Баварски крем
Продукти:
- яйца 6 бр.,
- прясно мляко 1/2 л,
- захар на пясък 1 чаена чаша,
- пудра захар 3 супени лъжици,
- натрошени бадеми или орехови ядки 1/2 чаена чаша,
- бишкоти 5—6 бр., шоколад 50 гр.,
- желатин 1 супена лъжица.
Начин на приготвяне
- Желатинът се накисва в 100 гр. студена вода, за да се разтвори.
- Жълтъците на шестте яйца се отделят от белтъците. Разбиват се с половината от захарта на пясък до сгъстяване.
- Прясното мляко с останалата захар на пясък се поставя на огъня да заври. Млякото се сваля от огъня, към него се прибавя разтвореният желатин и при непрекъснато бъркане се изсипва към жълтъците.
- Бъркането продължава до пълното разтваряне на желатина.
- Шоколадът се разтваря в малко горещо мляко или вода и се прибавя към крема.
- Белтъците се разбиват с пудрата захар до сгъстяване и половината от тях се прибавят по малко при леко бъркане към крема.
- На дъното на дълбока чиния се подреждат натрошените бишкоти. Отгоре се заливат с приготвения крем с желатин.
- Съдът се поставя в хладилника и престоява до втвърдяването на крема.
- Преди поднасянето съдът се потапя за кратко в гореща вода, за да излезе кремът по-лесно, обръща се в плоска чиния и се украсява с останалите разбити на сняг белтъци, размесени със счуканите бадеми или орехови ядки.