Царска туршия без варене
Царската туршия не е просто поредната зимнина, тъй като тя се отличава със своя богат аромат, киселинност и разнообразие от текстури, превръщайки всичко това взето заедно в перфектната храна за разядка или мезе за ракийка.
Независимо дали сервираме царска туршия за обяд, вечеря или на празници, тази зимнина не може да обърка менюто, а само да го допълни богато и е любима на почти всички. Въпреки това, не прекалявайте с нея, ако режимът ви на хранене не е подходящ за продукти с високо съдържание на натрий.
Тази туршия е с пет зеленчука
- камби;
- зелени или червени чушки;
- моркови;
- цветно зеле (може и обикновено);
- зелени домати;
* 5 килограма килограма зеленчук.
Марината за царска туршия без варене
- 600мл оцет;
- 200мл олио;
- 600гр захар;
- 200гр сол (ситна);
- бахар;
- дафинов лист;
- черен пипер (на зърна);
- 12 аспирина.
Подготовка и приготвяне на туршията
Приготвяне на марината
Тази марината за царска туршия се прави в студен вид. Смесваме солта, оцета и захарта докато се разтвори всичко добре и прибавяме олиото. Не забравяйте да разбърквате още малко сместа, когато го добавите. Количеството на подправките може нагласите по свой вкус.
Зеленчуците трябва да са ситно нарязано (както сте свикнали да ги хапвате) и се слагат в кофа, която покривате с капак. Заливаме ги с приготвения разтвор на марината и стоят така за 48 часа.. Разбърквате периодично.
Заливане и запечатване
Пълним зеленчуци в буркани, а в маринатата от кофата натрошаваме 12 аспирина да се разтворят добре. С така готовата смес заливаме вече пълните буркани с нашата царска туршия и запечатваме с капачки.
Крайния продукт е уникално вкусна и хрупкава туршия, чиято рецепта е изпитана и няма да съжалявате, ако я пробвате.
Малки съвети за царска туршия
- Тази рецепта за царска туршия е от 5 зеленчука, но вие може да ползвате повече или да смените някой от тях с друг. Изпробвайте различни зеленчуци и експериментирайте, за да направите туршията по ваш вкус.
- Стерилизирайте бурканите и капачките преди да запечатате туршията, за да съхраните зимнината за по-гълго време и да осигурите правилно съхранение.
- Оставете туршията да постои поне няколко дена, като се препоръчва дори седмици преди да я отворите за консумация, за да се развият вкусовете и ароматите.
- Използвайте свежи сезонни зеленчуци, ако държите да направите сполучлива туршия.
- Съхранявайте царската туршия на хладно и сухо място, за да я запазите свежа и вкусна за по-дълго време.
Из тефтера на баба Стойка
Тази рецепта за приготвяне на царска туршия без варене от тетрадката на баба Стойка е изпитана многократно и работи безотказно. Ако ви се е получила и на вас, то ви остава само да й се насладите.
Ако метода на приготвяне и вкуса ви е харесал, и вече сте я изпробвали, разгледайте още една рецепта за подобна туршия. А пък пресния зеленчук за кисели краставички е почти на привършване, така че побързайте.
Кьосето скоро ще се стане и чака само да го приготвите, предлагаме ви една рецепта за кисело зеле в бидон и още една за кисело зеле в буркан.
Успех!
Малко за историята на туршията
Туршията е традиционно ястие за балканската, арабската и иранска кухня, като и други страни я правят от значително дълго време. За името туршия се смята, че произлиза от персийската дума ترشى (торш), което означава кисело на кюрдски и персийски език. Всички балкански езици са приели името с различни фонетични вариации.
Туршията е пренесена на Балканите от османците и се вкоренява дълбоко в балканските кулинарни традиции. Само в Турция има над стотина разновидности на туршия. Традиционно туршията се сервира като заместител на салати през зимата или като предястие и мезе към ракия.