НачалоКулинарни рецептиТуршии / зимнинаПресичане на кисело зеле с калиев сорбат

Пресичане на кисело зеле с калиев сорбат

Пресичане на кисело зеле с калиев сорбат – разберете колко калиев сорба да  на сложите на зелето за да го съхраните за по-дълго време. Този въпрос е интересен и повечето хора смятат, че калиевия сорбат не е толкова вреден, колкото притесненията относно пресичане на зеле с  натриевия бензоат. Всъщност и двата консерванта са  хранителни добавки започващи с буквата “Е”, а както знаем Е-тата не винаги вещачт добро. Въпреки това, ако дозировката е правилна, опасност за здравето няма, смятат по-голяма част от експертите в областта на база дългогодишни проучвания.

Калиевия сорбат носи името Е202. Той се среща в естествени продукти и е предпочитан за консервиране, както и разбира се за пресичане на зеле, потиска ферментационните процеси и възпрепятства на по-нататъното развитие на дрожди и плесени.

Какво е калиев сорбат

Калиевият сорбат е калиевата сол на сорбиновата киселина. Той вид химикал, бял на цвят и служи най-вече като хранителен консервант с номер Е202. Калиев сорбат е популярен като хранителен консервант поради своята ефективност, без да променя вкуса, външния вид и миризмата, споделя здравния портал lifeinfo.bg.

Е202 спира растежа на гъбичките, мухъла и дрождите. Използва се и в хранителни продукти като, сушени плодове, сладолед, сирене, сушени меса, печива, туршии, за пресичане на кисело зеле, вино, безалкохолни напитки и др.

Колко калиев сорбат се слага на зелето

Bез да навредите много на вкусовите качества киселото зеле и чорбата и в същото време да го съхраните за по-дълго, дозировката е от порядъка 1-2 гр. калиев сорбат на за килограм зеле.

Тост Или ако имате 50 килограма зеле в бидона, то спокойно може да сложите около  50-75 гр. калиев сорбат.

Важно: калиевия сорбат трябва да се добави, само когато зелето е готово, като може и да не бързате да го слагате веднага, ако всичко с него е наред и времето е студено. Може да се сложи по-късно, ако мислите , че нещата леко започват да стават належащи.

Вече знаете с колко и как се прави пресичане на кисело зеле с калиев сорбат, без да навредите на вкуса на зелето и зелевия сок с правилната дозировка.

Калиев сорбат – вреди

Формули, съдържащи до 0,5% калиев сорбат, не се считат за опасни в такава  концентрация. Калиевият сорбат е тестван за мутагенни ефекти с помощта на теста на Ames, тестове за генетична рекомбинация, реверсивни анализи, повторни тестове, тестове за хромозомни аберации, обмен на сестрински хроматиди и генни мутации.

Резултатите са и положителни и отрицателни. Калиев сорбат при 0,1% в диетата или 0,3% в питейната вода на плъхове за период до 100 седмици не предизвиква неоплазми, според изследване на pubchem.ncbi.nlm.nih.gov.

Ако пък не сте притеснени от употребата на натриев бензоат за пресичане на зеле, то ви предлагаме още няколко варианта за пресичане на зеле в тази статия.

Разгледайте й новите ни рецепти за кисело зеле в бидон и бързо кисело зеле без претакане.

Подобни статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

Мариновани краставички (хрупкави, по изпитана рецепта)

Зиминината от мариновани краставички е вълшебна комбинация от свежест, киселинност и аромат, която обогатява всяка трапеза със своя уникален вкус. Тези кисели краставички всяка...