Пълнени чушки с кайма и ориз (класическа рецепта)

За тази рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз е характерен свежия вкус на пресните чушки, а когато е смесен с аромата на прясно мляна кайма и меката текстура на ориза усещането е неповторимо. В съчетание с другите продукти и съставки, познатото ни така добре ястие, отдавна е доказало се ядене за всяка трапеза в България и не само.

Пълнени чушки с кайма и ориз

Често от нашите майки и бащи, чушките с бял ориз, кайма и сос бешамел оставят мил спомен за приятни вечери, от приготвената със любов и старание храна.

Затова е нужно да подходим с внимание към приготовлението на ориза, каймата и другите продукти за пълнените чушки, за да постигнем онзи вкус и вид, който всички търсят и харесват. Днес ще ви представим класическа рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз плюс сос бешамел.

Продукти за пълнените чушки

  • 8 средно големи червени чушки (може и зелени по избор);
  • 400-450гр. свинска прясно смляна кайма;
  • 1 голям морков;
  • 1 средно голяма глава лук;
  • 1 домат (настърган);
  • 1 ч.ч. ориз;
  • 1 с.л. червен пипер (равна);
  • черен пипер;
  • джоджен;
  • 100мл. олио;
  • сол на вкус.

За соса за пълнени чушки с кайма и ориз

бял сос бешамел

  • 600 мл. прясно мляко;
  • 70 – 80 гр. масло;
  • 2 с.л. брашно с малък връх;
  • бял пипер, индийско орехче, сол.

Как да направите пълнени чушки с кайма и ориз

За плънката на чушките предварително подгответе по-горе описаните продукти от списъка. Домата е е добре да бъде стърган на ренде, за да отделите соса от семките преди да го добавите към каймата.

За плънката на чушките

пълнени чушки с кайма и ориз

Загряваме олиото, слагаме лука (ситно нарязан) и го запържваме заедно с моркови те за пет минути, като внимаваме да не прегори. После прибавяме каймата и така готвим за около още десетина минути.

Прибавяме настъргания домат и бъркаме от време на време за няколко минути докато се смеси добре с каймата. Изсипваме предварително почистения и измит ориз, червен пипер, чернен пипер, джоджен и  солта с малко вода (водата да покрие плънката).  Готвим на среден огън, докато видим че ориза леко започва да омеква. По преценка, може да добавите още алко вода.

Подготовка на пълнените чушки с кайма и ориз

пълнени чушки с кайма и ориз

Подгответе чушките, като ги измиете и почистите добре от семките. Отделяте настрана дръжките, които ще послужат за капачета по-късно. Пълните ги с готовата плънка и поставяте капачетата с дръжките.

Нареждате в плитка тава и наливате около 1см подсолена вода. Завивате с фолио и печете в загрята фурна на 180 градуса. Следим чушките  и ако омекнат, значи е време да ги отвием, като ги оставяме така да се запекат отгоре.

За заливката

пълнени чушки с кайма и ориз

В малка тенджера  добавяме да се разтопи маслото, след което слагаме 2 супени лъжици брано с малък връх и бъркаме, като постепенно наливаме по мъничко прясно мляко.

бял сос бешамел

Така готвим соса за около 5-10 минути докато видим че започва да се сгъстява. Подправяме на вкус с подправките описани по-горе.

Пълнени чушки с кайма и ориз

Заливаме чушките с вече приготвения бял сос и запичаме ястието за още няколко минути. Сервирайте вашите пълнени чушки с кайма и ориз с пресен магданоз за по добър вид.

пълнени чушки с кайма и ориз

Така приготвени, пълнените чушки с кайма и ориз плюс бял сос, са истинскa наслада за сетивата. Надяваме се и вашите да се получат!

Добър апетит!

Прегледайте няколко варианта за сос за пълнени чушки, ако искате нещо по-различно тук. И като говорим за чушки, все още не е късно да направите зимнина от пукани люти чушки, ако решите пробвайте връзката на горния ред или тази рецепта.

ПОСЛЕДНИ
Още от категорията

Пилешка пържола от бут

Крехкa пилешкa пържолa от бут, изпечена на фурна, едно ястие което отдавна си е пробило път и тепърва почва да се налага все повече....

Мусака по румънски

Има традиционна гръцка, българска,...

Омлет с мозък

Необходими продукти за омлет...