НачалоВсичко за домаКак да употребим оставящия сок от кисело зеле?

Как да употребим оставящия сок от кисело зеле?

Сок от кисело зеле – ако сте правили кисело зеле в голям съд, то може би се чудите как да употребите сока от зелето, който ще и остане след това. Киселият зелев сок може да се използва кат ценно витаминозно питие. Може да се пие по всяко време на деня без особено притеснение, въпреки че трябва да не прекалявате. Вижте защо в тази статия.

Сок от кисело зеле и неговата употреба

Зелевият сок или както още го наричаме, зелева чорба, трябва да бъде бистра, кисела и умерено солена. Когато не е достатъчно подсолена (препоръчва се 2.5% соленост на сокът от кисело зеле), времето е по-топло и съдът в който се съхранява не е добре затворен, по повърхността на разтвора се появява “бяла покривка” от гъбички, наречена сага.. Тя разваля бистротата и вкуса на сока от зеле.

Когато забележите подобна бяла пелена от гъбички, просто я събирайте редовно с голяма лъжица и подсолете още малко разтвора.

При консумирането на по-тежка храна, като свинско месо, овнешко и по-мазни птици, употребата на сок от кисело зеле ще бъде изключително приятен за пие и подпомага храносмилането с тежката храна.

Добре се комбинира зелев сок и с различни видове ястия от кайма, като кюфтета,  дори с рибни ястия, паламуд, който е особено мазна риба и др.

За по-добър вкус, зелевия сок се сервира веднага след източването му от кацата. Ако престои, той започва да губи специфичния си аромат и вкусови качества.

Най-вкусна и с най-полезни качества е зелевата чорба консумирана в първите 1-2 месеца след като е втасало зелето. След това, през февруари и март месец, тя може да започне да се разлага и да започне да развива маслена ферментация.

Идеи за употреба на сок от кисело зеле

Ако употребили всичкото кисело зеле и искате да оползотворите и останалия сок от киселото зеле, пиенето му може да не е най-добрата идея при положение че е голямо количеството, но има и други начина да не го изхвърлите, така че все още да спечелите от неговите ценни качества. Ето няколко от тях:

  • сок от кисело зеле е идеален за основа на домашен дресинг за салата;
  • употребете го като саламура за друга зимнина;
  • използвайте го като съставка в супи;
  • със сока от кисело зеле може да мариновате месо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

Преустройство на таванско помещение (идеи и съвети)

Преустройство на таванско помещение е идеалният начин да се възползвате максимално от пространството във вашия дом. Снимки: stock.adobe.com Ако не разполагате с квадратни кадри на земята,...