Рецепта за ябълков пудинг с крем ванилия
Продукти:
- ябълки 1 кг,
- бишкоти 200 гр.,
- захар 100 г, краве масло 125 гр..
За крем ванилия
- 3 сурови жълтъка,
- прясно мляко 2 чаени чаши,
- захар на пясък 80 гр.,
- сметана 100 гр.,
- пудра захар 2 супени лъжици,
- 1 ванилия.
Начин на приготвяне
- Ябълките се обелват, почистват се от семето и се нарязват на парченца. Варят се в тенджера с 1/2 чаена чаша вода и 100 г захар, след което се пасират на пюре.
- Маслото се загрява на огъня и в него се запържват ситно натрошените бишкоти. В намазана с масло и покрита с хартия форма за торта се подреждат половината от бишкотите.
- Заливат се с готовото ябълково пюре.
- Пюрето се покрива с останалите бишкоти. Пудингът се пече в слаба фурна около 30 мин.
- След като се охлади, се изважда от тортената форма и се сервира със заливка от крем ванилия.
- Кремът се приготвя по следния начин: жълтъците се разбиват със захарта на пясък до сгъстяване. Постепенно се прибавя сгорещеното прясно мляко. Сместа се поставя на тих огън и се вари при непрекъснато бъркане до сгъстяване.
- Сметаната се разбива с 2 супени лъжици пудра захар и 1 ванилия.
- Добавя се към охладения крем и леко се разбърква.