Открийте как да направите превъзходни спагети карбонара рецепта от Гуд Фудс. Това тестено ястие със сирене е любимо на италианците и с правилната техника можете да го направите перфектно всеки път!
снимка:vandame / stock.adobe
Карбонара е италианско ястие с паста от Рим, приготвено с яйца, твърдо сирене, сушено свинско месо и черен пипер. Съвременният си вид, със сегашното си име, ястието придобива в средата на 20 век.
Сиренето обикновено е Pecorino Romano, Parmigiano-Reggiano или комбинация от двете. Спагети е най-разпространената паста, но се използват и фетучини и други видове паста. Обикновено гуанчиале или панчета се използват за месния компонент, но лардоните от пушен бекон са често срещан заместител извън Италия.
Спагети Карбонара Рецепта
Съставки
- 100 г панчета (бекон)
- 50 г сирене пекорино
- 50 г пармезан
- 3 големи яйца
- 350 г спагети
- 2 дебели скилидки чесън, обелени и оставени цели
- 50 г несолено масло
- морска сол и прясно смлян черен пипер
Не пропускайте: Салата с макарони и майонеза
Как се правят спагети карбонара рецепта по Италиански
- Сложете голяма тенджера с вода да заври.
- Нарежете 100 г бекон на ситно, като предварително сте отстранили кората. Настържете ситно 50 г сирене пекорино и 50 г пармезан и ги смесете.
- Разбийте 3-те големи яйца в средна купа и подправете с малко прясно настърган черен пипер. Оставете всичко настрана, преминете към следващата стъпка от “ спагети карбонара рецепта“
- Добавете 1 чаена лъжичка сол към врящата вода, добавете 350 г спагети и когато водата отново заври, гответе на постоянен огън под капак за 10 минути или докато станат ал денте (току-що сварени).
- Намачкайте 2 обелени дебели скилидки чесън с острието на нож, само за да го намачкате.
- Докато спагетите се варят, запържете бекона с чесъна. Пуснете 50 г безсолно масло в голям тиган или уок и веднага след като маслото се разтопи, добавете панчетата и чесъна.
- Оставете да се готви на среден огън за около 5 минути, като разбърквате често, докато панчетата стане златиста и хрупкава. Чесънът вече е предал своя вкус, така че го извадете с решетъчна лъжица и изхвърлете.
- Поддържайте ниска топлина под панчетата. Когато пастата е готова, я извадете от водата с вилица или щипка и я сложете в тигана с панчетата. Не се притеснявайте, ако капне малко вода и в тигана и не изхвърляйте водата от пастата още.
- Смесете по-голямата част от сиренето с яйцата, като оставите малка шепа обратно за поръсване по-късно.
- Свалете тигана със спагети и панчета от котлона. Сега бързо изсипете яйцата и сиренето. С помощта на щипка или дълга вилица повдигнете спагетите, така че да се смесят лесно с яйчената смес, която се сгъстява, но не се разбърква и всичко е покрито.
- Добавете допълнително вода за готвене на пастата, за да остане пикантна (няколко супени лъжици трябва да го направят). Не искате да е мокро, а само влажно. Подправете с малко сол, ако е необходимо.
- Използвайте вилица с дълги зъбци, за да завъртите пастата върху чинията или купата за сервиране. Сервирайте веднага с леко поръсване с останалото сирене и настърган черен пипер. Ако ястието изсъхне малко преди сервиране, напръскайте с още малко гореща вода за паста и лъскавият сос ще се съживи.
И така, надяваме се тази рецепта за спагети карбонара да е била сполучилво сготвена от вас. Успех!