Тази рецепта за агнешко бутче с картофи на фурна всъщност е предпочитана от много хора, защото не се налага да се прави допълнително гарнитура. Картофите се съчетават идеално агнешкото месо, а пресния лук ще добави онази фина текстура и допълнително ще придаде вкус на месото.
Агнешко бутче с картофи на фурна
Необходими продукти
- 1 кг агнешко месо;
- 300 грама картофи;
- 2 връзки лук (пресен);
- мащерка за подправяне;
- червен пипер;
- бахар;
- черен пипер;
- сол.
Начин на приготвяне на агнешко с картофи
Месото се оставя да престои поне 12 часа, накиснато в студена вода, заедно със няколко зрънца бахар, три супени лъжици олио и 15 грама сол на всеки литър вода.
След изваждането му, се изплаква добре и се поставя в мазазана тава.
Нарязвате пресния лук на ситно, забърквате го три щипки мащерка и го запържвате в олио докато омекне. Обелвате картофите и ги нарязвате на полумесеци.
Агнешкото, което сте отделили в тавата намазвате добре с червен пипер, и поръсвате черен пипер, като около него слагате запърженият лук и картофите. Доливате една-две чаени чаши вода. Покривате плътно с фолио, така че да няма място откъде да излезе парата при и печете във фурна за 2-3 часа на 170-180 градуса.
Преди пълното му сготвяне отнемате фолиото и ако има нужда добавяте малко вода. Когато агнешкото с картофи е напълно сготвено премахвате фолиото, обливате с малко сок, ако има на дъното на тавата го оставяте да се запече. По желание може да добавите 1-2 клонки розмарин за допълнителен аромат.
Така приготвено, това агнешко бутче с картофи на фурна става изключително крехко, а мащерката му придава уникален вкус.
Да ви е сладко!
Не пропускате тези 3 уникални рецепти за агнешко печено на фурна.