Царска туршия без варене
Царската туршия не е просто поредната зимнина, тъй като тя се отличава със своя богат аромат, киселинност и разнообразие от текстури, превръщайки всичко това взето заедно в перфектната храна за разядка или мезе за ракийка.
Независимо дали сервираме царска туршия за обяд, вечеря или на празници, тази зимнина не може да обърка менюто, а само да го допълни богато и е любима на почти всички. Въпреки това, не прекалявайте с нея, ако режимът ви на хранене не е подходящ за продукти с високо съдържание на натрий.
Тази туршия е с пет зеленчука
- камби;
- зелени или червени чушки;
- моркови;
- цветно зеле (може и обикновено);
- зелени домати;
* 5 килограма килограма зеленчук.
Марината за царска туршия без варене
- 600мл оцет;
- 600гр захар;
- 200гр сол (ситна);
- бахар;
- дафинов лист;
- черен пипер (на зърна);
- 12 аспирина;
- вода.
Подготовка и приготвяне на туршията

Приготвяне на марината
Тази марината за царска туршия се прави в студен вид. Смесваме солта, оцета и захарта докато всичко се разтвори. Количеството на подправките може нагласите по свой вкус.
Зеленчуците трябва да са ситно нарязано (както сте свикнали да ги хапвате) и се слагат в кофа, която покривате с капак. Заливаме ги с приготвения разтвор на марината и стоят така за 48 часа.. Разбърквате периодично.

Заливане и запечатване
Пълним зеленчуци в буркани, а в маринатата от кофата натрошаваме 12 аспирина да се разтворят добре. С така готовата смес заливаме вече пълните буркани с нашата царска туршия и запечатваме с капачки.
Крайния продукт е уникално вкусна и хрупкава туршия, чиято рецепта е изпитана и няма да съжалявате, ако я пробвате.
Малки съвети за царска туршия

- Тази рецепта за царска туршия е от 5 зеленчука, но вие може да ползвате повече или да смените някой от тях с друг. Изпробвайте различни зеленчуци и експериментирайте, за да направите туршията по ваш вкус.
- Стерилизирайте бурканите и капачките преди да запечатате туршията, за да съхраните зимнината за по-гълго време и да осигурите правилно съхранение.
- Оставете туршията да постои поне няколко дена, като се препоръчва дори седмици преди да я отворите за консумация, за да се развият вкусовете и ароматите.
- Използвайте свежи сезонни зеленчуци, ако държите да направите сполучлива туршия.
- Съхранявайте царската туршия на хладно и сухо място, за да я запазите свежа и вкусна за по-дълго време.
Из тефтера на баба Стойка

Тази рецепта за приготвяне на царска туршия без варене от тетрадката на баба Стойка е изпитана многократно и работи безотказно. Ако ви се е получила и на вас, то ви остава само да й се насладите.
Ако метода на приготвяне и вкуса ви е харесал, и вече сте я изпробвали, разгледайте още една рецепта за подобна туршия. А пък пресния зеленчук за кисели краставички е почти на привършване, така че побързайте.
Кьосето скоро ще се стане и чака само да го приготвите, предлагаме ви една рецепта за кисело зеле в бидон и още една за кисело зеле в буркан.
Успех!
Малко за историята на туршията
Туршията е традиционно ястие за балканската, арабската и иранска кухня, като и други страни я правят от значително дълго време. За името туршия се смята, че произлиза от персийската дума ترشى (торш), което означава кисело на кюрдски и персийски език. Всички балкански езици са приели името с различни фонетични вариации.
Туршията е пренесена на Балканите от османците и се вкоренява дълбоко в балканските кулинарни традиции. Само в Турция има над стотина разновидности на туршия. Традиционно туршията се сервира като заместител на салати през зимата или като предястие и мезе към ракия.


