Тази мусака със заквасена сметана и плънка от яйца е една от вариациите на гръцката мусака. Състои се от пластове кайма, задушена с домати, запечени резени патладжан, сос от сметана и яйца и вкусна коричка от разтопена моцарела. Искате ли да превърнете вечерята си в празник? Тогава не пропускайте да я сготвите!
Рецепта за мусака със заквасена сметана и плънка от яйца
- Продукти (за 4 порции)
- Патладжан – 450гр
- Сол на вкус
За соса болонезе:
- Телешка кайма – 450 гр
- Домати – 400гр
- Сирене моцарела – 100 гр
- Слънчогледово масло – 50 мл
- Сушен чесън – 0,5 ч.л
- Сушени билки (италиански билки) – 1 чаена лъжичка
- Сол на вкус
За пълнене със заквасена сметана и яйца:
- Заквасена сметана (съдържание на мазнини 20%) – 200гр
- Яйца – 2 бр.
Начин на приготвяне на мусака със заквасена сметана и плънка от яйца
- Измийте патладжана, избършете го, изрежете краищата. Нарежете патладжана по дължина на широки плочи.
- Прехвърлете патладжаните в гевгир, поръсете със сол и оставете да престоят 20 минути.
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- След това изплакнете плочите от патладжан, подсушете с хартиена кърпа и прехвърлете в лист за печене, покрит с пергамент за печене. Поставете патладжана в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути.
- След 10 минути обърнете резените патладжан от другата страна и печете още 10 минути на същата температура.
- Прехвърлете изпечените патладжани от тавата за печене в чиния.
- Сега пригответе месния сос. Загрейте слънчогледовото олио в тиган и сложете в него телешката кайма.
- Запържете каймата на силен огън, като разбърквате, за 10 минути.
- Докато каймата се пече, пригответе доматите. Върху доматите се прави кръстосан разрез, прехвърлят се в купа или тенджера, заливат се с вряла вода и се оставят за 1 минута.
- След това изцедете врящата вода, задръжте доматите за няколко секунди под струя студена вода и обелете
- Нарежете пулпата на доматите на малки кубчета.
- Нарязаните домати се прехвърлят в тигана при запържената кайма. Добавете сол, сух чесън и смес от сушени италиански билки.
- Залейте с 80 мл вряла вода, разбъркайте и оставете да къкри на умерен огън, без да покривате тигана с капак, за 10 минути. В резултат на това течността трябва да се изпари, месният сос ще се окаже доста гъст. Махнете тигана от котлона.
(Разделете месния сос болонезе на две части.) - За да излеете в купа, прехвърлете заквасена сметана, разбийте яйцата тук.
- С бъркалка разбъркайте заквасената сметана с яйцата до получаване на хомогенна смес.
- Настържете моцарелата на едро ренде.
- Подгответе форма за печене. Използвах форма с размери 18 х 15 см и височина 4,5 см, но е възможно и дори по-добре да вземете малко по-голяма форма.
Поставете 1/3 от резените патладжан в тавата, така че да покрият дъното й. - Покрийте плочите от патладжан със заквасена сметана и пълнеж от яйца.
- Отгоре се нарежда половината от каймата, като се покриват с нея долните слоеве.
- След това оформете слой с половината от останалия патладжан.
- Отново нанесете соса върху патладжана.
- Поставете останалата кайма върху соса.
- Поставете последните резени патладжан върху слоя кайма.
- Покрийте патладжана със соса.
- Отгоре мусаката се поръсва с настъргана моцарела.
- Мусаката от телешка кайма и патладжан се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути.
- Запеканката от патладжан и кайма е готова.
Оставете ястието леко да се охлади, нарежете на парчета и сервирайте с пресни зеленчуци и билки.
Добър апетит!
Не пропускайте: 5 варианта за мусака