица тестото на триъгълници. Навивате ги, подобно на кроасани, като започвате от дебелия към тънкия край. Подреждате вече навитите парчета в предварително намазана таза за печене. Покривате отново с кърпа и оставяте да втасва отново за около половин час.
следва да намажете жълтъка на питката и да поръсите с мак и сусам. Така вече почти готовата памук погача остава само да опечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути.
Да ви е сладко!
Надяваме се вашата памук погача да стане сполучлива, а докато чакате да се опече разгледайте и другите ни предложения за питки: