Сушени пълнени чушки с боб – традиционно постно предложение за вечерта преди Коледа. Бъдни вечер е един от най-очакваните дни в българската култура и не само. Този празник е зареден с уют, топлина и вкусни традиционни ястия, макар и постни. Сред тях се издига именно ястието сушени пълнени чушки с боб – несравнен вкус, съчетан с многогодишна традиция.
Сушени пълнени чушки с боб
Днес ще ви представим рецептата за това вкусно и празнично ястия, което може да бъде едно от всичките, които ще сложите на трапезата. Както знаете, по обичай блюдата, които присъстват на масата, трябва да са начетен брой.
Продукти и съставки за пълнени сухи чушки
- 8-9 сушени чушки;
- 250-300 грама боб (предварително накиснат за около 8 часа);
- 1 голям глава лук, нарязана на ситно;
- 2 скилидки чесън, пресовани;
- 2 с.л. зехтин или олио;
- 1 с.л. доматено пюре или салца;
- 1 с.л. червен пипер;
- 1 с.л. нарязан пресен магданоз;
- сол на вкус;
- пипер на вкус;
- вода.
Начин на приготвяне сушени чушки с боб
Сушените чушки се поставят в голяма купа и се заливат с вода за около 2 часа, за да се омекнат.
Накиснатият боб се вари в подсолена вода до омекване, след което се отцежда.
В тиган се загрява зехтинът и се задушава нарязаният лук до омекване.
Към лука се добавят чесънът, доматеното пюре, червеният пипер и бобът и се оставя на котлона се да се позадуши още 5 около минути.
Сушените чушки се изцеждат от водата и се напълват с подготвената плънка от боб.
Така напълнените чушки се нареждат плътно на редове в дълбока тава.
Заливат с вода до половината на чушките, покриват се с фолио и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути или докато чушките омекнат и станат сочни.
Успех!
Сушени пълнени чушки с боб е подходящо постно ястие за българската трапеза на Бъдни вечер. Чрез съчетание от аромата на чушките и текстурата на зрелия фасул, тази рецепта е чудесно решение, с което споделим храната с близките си на този празник.
Разгледайте и другите ни предложение за пълнени сухи чушки – пълнени чушки с кайма и ориз, които пък са подходящи за Коледната трапеза.