НачалоКулинарни рецептиЯстия с месоАгнешко бутче с картофи на фурна, което се топи в устата

Агнешко бутче с картофи на фурна, което се топи в устата

Тази рецепта за агнешко бутче с картофи на фурна всъщност е предпочитана от много хора, защото не се налага да се прави допълнително гарнитура. Картофите се съчетават идеално агнешкото месо, а пресния лук ще добави онази фина текстура и допълнително ще придаде вкус на месото.

Агнешко бутче с картофи на фурна

Необходими продукти

  • 1 кг агнешко месо;
  • 300 грама картофи;
  • 2 връзки лук (пресен);
  • мащерка за подправяне;
  • червен пипер;
  • бахар;
  • черен пипер;
  • сол.

Начин на приготвяне на агнешко с картофи

Месото се оставя да престои поне 12 часа, накиснато в студена вода, заедно със няколко зрънца бахар, три супени лъжици олио и 15 грама сол на всеки литър вода.

След изваждането му, се изплаква добре и се поставя в мазазана тава.
Нарязвате пресния лук на ситно, забърквате го три щипки мащерка и го запържвате в олио докато омекне. Обелвате картофите и ги нарязвате на полумесеци.

Агнешкото, което сте отделили в тавата намазвате добре с червен пипер, и поръсвате  черен пипер, като около него слагате запърженият лук и картофите. Доливате една-две чаени чаши вода. Покривате плътно  с фолио, така че да няма място откъде да излезе парата при  и печете във фурна за 2-3 часа на 170-180 градуса.

Преди пълното му сготвяне отнемате фолиото и ако има нужда добавяте малко вода. Когато агнешкото с картофи е напълно сготвено премахвате фолиото, обливате с малко сок, ако има на дъното на тавата  го оставяте да се запече. По желание може да добавите 1-2 клонки розмарин за допълнителен аромат.

Така приготвено, това агнешко бутче с картофи на фурна става изключително крехко, а мащерката му придава уникален вкус.

Да ви е сладко!

Не пропускате тези 3 уникални рецепти за агнешко печено на фурна.

Подобни статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Още от категорията

Яйца на очи върху шунка

Необходими продукти за яйца на очи върху шунка Продукти: яйца 4 бр., 200 гр шунка 200, 40 гр. краве масло, копър, магданоз, червен пипер, сол. Рецепта...

Пушена риба с майонеза

Необходими продукти за пушена...

Мусака от патладжани с ориз

Традиционно в гръцката кухня,...

Варена риба с майонеза

Необходими продукти за варена...