НачалоКулинарни рецептиТуршии / зимнинаСага по киселото зеле и какво да правим с бялата пелена?

Сага по киселото зеле и какво да правим с бялата пелена?

Сага – нарицателна дума за бялата покривка от бактерии по киселото зеле, още от старо време (Сага́). Но какво точно представлява и как да премахнем тази пелена от зелето. При правене на кисело зеле в бидон ил идруг по-голям съд, към края на ферментацията, започва да се образува слой от гъбички и плесени, най-често с бял цвят – именно тази бяла покривка от  плесени се нарича сага.

За “доброто на киселото зеле” е необходимо да вземете мерки, ако искате да запазите зимнината вкусн и свежа, а зелевия сок превъзходен на аромат и вкус.

Сага – как да се отървем от нея

Когато соления разтвор не е с подходящата соленост (за препоръчване е тя да бъде по-голяма или равна на 2.5%) и заедно с това, времето се окаже по-топло отколкото е добре да бъде за зелето, а съдът в който сте подготвили киселото зеле не е добре запечатан, по повърхността на зелевата чорба ще започне да се появява бяла пелена от гъбички. Точно тази пелена  се нарича Сага. Тя буквално ще похаби така иначе бистрата зелева чорба.

Ако забележите подобна бяла пелена от гъбички, трябва да я събирате редовно, докато стане време да пресечете зелето.  Може да я съберете с голяма лъжица и да подсолите още саламурата. Това ще ограничи разпространението на гъбичките..

Пресичане на зелето и кра на сага-та

Когато сметнете, че вашето зеле е вече готово е пристъпите към пресичане с натриев бензоат, с лимонена киселина, калиев сорбат или друго, ще е добре да претакате още 1-2 дни. След пресичането, ако сте използвали точното количество за стопиране на ферментацията, то таза сага, вече няма да се появява.

Предложение за рецепта за кисело зеле в бидон е малко късно да правим, но поне може да разгледате няколко начин за пресичане на киселото зеле, ако момента е подходящ за вас

Съвет: Как да употребим останалия сок от киселото зеле

Подобни статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

Пресичане на кисело зеле с натриев бензоат, дозировка

Как да направите пресичане на зеле с натриев бензоат и дозировка на точното количество. Най-удобния момент да пресечете зелето е когато втаса и е...