Пухкава памук погача с масло

Памук погача – една от най-вкусните питки, които някога може да направите. Приготвена у дома по тази рецепта, питката става мека като памук, къса се на конци и е изключителна на вкус.

Подходяща е за всички празници, за кръщене, сватба, но също така много често се прави покрай Коледа и новогодишните празници.

Памук погача

И тъй като Бъдни вечер наближава, няма по-подходящ момент от това да приготвите на следващата сутрин една красива коледна памук погача.

За направата й не са нужни безкрай продукти, но за сметка на това, требва да се приготви с любов старание и най-вече търпение.

Необходими продукти за памук погача

памук погача

  • 600 гр. бяло брашно;
  • 250 мл. прясно мляко;
  • 3 яйца;
  • 1 жълтък (от общата бройка за намазване);
  • 100 мл. растителна мазнина (олио);
  • 1 пакетче мая за хляб или 20 гр. прясна мая;
  • мак, сусам;
  • меко масло (за намазване на корите);
  • захар и сол на вкус.

Начин на приготвяне на памук погача

памук погача

Затопляте прясно мляко до степен, че когато пробвате с пръст температурата да бъде приятно топла, но не гореща. Прибавяте към млякото две ч.л. захар, маята и три с. л. брашно и разбърквате.

Покривате с кърпа и оставяте за 10-15 минути за да се активира маята. След това към нея прибавете солта, олиото яйцата и разбъркайте. Прибавяйте постепенно брашното и замесвате меко тесто.

Прехвърлете в купа предварително намазана в олио тестото, покрийте го с фолио и сложете една кърпа отгоре. Оставете за  час да втаса и да удвои обема си. Когато се е надигнало достатъчно, премесвате тестото и го разделете на 4 равни части.

Всяка топка трябва да разточите на кора с дебелина около 4-5 мл. Намажете първата кора обилно с масло, като върху нея сложите другата.  Отново я намажете и така с останалите, като най-горната не се маже.

памук погача

Разточвате съвсем леко подредените една върху друга кори и нарязвате с помощта на нож за пица тестото на триъгълници. Навивате ги, подобно на кроасани, като започвате от дебелия към тънкия край. Подреждате вече навитите парчета в предварително намазана таза за печене. Покривате отново с кърпа и оставяте да втасва отново за около половин час.

следва да намажете жълтъка на питката и да поръсите с мак и сусам. Така вече почти готовата памук погача остава само да опечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути.

коледна памук погача

Да ви е сладко!

Надяваме се вашата памук погача да стане сполучлива, а докато чакате да се опече разгледайте и другите ни предложения за питки:

Обикновена содена питка

Содена питка с кисело мляко

Содена питка с газирана вода

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

Вкусна баница с праз лук по стара бабина рецепта

Баница с праз лук - класика по време на зимните празници! Ако са ви дошли в повече еднотипните баници с яйца, масло, сирене и...