Мързелива баклава – популярен и сравнително често правен сладкиш, който е много подходящ за коледните празници. Въпреки че в някои страни се консумира независимо от сезона, в България се приготвя най-често по празниците.
Повечето от нас обичат този сиропиран десерт, но не всички разполагат с времето, което е нужно за направата му, затова днес ще ви представим една рецепта за мързелива баклава с готови кори.
Мързелива баклава
Най-добре е винаги да използвате домашно приготвени кори, но тъй като не всеки може да ги прави и още повече не може да отдели нужното време за това, то повечето прибягват до купешките тънки кори за баница.
Какво ще ви трябва за баклавата?
- 1 пакет купешки фини кори;
- 300гр. смлени на едро орехи или инарязани;
- 120 мл. олио или масло;
- 10гр.канела;
За сиропа
- 2 ч.ч захар;
- 2 ч.ч. вода;
- сок от половин лимон;
- ванилия.
Как се прави мързелива баклава
В подходяща тавичка, която намазвате предварително с мазнина слагате две кори и поръсвате със орехи и канела. След това на всеки лист повтаряте същото, като на последния лист не поръсвате.
Нарязвате баклавата на ромбоиди с големина по ваша преценка и заливате със предварително затоплена мазнина. Печете на 180 градуса, докато придобие златисто-червен загар.
Оставете изпечената мързелива баклава да се охлади напълно. В подходящ съд сложете вода и захар и оставете да ври 5 минутки. Свалете от котлона и добавете лимонов сок и ванилия. Сиропирайте баклавата, едва когато се е охладила с топъл, но не горещ сироп. За по-добър вкус и да може да се напои добре, оставете да престои за един ден.
Успех!
Ако тази рецепта за мързелива баклава е била достатъчно „мързелива“ и бърза на направа, може би ще искате да прегледате и другите ни предложения за тиквеник с готови кори и джинджифилови коледни сладки с канела.
Любопитно: Как се движи морското конче?