За тази рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз е характерен свежия вкус на пресните чушки, а когато е смесен с аромата на прясно мляна кайма и меката текстура на ориза усещането е неповторимо. В съчетание с другите продукти и съставки, познатото ни така добре ястие, отдавна е доказало се ядене за всяка трапеза в България и не само.
Пълнени чушки с кайма и ориз
Често от нашите майки и бащи, чушките с бял ориз, кайма и сос бешамел оставят мил спомен за приятни вечери, от приготвената със любов и старание храна.
Затова е нужно да подходим с внимание към приготовлението на ориза, каймата и другите продукти за пълнените чушки, за да постигнем онзи вкус и вид, който всички търсят и харесват. Днес ще ви представим класическа рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз плюс сос бешамел.
Продукти за пълнените чушки
- 8 средно големи червени чушки (може и зелени по избор);
- 400-450гр. свинска прясно смляна кайма;
- 1 голям морков;
- 1 средно голяма глава лук;
- 1 домат (настърган);
- 1 ч.ч. ориз;
- 1 с.л. червен пипер (равна);
- черен пипер;
- джоджен;
- 100мл. олио;
- сол на вкус.
За соса за пълнени чушки с кайма и ориз
- 600 мл. прясно мляко;
- 70 – 80 гр. масло;
- 2 с.л. брашно с малък връх;
- бял пипер, индийско орехче, сол.
Как да направите пълнени чушки с кайма и ориз
За плънката на чушките предварително подгответе по-горе описаните продукти от списъка. Домата е е добре да бъде стърган на ренде, за да отделите соса от семките преди да го добавите към каймата.
За плънката на чушките
Загряваме олиото, слагаме лука (ситно нарязан) и го запържваме заедно с моркови те за пет минути, като внимаваме да не прегори. После прибавяме каймата и така готвим за около още десетина минути.
Прибавяме настъргания домат и бъркаме от време на време за няколко минути докато се смеси добре с каймата. Изсипваме предварително почистения и измит ориз, червен пипер, чернен пипер, джоджен и солта с малко вода (водата да покрие плънката). Готвим на среден огън, докато видим че ориза леко започва да омеква. По преценка, може да добавите още алко вода.
Подготовка на пълнените чушки с кайма и ориз
Подгответе чушките, като ги измиете и почистите добре от семките. Отделяте настрана дръжките, които ще послужат за капачета по-късно. Пълните ги с готовата плънка и поставяте капачетата с дръжките.
Нареждате в плитка тава и наливате около 1см подсолена вода. Завивате с фолио и печете в загрята фурна на 180 градуса. Следим чушките и ако омекнат, значи е време да ги отвием, като ги оставяме така да се запекат отгоре.
За заливката
В малка тенджера добавяме да се разтопи маслото, след което слагаме 2 супени лъжици брано с малък връх и бъркаме, като постепенно наливаме по мъничко прясно мляко.
Така готвим соса за около 5-10 минути докато видим че започва да се сгъстява. Подправяме на вкус с подправките описани по-горе.
Заливаме чушките с вече приготвения бял сос и запичаме ястието за още няколко минути. Сервирайте вашите пълнени чушки с кайма и ориз с пресен магданоз за по добър вид.
Така приготвени, пълнените чушки с кайма и ориз плюс бял сос, са истинскa наслада за сетивата. Надяваме се и вашите да се получат!
Добър апетит!
Прегледайте няколко варианта за сос за пълнени чушки, ако искате нещо по-различно тук. И като говорим за чушки, все още не е късно да направите зимнина от пукани люти чушки, ако решите пробвайте връзката на горния ред или тази рецепта.