НачалоКулинарни рецептиЯстия с месоМусака със заквасена сметана и плънка от яйца

Мусака със заквасена сметана и плънка от яйца

Тази мусака със заквасена сметана и плънка от яйца е една от вариациите на гръцката мусака. Състои се от пластове кайма, задушена с домати, запечени резени патладжан, сос от сметана и яйца и вкусна коричка от разтопена моцарела. Искате ли да превърнете вечерята си в празник? Тогава не пропускайте да я сготвите!

Рецепта за мусака със заквасена сметана и плънка от яйца

  • Продукти (за 4 порции)
  • Патладжан – 450гр
  • Сол на вкус

За соса болонезе:

  • Телешка кайма – 450 гр
  • Домати – 400гр
  • Сирене моцарела – 100 гр
  • Слънчогледово масло – 50 мл
  • Сушен чесън – 0,5 ч.л
  • Сушени билки (италиански билки) – 1 чаена лъжичка
  • Сол на вкус

За пълнене със заквасена сметана и яйца:

  • Заквасена сметана (съдържание на мазнини 20%) – 200гр
  • Яйца – 2 бр.

Начин на приготвяне на мусака със заквасена сметана и плънка от яйца

  1. Измийте патладжана, избършете го, изрежете краищата. Нарежете патладжана по дължина на широки плочи.
  2. Прехвърлете патладжаните в гевгир, поръсете със сол и оставете да престоят 20 минути.
  3. Загрейте фурната на 200 градуса.
  4. След това изплакнете плочите от патладжан, подсушете с хартиена кърпа и прехвърлете в лист за печене, покрит с пергамент за печене. Поставете патладжана в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути.
  5. След 10 минути обърнете резените патладжан от другата страна и печете още 10 минути на същата температура.
  6. Прехвърлете изпечените патладжани от тавата за печене в чиния.
  7. Сега пригответе месния сос. Загрейте слънчогледовото олио в тиган и сложете в него телешката кайма.
  8. Запържете каймата на силен огън, като разбърквате, за 10 минути.
  9. Докато каймата се пече, пригответе доматите. Върху доматите се прави кръстосан разрез, прехвърлят се в купа или тенджера, заливат се с вряла вода и се оставят за 1 минута.
  10. След това изцедете врящата вода, задръжте доматите за няколко секунди под струя студена вода и обелете
  11. Нарежете пулпата на доматите на малки кубчета.
  12. Нарязаните домати се прехвърлят в тигана при запържената кайма. Добавете сол, сух чесън и смес от сушени италиански билки.
  13. Залейте с 80 мл вряла вода, разбъркайте и оставете да къкри на умерен огън, без да покривате тигана с капак, за 10 минути. В резултат на това течността трябва да се изпари, месният сос ще се окаже доста гъст. Махнете тигана от котлона.
    (Разделете месния сос болонезе на две части.)
  14. За да излеете в купа, прехвърлете заквасена сметана, разбийте яйцата тук.
  15. С бъркалка разбъркайте заквасената сметана с яйцата до получаване на хомогенна смес.
  16. Настържете моцарелата на едро ренде.
  17. Подгответе форма за печене. Използвах форма с размери 18 х 15 см и височина 4,5 см, но е възможно и дори по-добре да вземете малко по-голяма форма.
    Поставете 1/3 от резените патладжан в тавата, така че да покрият дъното й.
  18. Покрийте плочите от патладжан със заквасена сметана и пълнеж от яйца.
  19. Отгоре се нарежда половината от каймата, като се покриват с нея долните слоеве.
  20. След това оформете слой с половината от останалия патладжан.
  21. Отново нанесете соса върху патладжана.
  22. Поставете останалата кайма върху соса.
  23. Поставете последните резени патладжан върху слоя кайма.
  24. Покрийте патладжана със соса.
  25. Отгоре мусаката се поръсва с настъргана моцарела.
  26. Мусаката от телешка кайма и патладжан се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути.
  27. Запеканката от патладжан и кайма е готова.

Оставете ястието леко да се охлади, нарежете на парчета и сервирайте с пресни зеленчуци и билки.

Добър апетит!

Не пропускайте: 5 варианта за мусака

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Варена риба с майонеза

Необходими продукти за варена риба с майонеза Продукти: 500 гр.пъстърва, бяла или друга риба, черен пипер на зърна, 1 морков, 1 дафинов лист, майонеза...

Омлет с агнешки дробчета

Необходими продукти за омлет...