Картофи Сорая, отглеждане и особеностти на сорта

Картофите Сорая са високодобивен ранен сорт картофи нашумял напоследък из Европа, както и България.

stock.adobe

Характерното за този сорт е гладката външна обвивка и наситения до тъмно жълт цвят на картофа, който се задържа дори и след обработка. Някои хора казват, че този сорт картофи им връщал спомените от детството, когато бабите приготвяли вкусни картофи с характерен жълт цвят.

Освен това при картофите от сорт Сорая се набюлдава дълъг период на запазване във свеж вид в порядъка на 6-8 месеца при правилно съхранение.

Картофия Сорая – засаждане

Сорта е устойчив на хладна почва и премръзване (студоустойчив). Тези картофите могат да се засаждат в края на пролетта. Извадете грудките и ги затоплете до температура от 10-15 градуса. Та ще подобрите образуването на кълнове. Малки грудки с размер на падпъдъче до кокоше чйце могат да се засаждат цели. По-големите грудки могат да бъдат нарязани на по-малки парчета. Засейте другките на дълбочина 7-10см, като оставете 25-30см между грудките, а гнездата на 60-90см есдно от друго. По-близките засаждения могат да доведат до по-добри добиви, но с по-малки картофи.

Картофи Сорая отглеждане

При този сорт киселинноста на почвата е добре да бъде между 5.5-6.5 Ph. За картофите се изисква плодородна почва с добър дренаж. Най-добрa почва за целта би била такава, която има добри минералните характеристики. Може да сложите обилно компост или добре угнил оборски тор (животински). Пресният оборски тор би предизвикал краста по растението. Варовитите почви също трябва да се избягват. Поддържайте равномерна влага, тъй като прекъсванията на влагата ще доведат до неравномерни тласъци на растежа. Тов пък от своя страна би довело до до груби, възли, деформирани или напукани грудки.

Събиране на реколта

Ранните картофи могат да се копаят, когато клубените достигнат нормален размер ( приблизително колкото на юмрук или по-малко). Това често се случва от 2 до 5 седмици след цъфтежа на картофа. Културите за съхранение трябва да се оставят в земята до леките студове или до изсъхване на върховете.

Ако отглеждате картофи за зимно съхранение, оставете клубените да се развият напълно в земята. Картофите са приключили с растежа си, когато листата започнат да пожълтяват. Спрете поливането в този момент и оставете листата да опадат. През това време кората на картофите ще се удебели и ще се стегне. Това ще помогне за предпазване на грудките от повреда, когато бъдат прибрани.

Виж още: Засаждане на овошки, дейности по пръскане и резитба

Картофи Сорая отглеждане – вредители и болести

Едно от често срещаните заболявания е маната. Тя представлява гъбично заболяване, което може да причини гниене на картофите при съхранение. Заболяването се проявява като сухи кафяви лезии с пухкава бяла плесен по долната страна на листата. Може да използвате серен или меден фунгицид, за да предотвратите появата на болестта. Контролирайте картофените бръмбари с ефективни препарати или чрез ръчно бране.

виж още: ранно засаждане и отглеждане на картофи

Съхранение

Съберете картофите в топъл ден по-възможност, когато не е валяло скоро. Ръчното копаене е най-добрият начин да избегнете повреда на картофите. Опитайте се да не наранявате повърхностния слой на картофа, в противен случай те няма да издържат дълго при съхранение. Първо консумирайте картофи с по-лошо качество и дръжте нараненбите отделно от здравите картофи.

Втвърдяването на вашите картофи ще помогне за заздравяването на наранявания и ще заздрави кожата, за да образува защитна обвивка, която удължава живота на съхранение.

В идеалния случай картофите трябва да се съхраняват на тъмно и добре проветриво място при около 4°. Относителната влажност трябва да бъде около 90%, за да се предотврати изсъхването на клубените. Идеалните мяста за съхранение на картофи са следните:

Не пропускайте: Kрасиви декоративни дървета за градината

Тъмни помещения: Излагането на светлина и стрес ще предизвикат производството на хлорофил, образувайки соланин. Известно е, че соланинът във прекомерно високи дози е токсичен. От друга странма хлорофилът ще оцвети грудката в зелено, но соланинът ще придаде на картофите горчив вкус и това може да причини заболяване, ако се яде в по-големи количества.
Вентилирани: Съхранявайте в помещение с добра вентилация, за да могат да използват кислород и да отделят въглероден диоксид, докато са на съхранение.
Хладни: Поддържането на картофите на хладно забавя растежа на вредните организми, които ще причинят разваляне на картофа. 4-5° е най-доброта температура за съхранение. Ако температурата е твърде ниска, нишестето в картофите ще се превърне в захар и клубените ще станат тъмни. По-високите температури пък ще предизвикат покълването на картофите.
Влажни помещения: Картофите съдържат 80% вода и трябва да се съхраняват на влажно място, за да се предотврати изсъхването на картофите. 90-95% е идеалното ниво на влажност, но имайте предвид, че това може да не е постижимо за повечето домашни среди. Можете да увеличите влажността с помощта на овлажнител или като поставите големи съдове с вода близо до източника на въздух.

В домашни условия най-добрите места за съйранение са мазета, килери, гараж или външен навес, но добре изолиран за да предпази продукцият от измръзване.

Съвет: Съхранявайте картофите отделно от ябълките и другите плодове. Те отделят газ начречен етилен, който може да накара картофите да покълнат преждевременно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Подобни статии

Последни статии

Други статии от категорията