Класическата рецепта за спагети карбонара, една от най-известните рецепти за паста на италианската кухня, се приготвя само с 5 прости съставки: спагети, подправени със запечено гуанчале, черен пипер, сирене пекорино и разбити яйца.
В автентичната класическа италианска рецепта за спагети карбонара съставките са много малко и с отлично качество. Високото качество на съставките е необходимо условие за успеха на тази рецепта.
НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ: чесън, магданоз, лук, сметана, мляко, пармезано, панчета, бекон.
Ако прочетете тази рецепта внимателно, ще разберете, че има много варианти на паста Карбонара, но те са… вариации на автентичната рецепта, която се прави много лесно и бързо.
Единствената трудност е да се съобразите яйцата да не се пресготвят, че да изглеждат като бъркани яйца, или пък да са твърде сурови.
Има няколко трика за приготвяне на перфектна карбонара, така че продължете!
Спагети по класическа Карбонара рецепта
Време за приготвяне: 20 мин
Време за готвене: 10 мин
Порции: 4
Съставки, класическа рецепта за спагети карбонара:
- 350 г спагети
- 200 г гуанчале
- 4 жълтъка
- 100 г (1 чаша + 1 супена лъжица) настъргано сирене Пекорино
- млян черен пипер
Начин на приготвяне на класическа паста Карбонара
Стъпка (1)
Първо сварете пастата, докато приготвяте соса карбонара. Запомнете: 1 литър (4 чаши) вода за всеки 100 гр паста и 10 гр едра сол на литър вода.
Нарежете гуанчалете на малки парчета (кубчета, филийки… както предпочитате), след което гответе в тиган на среден огън за около 2 до 3 минути. Разбърквайте от време на време, за да се сготви равномерно. Колкото повече се готви гуанчалето, толкова повече мазнината му ще се стопи и месото ще стане хрупкаво. Времето за готвене зависи от вас, в зависимост от вашия вкус. Някои хора харесват своето гуанале добре сготвено, а други го предпочитат меко.
Няма нужда от олио: гуанчалето вече е пуснало мазнина, то е маслено и страхотно само по себе си. Ако искате, можете да добавите една супена лъжица вода за да емулгирате. Това ще създаде страхотен мазен сос, който да овкуси добре спагетите. Когато е готово, изключете котлона, покрийте с капак и оставете настрана.
Стъпка (2)
Сега пригответе крема пекорино. И така, в купа сложете яйцата и сиренето пекорино. Използвайте цялото яйце, а не само жълтъка.
Пекорино Романо, единственото сирене, което се препоръчва за приготвяне на карбонара, е много солено и ароматно италианско сирене, така че няма нужда да добавяте сол.
Стъпка (3)
Добавете малко прясно смлян черен пипер. След това разбъркайте бързо с вилица – или бъркалка докато получите кремообразен сос.
Стъпка (4)
Сосът от яйца и сирене пекорино трябва вече да е доста гъст. Оставете го настрана за момента.
Водата трябва да е завряла, така че добавете солта и сварете спагетите.
Ако сте избрали доста голяма тенджера, спагетите трябва да се поберат удобно, без да се чупят. Целите, неначупени спагети са най-добри, така че ще можете по-лесно да ги навивате около зъбите на вилицата без помощта на лъжица.
Най-добрият начин да сготвите спагети, без да ги счупите, е да ги държите на куп вертикално и да ги потопите в подсолена вода.
Стъпка (5)
Сега ги пуснете и те ще паднат във всички посоки. Докато омекнат, използвайте вилица, за да потънат, след което разбъркайте.
Сварете спагетите ал денте, като следвате времето за готвене, посочено на опаковката на пастата.
Стъпка (6)
Използвайки лъжица за спагети, отцедете макароните, когато са готови. След това ги поставете в тигана на силен огън, за да подправите добре с гуансиале.
Стъпка (7)
Когато спагетите и гуанчалето са в тигана, ИЗКЛЮЧЕТЕ КОТЛОНА, в противен случай яйцата ще се сварят прекалено много и ще получите бъркани яйца и паста!
Сега бързо добавете яйцата и крема пекорино към горещата паста и разбъркайте.
Обърнете внимание на консистенцията, която трябва да е кремообразна, но не течна.
Ако забележите, че вашата карбонара е твърде течна, добавете малко настъргано сирене пекорино.
От друга страна, ако видите, че е твърде лепкаво и плътно, добавете 1 или 2 супени лъжици вода бульон.
Стъпка (8)
Пастата по Класическа рецепта за спагети карбонара вече е готова. И така, с помощта на черпак и вилица, направете гнездо от пастата и го поставете в чиния.
Стъпка (9)
Добавете гуанчалето (това, което е останало в тигана), прясно смлян черен пипер и настъргано пекорино романо на вкус. Сервирайте и се насладете!
Да ви е сладко!