НачалоКулинарни рецептиСладки и десертиМързелива баклава с канела, орехи и готови кори

Мързелива баклава с канела, орехи и готови кори

Мързелива баклава – популярен и сравнително често правен сладкиш, който е много подходящ за коледните празници. Въпреки че в някои страни се консумира независимо от сезона, в България се приготвя най-често по празниците.

Повечето от нас обичат този сиропиран десерт, но не всички разполагат с времето, което е нужно за направата му, затова днес ще ви представим една рецепта за мързелива баклава с готови кори.

Мързелива баклава

Най-добре е винаги да използвате домашно приготвени кори, но тъй като не всеки може да ги прави и още повече не може да отдели нужното време за това, то повечето прибягват до купешките тънки кори за баница.

Какво ще ви трябва за баклавата?

  • 1 пакет купешки фини кори;
  • 300гр. смлени на едро орехи или инарязани;
  • 120 мл. олио или масло;
  • 10гр.канела;

За сиропа

  • 2 ч.ч захар;
  • 2 ч.ч. вода;
  • сок от половин лимон;
  • ванилия.

Как се прави мързелива баклава

Мързелива баклава

В подходяща тавичка, която намазвате предварително с мазнина слагате две кори и поръсвате със орехи и канела. След това на всеки лист повтаряте същото, като на последния лист не поръсвате.

Нарязвате баклавата на ромбоиди с големина по ваша преценка и заливате със предварително затоплена мазнина. Печете на 180 градуса, докато придобие златисто-червен загар.

Оставете изпечената мързелива баклава да се охлади напълно. В подходящ съд сложете вода и захар и оставете да ври 5 минутки. Свалете от котлона и добавете лимонов сок и ванилия. Сиропирайте баклавата, едва когато се е охладила с топъл, но не горещ сироп. За по-добър вкус и да може да се напои добре, оставете да престои за един ден.

Успех!

Ако тази рецепта за мързелива баклава е била достатъчно „мързелива“  и бърза на направа, може би ще искате да прегледате и другите ни предложения за тиквеник с готови кори и джинджифилови коледни сладки с канела.

Любопитно: Как се движи морското конче?

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Рецепта за желиран яйчен крем

Продукти: яйца 6 бр., брашно 2 супени лъжици, прясно мляко 1 чаена чаша, захар 1 чаена чаша, желатин 1 супена лъжица, стафиди 50 гр., ...

Американски палачинки

Тези лесни пухкави американски...

Рецепта за бял крем с глюкоза

Бял крем с глюкоза Продукти:...

Рецепта за сладък яйчен сос

Необходими продукти за сладък...

Тиквеник с готови кори

Оригинална рецепта за тиквеник...

Рецепта за баварски крем

Баварски крем Продукти: яйца...